۲۵ آذر ۱۴۰۰، ۱۵:۴۳
کد خبر: 84579416
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

قیام میرزا کوچک‌خان از نهضت‌های تاثیرگذار است

قم ـ ایرنا ـ آیت‌الله عباس محفوظی از استادان برجسته حوزه علمیه قم گفت: در تاریخچه مبارزات اسلامی مردم ایران، قیام میرزا کوچک‌خان جنگلی از جمله نهضت‌هایی است که بسیار شاخص و تاثیرگذار است.

پیام این استاد برجسته حوزه عملیه قم، روز پنجشنبه در نشست «بازخوانی استکبارستیزی روحانیت و مقاومت اسلامی در نهضت میرزا کوچک جنگلی» در سالن همایش امین در مجتمع دارالولایه شهر قم قرائت شد که در بخشی از این پیام آمده است: نهضت جنگل یکی از پرافتخارترین حرکت‌هایی بود که در تاریخ معاصر ایران برای مقابله با مسندنشینان مستبد حکومت مرکزی و مبارزه با مستکبران خارجی با اندیشه اسلامی و ضداستعماری شکل گرفت.

این پیام حاکی است: شیخ یونس معروف به میرزا کوچک طلبه درس خوانده و فهیم و خوشنامی که آینده درخشانی در امور حوزوی و روحانیت داشت، رهبر این نهضت جنگلی بود؛ مردی که دلش چون دریا و فکرش بسی بلند بود.

در این پیام افزوده شده است: نهضت جنگل نیز مانند انقلاب مشروطیت، قصه پر غصه ای در دل و جان و ذهن ایران و ایرانی شد؛ اما خاطره رشادت و دلاور مردی، آزادگی و میهن دوستی میرزا کوچک، در همیشه تاریخ خواهد ماند؛ میرزا کوچک جنگلی به عنوان یک روحانی مجاهد و اسلامخواه می تواند الگویی برای جهان اسلام باشد و تفکر او باید در جامعه امروز ما جاری و ساری باشد، چون قیام او عدالت جویی و دفع ستمگری و بیگانه ستیزی بود.

این استاد برجسته حوزه علمیه قم در این پیام بیان کرده است: در این‌جا ذکر خاطره ای از آیت الله العظمی بهجت(ره) برای شاهد عرضم اشاره می کنم. «ایشان فرمودند: «نماینده دولت انگلیس به میرزا کوچک خان می گوید: دولت انگلیسی طمع ارضی در ایران ندارد، ولی منافعی دارد که نمی تواند چشم پوشی کند، اگر آماده ای منافع انگلیس را تامین کنی، سلطنت کن؛ ولی میرزا قبول نکرد.»؛ نماینده انگلیس گفت: من می روم و ۱۴ روز در کلکته هند هستم، فکر کن، اگر رایت عوض شد، به من اطلاع بده، اگر قبول نکردی، انگلیس دست‌بردار نیست و رذل‌ترین مردم را مسلط بر مردم ایران می کند؛ میرزا پس از رفتن وی می گوید: «کدام شیر پاک نخورده ای را اگر بیاورند و این معاهده را با او انجام دهند» که منظور ایشان رضاخان است و بعدها این معامله را با رضاخان انجام دادند.»

در این پیام آمده است: آزادگی، سلحشوری، مجاهدت، غیرت دینی و مردمداری، در طول زندگی سراسر مجاهدت سردار شهید جنگل او را به عنوان یک مشعل فروزان مقابله با استعمار و استثمار مطرح کرده است.       

           

شهید میرزا کوچک‌خان لحظه‌ای در برابر ظلم آرام نبود

همچنین در این نشست، پیام تصویری آیت‌الله عبدالله خائفی از استادان برجسته حوزه علمیه پخش شد که وی با اشاره به خدمات میرزا کوچک جنگلی گفت: شهید میرزا کوچک‌خان، ستاره‌ای بود که در جهان اسلام درخشید، او روحانی مجاهدی بود که لحظه‌ای در برابر ظلم و ستمگران، آرام نبود.

وی خاطرنشان کرد: میرزا کوچک خان با ارتش سرخ جنگید و به عهدی که با خداوند متعال داشت، وفا کرد، او در راه تجلی بخشیدن به نور مطلق، شهید شد و به لقاء الله پیوست.              

نشست «بازخوانی استکبارستیزی روحانیت و مقاومت اسلامی در نهضت میرزا کوچک جنگلی» با حضور حجت الاسلام و المسلمین رضا رمضانی دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع)، حجت‌الاسلام‌والمسلمین روح‌الله حریزاوی قائم‌مقام سازمان تبلیغات کشور، تعدادی از فضلا و طلاب گیلانی، برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، جمعی از مسئولان و نمایندگان گروه‌های مقاومت اسلامی برگزار شد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین «شیخ یونس استادسرایی رشتی» مشهور به «میرزا کوچک جنگلی» و ملقب به «سردار جنگل» در سال ۱۲۵۹ هجری خورشیدی در محله استادسرای شهر رشت (استان گیلان) متولد شد و علوم دینی را مدرسه‌های علمیه رشت و تهران فرا گرفت.  

میرزا کوچک جنگلی، با راه‌اندازی جنبش جنگل و رهبری آن، یکی از مردمی‌ترین نهضت‌های محلی ایران را با هدف کسب استقلال، آزادی و سربلندی ایران ایجاد کرد.

وی پس از چندین سال مبارزه و جنگ‌وگریز علیه نظام مستبد شاهنشاهی و ایادی بیگانه‌اش، با تعداد اندکی از یاران خود برای جمع‌آوری قوا به طرف خلخال حرکت کرد که در کوه‌های تالش در برف و بوران گرفتار شد و به شهادت رسید.

با شهادت میرزا کوچک جنگلی در ۱۱ آذر سال ۱۳۰۰ هجری خورشیدی (سوم ربیع‌الثانی سال ۱۳۴۰ هجری قمری) نهضت جنگل نیز به نقطه پایان خود رسید./

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha