به گزارش ایرنا، توسعه و رشد اقتصادی در هر بخشی مستلزم ایجاد زیرساختهای مورد نیاز در آن بخش بوده و قسمت زیادی از ایجاد این مهم هم برعهده دولت است.
علاوه بر راه، راه آهن، فرودگاه، شبکه مخابرات و برق بهرهمندی از گاز هم جزو زیرساخت های لازم در بخش صنعتی است که سالها است در راستای جایگزینی گاز بجای سوخت مایع در واحدهای صنعتی و صرفه جویی لازم در این زمینه، گازدار کردن این واحدها در دستور کار قرار گرفته است.
براساس مصوبه شورای اقتصاد قرار شده یک هزار و ۶۰۰ واحد تولیدی در کردستان به صورت رایگان از گاز بهرهمند شوند؛ در این استان هم با توجه به اینکه بخش زیادی از واحدهای صنعتی آن کوچک و متوسط هستند و این واحدها به دلیل محدودیت منابع امکان فراهم آوردن زیرساخت مورد نیاز خود را ندارند و سرمایه گذاری در این زمینه فعالیت آنها را از توجیه اقتصادی خارج می کند لذا ایجاد زیرساخت های صنعتی توسط نهادهای دولت انجام می شود.
طبق اظهارات مدیرعامل شرکت گاز کردستان تاکنون ۲ هزار و ۳۲۵ واحد تولیدی کوچک و بزرگ در استان گازدار شدند و برای گازرسانی به هر واحد تولیدی به طور متوسط ۶ میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده است که در صورت بیشتر شدن، هزینه آن بر عهده مالک خواهد بود.
حال برای اطلاع از وضعیت بهرهمندی واحدهای صنعتی از نعمت گاز با پیمان الماسی معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و کردستان گفتگویی انجام دادیم که در ذیل می آید:
ایرنا: شرکت گاز کردستان اعلام کرده براساس مصوبه شورای اقتصاد بیش از یک هزار واحد تولیدی در استان قابلیت گازدارشدن را دارند و تاکنون ۸۹۷ واحد هم گاز دار شدند، نظر شما در این رابطه چیست و تعداد نهایی واحدهای صنعتی بهرهمند از گاز در استان چقدر است؟
الماسی: آمار شرکت گاز استان همه واحدهای تولیدی اعم از کشاورزی و صنعتی را در بر می گیرد به همین دلیل تعداد واحدهای گازدارشده آنها بیشتر از تعداد پروانههای بهره برداری صادر شده در بخش صنعت استان است.
تاکنون ۹۶۰ پروانه بهره برداری در بخش صنعت استان صادر شده که از این تعداد ۸۰۰ واحد در حال حاضر فعال و نیمه فعال هستند و در همه این واحدها گاز مصرف فرآیندی ندارد.
ایرنا: پس واحدهایی که در فرآیند تولید خود نیاز به گاز دارند در اولویت گازدارشدن قرار دارند؟
الماسی: بی شک واحدهایی هم چون تولید اکسیژن و آنهایی که کوره پخت دارند هم چون واحدهای تولید آجر و آسفالت در فرآیند تولید خود نیاز به گاز دارند به همین دلیل گازدارکردن آنها در اولویت قرار دارد اگر این واحدها در شهرکها و نواحی صنعتی مستقر باشند که مسئلهای در این خصوص وجود ندارد و به محض احداث از این سوخت بهره مند می شوند و اگر خارج از شهرکها هم باشند برای گازدار کردن آنها اقدام لازم انجام میشود.
ایرنا: چه تعداد واحد صنعتی در استان هم اکنون گازدار هستند و همچنین آیا همه واحدهایی که خارج از شهرکهای صنعتی واقع شدند از این حامل انرژی بهرهمند هستند؟
از ۸۰۰ واحد صنعتی فعال ونیمه فعال استان ،۲۴۰ واحد تولیدی که نیاز به گاز داشتند و خارج از شهرکهای صنعتی هم واقع شده بودند تا چند سال گذشته از گاز برخوردار نبودند حال از این تعداد ۱۸۰ واحد به این حامل انرژی دسترسی پیدا کردند و در مجموع ۶۰ واحد باقی مانده که گازدارکردن آنها هم در برنامه قرار دارد.
ایرنا: به نظر شما گازدار کردن واحدهای صنعتی چه تاثیری بر تولید گذاشته است؟ آیا این اتفاق موجب بهبود شرایط و تسهیل در امر تولید شده است؟
الماسی: قطعا دسترسی واحدهای تولیدی به گاز هم برای بخش گرمایشی هم تولیدی این واحدها حائز اهمیت است و اتخاذ روشها و سیاستهای صحیح در تولید و مصرف انرژی علاوه بر اینکه منجر به رشد اقتصادی می شود کاهش هدر رفت منابع انرژی و اثرات سوءناشی از استفاده نادرست از آن بر محیط زیست را به دنبال دارد
در مقابل میتواند گاهی هم خسارتهایی را برای واحدهای تولیدی داشته باشد.
ایرنا: اشاره کردید استفاده از گاز می تواند برای واحدهای تولیدی در مقاطعی هم خسارت ایجاد کند، در چه شرایطی این اتفاق می افتد و برای جلوگیری از آن چه تدابیری اندیشیدید؟
الماسی: با توجه به اینکه تامین گاز خانگی در اولویت قرار دارد هر زمان که کمبودی ایجاد شود گاز صنایع قطع می شود تا به اندازه کافی گاز به منازل برسد به همین دلیل در چنین شرایطی واحدهای صنعتی به ویژه آنهایی که در امر تولید نیاز به گاز دارند متضرر می شوند.
در بخش گرمایشی می توان از سوخت جایگزین تا مدتی استفاده کرد ولی در بخش تولید این کار سخت و گاها امکان پذیر نیست.
قطع حامل های انرژی همواره موجب زمین گیر شدن تولید می شود به گونه ای که تابستان امسال به دلیل قطعی برق بسیاری از واحدهای تولیدی استان هم مانند دیگر استان های کشور متضرر شدند.
لذا تامین گاز پایدار برای واحدهای تولیدی به ویژه آنهایی که در شهرکها و نواحی صنعتی مستقر هستند همواره در دستور کار سازمان صنایع کوچ و شهرکهای صنعتی ایران قرار دارد و اقدامات مطلوبی هم در این راستا انجام شده است.
ایرنا: مصرف حامل های انرژی همواره یکی از شاخصهای فعال بودن واحدهای تولیدی و صنعتی محسوب می شود، در این راستا مصرف گاز در واحدهای صنعتی استان در سال جاری نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته افزایشی بوده یا کاهشی؟
الماسی: براساس آمار اعلام شده توسط شرکت گاز کردستان میزان مصرف بخش صنعت استان از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا پایان بهمن ما ، ۲۴۲ میلیون و ۱۹۱ هزار و ۲۵۹ مترمکعب بوده و این میزان در ۱۱ ماهه امسال ۲۷۵ میلیون و ۵۳۳ هزار و ۱۳ مترمکعب بوده است که افزایش ۱۴ درصدی مصرف گاز در این بخش را می رساند.
ایرنا: به گفته بسیاری از صاحبان واحدهای صنعتی بهای گاز مصرفی هم در سال جاری نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته افزایش پیدا کرده است و این عاملی برای افزایش قیمت تمام شده محصولات آنها شده است
الماسی: بله این مطلب صحت دارد و بسیاری از واحدهای صنعتی استان از این افزایش قیمت گلایه دارند و یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت تمام شده محصولات خود را افزایش بهای مصرفی حامل های انرژی عنوان می کنند.
بهای مصرف گاز واحدهای صنعتی براساس قیمت پایه صنایع پتروشیمی توسط دولت تعیین می شود و این نرخ ثابت نیست و در ماههای مختلف سال متغییر است و همین هم باعث شده در ماههایی که به مقدار زیادی افزایش می یابد فشار زیادی بر واحدهای صنعتی به ویژه واحدهای کوچک و متوسط وارد شود.
بخش صنعت پس از بخش خانگی و نیروگاه سومین مصرف کننده گاز در کردستان است ولی با وجود اینکه واحدهای صنعتی بزرگ و پرمصرف انرژی در این استان کم است لذا میزان مصرف گاز هم در این واحدها زیاد نیست.
تنها واحد صنعتی پرمصرف گاز در استان کارخانه سیمان است که میزان مصرف آن در ۱۱ ماهه سال گذشته ۷۱ میلیون و ۷۱ هزار و ۶۹۹ مترمکعب و در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۰ هم ۶۸ میلیون و ۸۱۲ هزار و ۲۷۷ مترمکعب بوده است که مصرف گاز در این کارخانه سه درصد کاهش داشته که آن هم به دلیل تعطیلی مقطعی آن بوده است.
ولی بی شک استفاده از گاز بجای سوخت مایع علاوه بر حفظ محیط زیست می تواند منجر به تسهیل و رونق تولید هم شود.
نظر شما