به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه خبری «ساینسالرت»، گروهی از ستارهشناسان با استفاده از تلسکوپ ALMA (در شمال کشور شیلی) موفق به شناسایی و ثبت یک کهکشان چرخنده از زمانهای اولیه جهان آفرینش شدهاند. این کهکشان، جوانترین کهکشان با چرخش و بسیار کوچکتر از کهکشانهای متاخرتر است.
البته تمام کهکشانها میچرخند و معمولا سرعت چرخش آنها هم بسیار بالا است و به عنوان مثال کهکشان «راه شیری» که منظومه خورشیدی هم در آن واقع شده است، سرعت چرخشی برابر با ۲۰۰ کیلومتر بر ثانیه دارد. اما ستارهشناسان هنوز به این شناخت نرسیدهاند که کهکشانها چطور به این سرعت میرسند. تنها راه شناخت این مساله، از طریق سنجش و ارزیابی کهکشانها در طول زمانهای کیهانی و تهیه یک نقشه تحول کهکشانی است.
به تازگی یک تیم از ستارهشناسان در دانشگاه «واسیدا» توکیو با استفاده از تلسکوپ «آلما» (ALMA) در کشور شیلی برای رصد یک کهکشان بسیار دور استفاده کردند. این کهکشان با نام MACS۱۱۴۹-JD۱ به اندازهای دور است که بطور معمول بسیار کمسو و غیرقابل رصد است.
اما نور این کهکشان از درون یک خوشه کهکشانی عبور میکند و پدیده لنز گرانشی موجب تقویت و بزرگنمایی نور آن میشود و ستارهشناسان از این طریق کهکشان یاد شده را رصد کنند. کهکشان یاد شده در زمانی وجود داشته است که جهان آفرینش تنها ۵۰۰ میلیون سال قدمت داشته است و به این ترتیب این کهکشان یکی از جوانترین کهکشانهای شناخته شده است.
این تیم ستارهشناسان با استفاده از تلسکوپ آلما اقدام به مطالعه و بررسی اکسیژن یونیزه شده مضاعف در صفحه (دیسک) کهکشان یاد شده کردند. این تیم تحقیقاتی ستارهشناسی به این نتیجه رسید که این کهکشان تنها سه هزار سال نوری طول دارد که بسیار کوچکتر از کهکشان راه شیری است که بیش از یکصد هزار سال نوری طول دارد.
همچنین مشخص شده است که سرعت چرخش این کهکشان تنها ۵۰ کیلومتر بر ثانیه است که کمتر از یک چهارم سرعت چرخش کهکشان راه شیری است.
این تحقیقات حاکی است که کهکشانها در ابتدای تشکیل خود کوچک هستند و چرخش نسبتا آهستهتری دارند اما سپس در طول مدت میلیاردها سال ماده بیشتری جذب میکنند و سرعت چرخش آنها هم افزایش مییابد.
این تیم تحقیقاتی امیدوار است که بتواند از تصویربرداری تلسکوپ فضایی جدید «جیمز وب» برای تحقیقات بیشتر در زمینه چرخش کهکشانها در زمانهای کیهانی استفاده کند.
نظر شما