مصوبات نجات خلیج گرگان باید اجرا شود

گرگان - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان گفت که با وجود گذشت یکسال از اتخاذ مصوبات نجات خلیج گرگان در شورای عالی آب به عنوان یک ضرورت برای احیای این پهنه آبی، اجرای این مصوبه‌ها کمتر از حد انتظار و نگران‌کننده است.

سیدمحسن حسینی روز پنجشنبه در نشست مجازی بررسی تخصصی روند تغییر اقلیم و تاثیر آن بر نوسانات سطح آب دریای خزر و خلیج گرگان در بیستمین کنفرانس هیدرولیک ایران در گرگان اظهار داشت: استان‌های گلستان و مازندران به دنبال عملیاتی شدن مصوبات نجت خلیج گرگان هستند.

وی خواستار کمک دستگاه‌ها و سازمان‌های مرتبط برای جمع بندی بهتر و تسریع در نجات خلیج گرگان شد.

حسینی همچنین نوسانات کاهش سطح آب دریای خزر را ناشی از افزایش دما، نبود هماهنگی در ورود آب رودخانه ولگا به دریای خزر عنوان کرد و گفت: نوسانات کف دریای خزر باید مورد مطالعه بیشتر قرار بگیرد.

 بر اساس داده های سازمان نقشه برداری کشور بیش از ۲۷ درصد از وسعت ۴۰۰ کیلومتر مربعی خلیج بین‌المللی گرگان در سال های اخیر خشک شده و کم توجهی به آن امکان بیشتر شدن این محدوده را تشدید کرده است.

خلیج گرگان که در سده‌های پیشین با برخورداری از آب فراوان زمینه ایجاد بندرگاه هایی چون گز و ترکمن را فراهم کرده و بر رونق و شکوه این مناطق افزوده بود، چند سالی است گرفتار خشکسالی شده و دیگر خبری از آن همه شکوه نیست و  این پهنه آبی با مرگ تدریجی و نیستی دست و پنجه نرم می کند.

خلیج گرگان با کارکرد اقتصادی و اکولوژیکی در تکثیر آبزیان، ماهیان استخوانی و غضروفی، جذب پرندگان مهاجر و حفظ چرخه زیست دریای خزر دارای اهمیت بوده و در معیشت جوامع محلی نیز اثرگذاری مستقیم و نقش مهمی دارد.

مصوبات نجات خلیج گرگان باید اجرا شود

ارتباط کاهش سطح آب خزر با خشکی خلیج گرگان

مدیر مرکز مطالعات دریای خزر هم گفت: مطالعات انجام شده، ارتباط کاهش سطح دریای خزر و  آب خلیج گرگان را تایید می کند.

سیده‌معصومه بنی‌هاشمی در این نشست مجازی افزود: اثرات کاهش سطح آب دریای خزر آشکار شده و بخشی از مناطق خلیج گرگان با کاهش شدید سطح آب یا خشکی مواجه است.

خلیج گرگان یکی از بزرگترین مخازن آب شیرین متصل به دریای خزر است و تداوم زندگی بسیاری از جانداران در بزرگ‌ترین دریاچه زمین به اتصال آن با دریا بستگی دارد.

این پهنه آبی از لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوب شرقی دریای خزر و حوزه شهرستان های بندرترکمن، بندرگز، نوکنده و بهشهر از ۶۰ کیلومتر طول و حداکثر ۱۲ کیلومتر عرض برخوردار بوده و دارای امتداد شرقی - غربی است.

مدیر مرکز مطالعات دریای خزر همچنین با اشاره به این که آینده دریای خزر به سمت کاهش بارش است، گفت: این کاهش بارش تا پایان سال ۲۰۵۰ میلادی پیش بینی شده و ضرورت دارد که سرمایه گذاری مطالعات در حوزه منطقه ای و محلی تعریف و اجرایی شود.

وی ادامه داد: اکنون یک پروژه تحقیقاتی با موضوع اثرات اقلیمی و نوسانات خزر توسط این مرکز تعریف و برنامه ریزی شده و تحقق آن نتیجه کاربردی در مدیریت و بهره برداری از ظرفیت خزر را همراه خواهد داشت.

مصوبات نجات خلیج گرگان باید اجرا شود

افت آبدهی رودخانه های منتهی به دریای خزر
رییس پژوهش‌کده هواشناسی و علوم جوی هم گفت: با توجه به پیش بینی افزایش دما و کاهش بارش و پوشش برف، مقدار رواناب رودخانه های منتهی به دریای خزر در آینده روبه کاهش است.

مهدی رهنما در این نشست مجازی افزود: تاثیر منفی تغییرات اقلیم در دریای خزر، ضرورت برنامه ریزی برای مدیریت منابع آبی در منطقه را دوچندان می کند.

وی تاکید کرد: سواحل جنوبی دریای خزر که استان های شمالی کشورمان را شامل می شود متاثر از کاهش بارش بوده و پیش بینی تا ۲۰۳۰ نشان دهنده کاهش ۲۳.۵ میلیمتری باران است.

بیستمین کنفرانس هیدرولیک ایران به میزبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان از روز گذشته به صورت مجازی آغاز شده و عصر امروز پنجشنبه با گزارش دهی دبیر علمی کنفرانس، قرائت قطعنامه کنفرانس و تقدیر از مقالات برتر به کار خود پایان می دهد.

براساس گزارش امیر احمد دهقان دبیرعلمی بیستمین کنفرانس هیدرولیک ایران، در این کنفرانس ۱۴۹ مقاله پذیرفته شده که ارایه این مقالات در فضای مجازی شامل ۷۶ مقاله به صورت شفاهی و ۷۳ مقاله در قالب پوستر برنامه ریزی شده بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha