۹ آبان ۱۴۰۰، ۸:۱۶
کد خبرنگار: 3123
کد خبر: 84518374
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

 ۲۴ هزار هکتار عملیات آبخیزداری در خراسان شمالی اجرا می‌شود

بجنورد- ایرنا- سرپرست معاونت آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: با برنامه‌ریزی‌های انجام شده در ۲۴ هزار هکتار از عرصه های طبیعی عملیات آبخیزداری نظیر سازه های مکانیکی گابیون بندی، سنگی و ملاتی و سازه های خاکی انجام می‌شود.

حسین فردی روز یکشنبه در  گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از ابتدای امسال تاکنون در سطح ۲۰۰ هکتار از اراضی حوضه های آبخیز استان عملیات یاد شده و همچنین عملیات بیولوژیک مانند کشت گونه های مرتعی سازگار و کشت گیاهان علوفه ایی اجرا شده است.

وی با بیان این که مطالعات تفصیلی و اجرایی یک میلیون هکتار از حوضه های آبخیز سطح استان به اتمام رسیده است افزود:گستره عملیات اجرایی آبخیزداری در استان  هم اکنون به ۷۵۰ هزار هکتار رسیده است.

فردی خاطرنشان کرد: تغییر اقلیم بر پدیده های جوی تاثیرات قابل توجهی دارد و به نظر می رسد تغییر در بارش ها اعم از زمان و شدت بارش بر اثرات خشکسالی و حوادث ناشی از سیلاب ها تاثیر تشدید کننده داشته است.

وی گفت: سند توسعه سازگاری با خشکسالی استان تهیه و در این سند برنامه هایی برای مقابله با خشکسالی تدوین شده است که با توجه به آن  اجرای عملیات آبخیزداری به واسطه حفظ خاک و مقابله با فرسایش خاک، افزایش پوشش گیاهی و کنترل رسوب در مخازن سازه های احداث شده بر روی حفظ رطوبت و کاهش سرعت جریان سیلاب تاثیر مثبتی دارد.

وی اظهار داشت: سازه های آبخیزداری بیش از ۳۰۰ میلیون متر مکعب از سیلاب استان را تله اندازی و به جریان آرام تبدیل می کند و  همچنین با تاخیر در زمان تمرکز جریانان روان آب های هر حوضه آبخیز، موجب کاهش خسارات سیلاب می شود.

سر پرست معاونت آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری افزود: کشت گیاهان مرتعی سازگار با اقلیم نیمه خشک استان و تولید علوفه از اراضی کم بازده در مستثنیات، موجب کاهش تعلیف دام بر عرصه های  مرتعی با پوشش فقیر  می گردد هر چند که به نظر می رسد گیاهان مرتعی مصرف کننده آب می باشند اما افزایش پوشش گیاهی در مراتع موجب حفظ بیشتر رطوبت می شود که در مجموع می توان به یک مخزن سبز طبیعی رسید.

وی افزود: بنا به مطالعات ارزیابی و پایش عملیات آبخیزداری که انجام گرفته در ازای هر هکتار عرصه پخش سیلاب حدود هزار متر مکعب آب به آبخوانه های پایین دست عرصه پخش سیلاب تزریق می شود و از ۵۳۰ متر مکعب آب تنظیمی که در هر هکتار عملیات آبخیزداری ایجاد می شود آبخوان های پایین دست تغذیه می شوند.

فردی خاطرنشان کرد: بنا به اظهار مالکان اراضی زراعی در تعدادی  از پروژه های آبخیزداری انجام گرفته میزان آبدهی چاه ها یا قنوات  پایین دست افزایش و میزان شوری آب  کاهش یافته است که این دو موضوع موجب افزایش تولید محصولات کشاورزی می شود.

وی گفت:  ۹۰ درصد حوضه بجنورد در معرض رواناب قرار داشت که با عملیات آبخیزداری این رواناب ها کنترل شد و ذخیره سازی ۲۹۰ میلیون متر مکعب آب رهاورد اجرای طرح های  آبخیزداری است.  

سرپرست معاونت آبخیزداری با اشاره به مصوبات امسال در زمینه آبخیزداری اظهار داشت:  امسال از محل منابع تملک دارایی های سرمایه ایی ملی برای سه حوضه آبخیز اصلی یعنی اترک – کال شور و گرگان رود مصوبه داشتیم.

وی در مورد اعتبارات امسال نیز اظهار داشت: هنوز اعتبار ملی و استانی قطعی به استان اعلام نشده است اما با توجه به اعتبارت سال قبل که ۳۱۰ میلیارد ریال با ۱۰۰دردصد تخصیص بود امسال احتمال افزایش این رقم وجود دارد.

فردی افزود: در مقایسه با سایر استان ها و در مجموع استان خراسان شمالی همواره دارای اعتبار و عملکرد قابل قبولی بوده و در تخصیص اعتبار نیز از متوسط کشوری بالاتر هستیم.

گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha