به گزارش خبرنگار علم و آموزش ایرنا، عبدالله معتمدی روز یکشنبه در افتتاحیه ششمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی و پنجمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی افزود: هیچ زمانی مثل امروز کشور ما آمادگی بحث در تحول علوم انسانی را نداشته است؛ چرا که برای اسلامی سازی علوم انسانی زحمتی که مرحوم علامه مصباح یزدی در همکاری حوزه و دانشگاه داشتند، آن را بسیار اثرگذار کرده است.
وی با اشاره به اینکه امروز پرورش یافتگان دانشگاه و پژوهشگاه هایی که در این زمینه فعال شدند، ظرفیت بسیار خوبی برای اسلامی سازی علوم انسانی هستند، ادامه داد: فرایند اسلامی سازی علوم انسانی مستمر و دشوار است.
رییس دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: برای موفقیت در خصوص اسلامی سازی علوم انسانی باید این اقدام در دانشگاه ها و حوزه ها به گفتمان علمی تبدیل شود. صحبت از تحول علوم انسانی در دانشگاه برای بسیاری امری مشخص است، اما زمانی که صحبت از علوم انسانی اسلامی می شود به کمک حوزه ها نیازمند است.
معتمدی توضیح داد: اسلامی کردن علوم انسانی به معنای دور ریختن دانش بشری نیست. انسان ساحت های مختلفی دارد که علوم انسانی امروز بر مبنای آن است. ناچاریم در ساحت مادی انسان از علوم تجربی استفاده کنیم. علوم انسانی اسلامی این نیست که در بحث روانشناسی کتابی نوشته شود که صرفا در آن آیه و حدیث استفاده شده باشد.
وی با بیان اینکه علم دستوری نیست، اما سیاست پذیر است، اظهار داشت: شهید صدر می فرماید مجموعه علوم اجتماعی صرفا علم نیست بلکه مکتب است که اسلامی و غیراسلامی دارد. همه گزاره های یک کتاب علمی نیست، بلکه مطالب غیرعلمی هم دارد.
رییس دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه اسلامی کردن علوم انسانی مقطعی و کوتاه مدت نیست، گفت: بر همین اساس قصد ما این است که در دانشگاه، گفتمان علوم انسانی اسلامی به گفتمان غالب تبدیل شود. استادان باید در این زمینه به گفتمان سازی لازم برسند.
وی تاکید کرد: برای اسلامی سازی علوم انسانی به استادان و اندیشمندان حوزه نیاز داریم که ما را نسبت به مبانی، روش شناسی، فلسفه های مضاف، امداد فقه و تفسیر آگاه کنند.
ششمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی و پنجمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی صبح امروز یکشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۰ با حضور رییس مجلس شورای اسلامی و جمعی از نخبگان و استادان این حوزه در مرکز همایشهای صدا و سیما آغاز شد. این کنگره تا پنجم دی ماه در قالب ۱۶ کمیسیون تخصصی ادامه دارد.
فلسفه و روششناسی علوم انسانی، مدیریت تحول علوم انسانی اسلامی، الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت، قرآن و علوم انسانی اسلامی، سیاستگذاری عمومی و حکمرانی اسلامی شش اقتصاد اسلامی، اقتصاد و علوم انسانی اسلامی، تعلیم و تربیت علوم انسانی اسلامی، ارتباطات و جامعه شناسی علوم انسانی اسلامی، روانشناسی و علوم انسانی اسلامی، حقوق و علوم انسانی اسلامی، مدیریت و علوم انسانی اسلامی، شهرسازی و معماری اسلامی، تمدن نوین و علوم انسانی اسلامی، فقه و علوم انسانی اسلامی، هنر و علوم انسانی اسلامی از جمله کمیسیونهای علمی و تخصصی این کنگره است.
برای این کنگره چهار کمیسیون جدید قرآن و علوم انسانی اسلامی، سیاستگذاری و علوم انسانی اسلامی، هنر و علوم انسانی اسلامی، حقوق و علوم انسانی اسلامی در نظر گرفته شد.
در ادامه برگزاری این کنگره بین المللی تا ۱۲ روز هر روز یک یا دو کمیسیون در مقاطع مختلف و در مراکز مختلف علمی، پژوهشی و دانشگاهی کشور نظیر موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)، دانشگاه امام خمینی(ره)، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشگاه امام حسین(ع)، دانشگاه قم، دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه علوم اجتماعی دانشگاه تهران، حوزه علمیه جامعه المصطفی(ص)، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، دانشگاه امام صادق(ع)، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه شاهد، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آموزشگاه عالی حوزوی امام رضا(ع) برگزار میشود.
نظر شما