به گزارش خبرنگار ایرنا، این کتاب نخستین اثر پژوهش گر، دکتر اردشیریان است این پژوهش حاصل چهار سال تحقیق و بررسی اسناد متعدد، روزنامه ها، مجلات، خاطرات و کتابهای دست اول، دوم و پژوهشهای جدید داخلی و خارجی است که نویسنده برای تدوین پایان نامه دکترای خود از آنها بهره برده است.
گردآوری منابع با سعی و تلاش فراوانی به دست آمده و البته بنا به قول نویسنده بعضی از اسناد و منابع را نتوانسته بررسی کند بویژه او از مطبوعاتی که از مشروطه به بعد در کرمانشاهان چاپ شده است بدلیل در دسترس نبودن یا معدوم شدن آن منابع ناراحت و گله مند بود تدوین و انتشار این اثر نیاز جامعه امروزی استان کرمانشاه بود، چونکه جای خالی چنین اثری مشهود و ملموس بود.
این اثر که از منابع فراوان و متعددی بهره برده است، می تواند مورد استفاده ی پژوهش گران و نویسندگان علاقه مند در زمینه ی تاریخ مجلس شورای ملی و سیاسی قرار گیرد. به نظر می رسد که نویسنده بدون پیش زمینه ی ذهنی قوم گرایی و جانبدارانه، اثر را به استناد منابع و اسناد متعدد نوشته است که تحلیل های وی این نظر را اثبات می کند. چون نویسنده، تحصیلاتش در تمام مقاطع در رشته تاریخ ایران بعد از اسلام، دانشگاهی و آکادمیک بوده، تلاش نموده است که کتاب به دور از عوام گرایی و با متد دانشگاهی، علمی و با تکیه به اسناد متعدد تدوین نماید.
در فصل اول کتاب، نویسنده در ابتدا جغرافیای تاریخی استان را بررسی و زمینه ی ذهنی کتاب را برای خوانندگان آماده می کند و سپس آغاز مشروطه خواهی، چالش و موانع آن مانند فتنه سالارالدوله با همراهی خوانین غرب کشور و از جمله داودخان کلهر، جنگ جهانی و تاثیر آن بر مردمان غرب کشور را بررسی و تحلیل نموده است. او با توجه مدارک و شواهد مدعی است که مشروطه در کرمانشاهان، مشروطه ی فرادستان بود و فرودستان جامعه دنباله رو آنان بودند و این قشر عظیم نقشی در رویدادهای سیاسی نداشتند، بلکه از آنان استفاده ی ابزاری می شد. سپس در فصلهای دوم تا پنجم مولفه جامعه شناسی سیاسی انتخابات استان را بررسی و تحلیل نموده است.
در اینجا نویسنده نقش حکومت، حاکمان محلی، علمای مذهبی، روسای عشایر، خوانین و مالکان، احزاب سیاسی مردمی و دولتی را در انتخاب نمایندگان و روند انتخابات مجلس شورای ملی در کرمانشاهان را در عصر قاجار، رضاشاه و محمدرضاشاه مورد مداقه قرار داده است. او مدعی است که در دوره های مذکور نقش ها متفاوت است، گاهی در عصر قاجار علما، روسای عشایر و حاکمان محلی و در دوره هایی نقش حاکمیت سیاسی، فضای سیاسی، ثروت، قدرت و احزاب دولتی نقش مهمی داشته اند و نمی توان یک عامل را مهم شمرد.
نویسنده معتقد است که کتاب باید مورد بررسی و نقادی اساتید، دانشجویان و پژوهش گران قرار بگیرد، که بدون تردید این اتفاق موجب غنا و پربار شدن تاریخ نگاری در سطح استان خواهد شد.
نظر شما