روزنامه «نیویورک تایمز» در سال ۱۹۹۷ گزارش داد «بنیاد ملی دموکراسی» (NED) برای انجام آشکار اقداماتی که سازمان سیا به طور مخفیانه برای چند دهه انجام داده، ایجاد شدهاست. این اقدامات شامل صرف میلیونها دلار برای حمایت از احزاب سیاسی، اتحادیههای کارگری، جنبشهای مخالف و رسانههای خبری در دهها کشور بود.
این بنیاد از زمان پایان جنگ سرد توسعه یافت و در تلاش برای تضعیف یا حذف دولتهای مستقل از واشنگتن، از جمله دولتهای دموکراتیک در بولیوی، اکوادور و ونزوئلا مشارکت داشتهاست.
«آلن واینستین» مدیر تحقیقاتی که به ایجاد بنیاد ملی دموکراسی در دهه ۱۹۸۰ منجر شد، در سال ۱۹۹۱ درباره فعالیتهای این بنیاد توضیح داد: بسیاری از کارهایی که ما امروز انجام میدهیم، ۲۵ سال پیش توسط سیا به صورت مخفیانه انجام شدهاست.
این بنیاد در گذشته روی اروپای شرقی، آمریکای لاتین و آسیا متمرکز بوده اما نشریه تحقیقاتی «دیکلسیفاید یوکی» (Declassified UK) متوجه شده این سازمان بهتازگی به سه رسانه بریتانیایی و چهار گروه آزادی مطبوعات بریتانیا حمایت مالی کردهاست. مواردی که همگی در نهایت به عنوان طیف سیاسی ترقیخواه شناخته میشوند.
وجوه این بنیاد به گروههای تحقیقاتی همچون وبسایت روزنامه نگاری تحقیقاتی «بلینگ کت» (Bellingcat)، گروه «فاینانس آنکاورد» (Finance Uncovered) {یک پروژه آموزش روزنامهنگاری تحقیقی و گزارشگری است که از شبکه جهانی روزنامهنگاران تحقیقی استفاده میکند}، «اُپن دموکراسی» (OpenDemocracy) {یک پلتفرم رسانهای مستقل جهانی که امور جهانی را پوشش میدهد} و همچنین برای «بنیاد تامسون رویترز» پرداخت شدهاست.
این گروهها از سال ۲۰۱۶ مبلغی معادل ۲ میلیون و ۶۳۸ هزار و۹۶۷ پوند از بنیاد ملی دموکراسی دریافت کردهاند؛ موضوعی که این بنیاد را در زمره بزرگترین سرمایهگذاران نهادی رسانههای جایگزین و گروههای آزادی مطبوعات در انگلیس قرار میدهد.
این گروهها از سال ۲۰۱۶ مبلغی معادل ۲ میلیون و ۶۳۸ هزار و ۹۶۷ پوند از بنیاد ملی دموکراسی دریافت کردهاند؛ موضوعی که این بنیاد را در زمره بزرگترین سرمایهگذاران نهادی رسانههای جایگزین و گروههای آزادی مطبوعات در انگلیس قرار میدهد.این نهاد همچنین صدها هزار پوند به گروههای رسانهای خارجی که نقش پررنگی در این کشور ایفا میکنند از جمله وبسایت «اینترنیوز»، «کمیته بینالمللی «پن اینترنشنال» و «سازمان گزارشگران بدونمرز »اختصاص دادهاست.
بنیاد ملی دموکراسی حامی عملیاتهای آشکار
بنیاد ملی دموکراسی در سال ۱۹۸۳ توسط «رونالد ریگان» رئیسجمهوری آمریکا ایجاد شد. او این ایده را در یک سخنرانی در شهر وست مینستر و در حضور «مارگارت تاچر» نخستوزیر انگلیس مطرح کرد. او گفت که هدف از ایجاد این بنیاد «تقویت زیرساختهای دموکراسی» است.
در این زمان رسواییهای شرمآوری از طرف سیا رخ داده بود. در همین راستا، مقالهای در واشنگتن پست منتشر شد که در آن آمدهبود: «مفهوم قدیمی اقدام مخفی، که سیا را در طول ۴۰ سال گذشته به چنین مشکلی دچار کردهاست، احتمالا منسوخ شدهاست».
این بنیاد قرار بود با انتشار برخی برنامهها در برابر این رسواییها دفاع کند. واشنگتن پست ادامه داد: « بنیاد ملی دموکراسی حامی عملیاتهای آشکار است. این بنیاد اواخر دهه ۱۹۸۰، آشکارا اقداماتی را انجام داد که زمانی کاملا پنهان بود».
«فیلیپ ایجی» فردی که در دهه ۱۹۶۰ در سیا خدمت میکرد و سپس دست به افشاگریهایی درباره فعالیتهای این آژانس زد، در سال ۱۹۹۵ اظهار داشت: «امروزه، به جای اینکه فقط سیا در پشت صحنه حضور داشته و تلاش کند با ارائه پول و دستورالعملها و غیره، روند را مخفیانه دستکاری کند، اکنون یک حامی به نام بنیاد ملی دموکراسی دارد.»
امروزه، به جای اینکه فقط سیا در پشت صحنه حضور داشته و تلاش کند با ارائه پول و دستورالعملها و غیره، روند را مخفیانه دستکاری کند، اکنون یک حامی به نام بنیاد ملی دموکراسی دارد.
«جان کریاکو» که در سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۴ به عنوان افسر سیا خدمت میکرد، گفته: تغییرات اخیر در قانون، به اهداف بالقوه عملیات اطلاعاتی ایالاتمتحده وسعت بخشیدهاست.
او تصریح کرد: در سال ۲۰۱۱، کنگره قانونی را تغییر داد که قوه مجریه را از تحت تاثیر قراردادن مردم آمریکا یا اتباع سایر کشورهای پنج چشم یعنی انگلیس، کانادا، استرالیا و نیوزلند توسط تبلیغات، منع میکرد.
او با یادآوری رادیوهای آمریکایی که به کوبا مخابره میکند، افزود: «موسسه ملی دموکراسی، رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، تعداد بیشماری اتاق فکر در منطقه واشنگتن، و رادیو/تلویزیون مارتی، ابزار این تبلیغات هستند».
کریاکو که در اداره اصلی عملیات آژانس خدمت میکرد، ادامه داد: «چه راهی بهتر از انتقال پول به رسانههای «دوست» در «کشورهای دوست» برای گسترش این تبلیغات؟ تلاشهای تبلیغاتی سیا در طول تاریخ در این راستا بیشرمانه بودهاست. اما اکنون که آنها از نظر قانونی {به انتشار تبلیغات خود} فقط در روسیه و چین محدود نیستند، همه جهان برای آنان یک هدف محسوب میشود».
بنیاد ملی دموکراسی و تامین مالی «بلینگ کت»
سازمان انگلیسی «بلینگ کت» که به طور عمده به دلیل تحقیقاتش در مورد عملیات سرویس مخفی روسیه مشهور است، حداقل از سال ۲۰۱۷ توسط بنیاد ملی دموکراسی تامین مالی میشود. بلینگ کت تنها رسانه انگلیسی است که بودجه این بنیاد را دریافت کرده اما نتایج جستوجو، میزان کمک مالی بنیاد ملی دموکراسی را نشان نمیدهد؛ بنابراین میزان حمایت دقیق این بنیاد از سازمان بلینگ کت نامشخص است.
این گروه به عنوان یک بنیاد در هلند ثبت شده و حسابهای سال ۲۰۲۰ آن نشان میدهد در سال یاد شده ۱۱۲ هزار و ۵۲۴ یورو معادل ۹۴ هزار پوند از بنیاد ملی دموکراسی دریافت کردهاست؛ موضوعی که این آژانس ایالاتمتحده را به یکی از بزرگترین و مهمترین سرمایهگذاران بلینگ کت تبدیل میکند.
یک مخبر به شدت محافظتشده
بر اساس گزارشهای کمیسیون خیریه {انگلیس و ولز}، نشریه «ایندکس آن سنسورشیپ» (Index on Censorship) {یک سازمان مبارزاتی برای آزادی بیان که فصلنامهای به همین نام در لندن منتشر میکند}، قدیمیترین گروه آزادی بیان در بریتانیا که تهدیدها علیه آزادی بیان را رصد و نوشتههای نویسندگان سانسور شده را منتشر میکند، در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱ مبلغ ۶۰۳ هزار و ۲۵۷ پوند از بنیاد ملی دموکراسی دریافت کرد.
«روت اسمیت» رئیس اجرایی ایندکس و نماینده سابق حزب کارگر در ژوئن ۲۰۲۰ و ۶ ماه بعد از دست دادن کرسی خود در پارلمان به این سمت منصوب شد. یک تلگراف دیپلماتیک از ایالاتمتحده که توسط ویکی لیکس در سال ۲۰۱۰ منتشر شد، اسمیت را به عنوان یک مخبر «به شدت محافظتشده» توسط سفارت ایالاتمتحده در لندن معرفی کرد.
همکاریهای فرامرزی
یکی دیگر از دریافتکنندگان بودجه بنیاد ملی دموکراسی در انگلیس، «بنیاد تامسون رویترز» شرکت چندملیتی رسانههای گروهی است. به این شرکت مبلغ ۹۸ هزار و ۸۷۰ دلار معادل ۷۲ هزار و ۵۰۰ پوند در سال ۲۰۲۰ برای افزایش ظرفیت رسانههای مستقل برای پوشش بیماری همهگیر کووید-۱۹ اعطا شد.
بنیاد تامسون رویترز پیش از این روزنامهنگارانی از اروپای مرکزی و شرقی را در برنامهای که توسط بنیاد ملی دموکراسی تامین مالی میشد، آموزش دادهاست. تامسون رویترز اما به پرسشها درباره سطح بودجه دریافتی از بنیاد دفاع از دموکراسی پاسخ ندادهاست.
حسابهای سال ۲۰۲۰ نشان میدهد این شرکت مشارکتهای چند سالهای را با سرمایهگذاران جدید از جمله بنیاد ملی دموکراسی و وزارت خارجه ایالاتمتحده آغاز کردهاست.
گروه تحقیقاتی «فاینانس آنکاورد» مستقر در لندن که امور مالی غیرقانونی را مورد بررسی قرار میدهد، از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ مبلغ ۳۱۴ هزار ۵۹۵ دلار معادل ۲۳۱ هزار پوند از بنیاد یاد شده کمک دریافت کرد. وبسایت آن همچنین به مبلغ ۲۳۰ هزار دلار یا ۱۶۹ هزار پوند کمک مالی اشاره میکند که در سپتامبر ۲۰۲۰ توسط بنیاد ملی دموکراسی ارائه شد.
بنیاد ملی دموکراسی هیچ کمک مالی در هیچیک از ۶ دیکتاتوری واقع در خلیجفارس که تحت حمایت ایالاتمتحده هستند، مانند عربستانسعودی و اماراتمتحده عربی، اعطا نکردهاست.استخدام و آموزش فرهیختگان نوظهور در خاورمیانه
سایر سازمانهای رسانهای که بهتازگی بودجه این بنیاد را دریافت کردهاند عبارتند از«اُپن دموکراسی»، یکی از پربازدیدترین سایتهای خبری مستقل انگلیس که از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ مبلغ ۱۵۰ هزار دلار معادل ۱۱۰ هزار پوند دریافت کردهاست.
این سایت در سال ۲۰۱۷ کمک مالی بنیاد ملی دموکراسی را به مبلغ ۵۰ هزار و ۵۰۰ دلار معادل ۳۷ هزار پوند دریافت کرد تا نویسندگان، متفکران و رهبران جوان نوظهور را در خاورمیانه به خدمت گرفته و آموزش دهد. آموزشی که باعث شود این نیروها مقالات اساسی مرتبط با توسعه دموکراتیک در منطقه بنویسند.
کمک مالی دیگری در سال بعد به ارزش ۴۹ هزار و ۱۱۱ دلار معادل ۳۵ هزار و ۷۰۰ پوند به این نشریه ارائه شد تا موقعیت مناسبی را برای رهبران فکری جوان در حال ظهور ... برای فعالیت در مورد مسائل مهم مرتبط با توسعه دموکراتیک فراهم کند».
این گروه به دکلسیفاید گفت: بقیه بودجه بنیاد ملی دموکراسی را برای تشکیل جلسههای آموزشی در کشورهایی از جمله مصر، تونس و سوریه دریافت کردهاست.
اُپن دموکراسی در سالهای اخیر جریانی از تحقیقات بنیادی در مورد تخلفهای دولت انگلیس منتشر کرد که به تغییراتی در رویه پارلمانی منجر شدهاست.
کمکهای مالی انتخاباتی
بنیاد ملی دموکراسی اعلام کرده که هدف آن تقویت نهادها برای تضمین برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه و تشویق لیبرال دموکراسی است. به عنوان بخشی از این هدف، این بنیاد از گروههایی در خارج از کشور که برای حقوق بشر فعالیت دارند، رسانههای مستقل و طیف وسیعی از گروههای حامی جامعه مدنی، حمایت مستقیم میکند».
این نهاد سالانه ۲ هزار مورد کمک هزینه در سراسر جهان با میانگین ۵۰ هزار دلار ارائه میدهد. اما به نظر میرسد کمکهای مالی سازمان یاد شده در کشورهایی متمرکز شده است که دولتهایی مستقل از واشنگتن داشته یا پتانسیل مستقل شدن را دارند.
بنیاد ملی دموکراسی سالانه ۲۰۰۰ مورد کمک هزینه در سراسر جهان با میانگین ۵۰ هزار دلار ارائه میدهد. اما به نظر میرسد که کمکهای مالی سازمان یاد شده در کشورهایی متمرکز شده است که دولتهایی مستقل از واشنگتن داشته یا پتانسیل مستقل شدن را دارند.
بنیاد ملی دموکراسی هیچ کمک مالی در هیچیک از ۶ دیکتاتوری واقع در خلیجفارس که تحت حمایت ایالاتمتحده هستند، مانند عربستانسعودی و اماراتمتحده عربی، اعطا نکردهاست. در مقابل، این نهاد فقط در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ میزان ۱۶۲ مورد کمک هزینه به مبلغ ۹.۴ میلیون دلار در ونزوئلا، جایی که ایالاتمتحده به دنبال برکناری دولت «نیکلاس مادورو» است، هزینه کرد.
این بنیاد در سال ۲۰۱۱ به ۱۰ گروه راک در ونزوئلا کمک مالی کرد تا آهنگهای جدیدی برای ترویج آزادی بیان تولید کنند. هدف این اقدامات تضعیف حکومت «هوگو چاوز» بود که در آن زمان به صورت دموکراتیک برای رهبری این کشور انتخاب شدهبود.
چاوز پس از پیروزی در انتخابات سال ۱۹۹۸، ونزوئلا را از واشنگتن مستقل کردهبود؛ موضوعی که ایالاتمتحده را در سال ۲۰۰۲ به سمت حمایت از یک کودتای نظامی علیه وی سوق داد.
یکی دیگر از پروژههای بنیاد ملی دموکراسی در ونزوئلا، در سال ۲۰۱۷ و به ارزش ۵۵ هزار دلار بود؛ کمکی که با هدف درگیر کردن روزنامهنگاران و رسانهها برای دفاع از آزادی بیان و دموکراسی انجام شد.
هیات مدیره ۲۲ نفره بنیاد ملی دموکراسی شامل پنج سفیر سابق ایالاتمتحده است. همچنین نقش «الیت ایبرامز» یکی از مقامهای ارشد دولت ریگان در دهه ۱۹۸۰ که به سازماندهی تامین مالی مخفیانه شورشیانی به نام «کنترا» در نیکاراگوئه کمک کرد، برجسته است.
ایبرامز برخلاف اقدامات کنگره که بودجه را قطع کردهبود فعالیت میکرد و در سال ۱۹۹۱ به دو فقره پنهان کردن اطلاعات از قانونگذاران اعتراف کرد. او در نهایت توسط رئیسجمهوری «جورج اچ دبلیو بوش» بخشیدهشد.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا در ژانویه(دیماه) ۲۰۱۹، ایبرامز را به عنوان سرپرست تلاشهای ایالاتمتحده برای برکناری دولت مادورو در ونزوئلا منصوب کرد. سه ماه بعد، «خوان گوایدو و لئوپولدو لوپز» از چهرههای اپوزیسیون مورد حمایت ایالات متحده در کنار سربازان مسلح در خیابانهای کاراکاس، پایتخت این کشور، اقدام به قیام مسلحانه کردند.
«فرانسیس استونر ساندرز» عضو انجمن پادشاهی ادبیات انگلستان به دکلسیفاید گفت: «بنیاد ملی دموکراسی، بند ناف طلایی است که مستقیم با واشنگتن مرتبط است. با این سخنان، فقط به برنامههای رسمی دولت ایالاتمتحده اشاره نمیکنم، بلکه به شبکه گستردهای از بازیگران پنهان که عملیات جنگ اطلاعاتی آن را برنامهریزی و اجرا میکنند، نیز اشاره میکنم.
او ادامه داد: «جنگ سرد فرهنگی هرگز از بین نرفته، فقط از هدفی به هدف دیگر منتقل شدهاست».
نظر شما