مخزن سد شیرین‌دره خراسان‌شمالی ۳۰ میلیون مترمکعب رسوب دارد

بجنورد- ایرنا- سرپرست معاونت امور هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان شمالی گفت: ۳۰ میلیون مترمکعب از مخزن سد شیرین دره به دلیل ورود گل و لای ناشی از سیلاب از رسوب پُر شده است که این میزان از رسوب‌گذاری عمر مفید این سازه را کاهش می دهد.

مهدی رشیدی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: زمانی برای عمر مفید سد در نظر گرفته می شود و عمر مفید سد بسته به میزان رسوب‌گذاری تعیین می‌شود و هر چه رسوب‌گذاری بیشتر باشد عمر سد نیز کاهش می یابد.

وی تصریح کرد: میزان رسوب انباشت گل و لای در مخزن سد شیرین دره بیش از میزان برآورد شده است و رسوبی که پیش بینی می شد، طی ۵۰ سال در مخزن سد انباشته شود در ۱۲ سال وارد مخزن این سد شده است.

سرپرست معاونت امور هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان شمالی ادامه داد: سد شیرین دره به لحاظ تامین آب آشامیدنی مورد نیاز شهر بجنورد و شماری از روستاها دارای اهمیت ویژه است و به هر شکل ممکن باید عمر این سد افزایش یابد.

وی اضافه کرد: اجرای طرح آبخیزداری در بالا دست سد با هدف کمک به تقویت پوشش گیاهی و جلوگیری از فرسایش و شسته شدن خاک انجام می شود تا از ورود گل و لای به مخزن سد در زمان سیلاب کاسته شود.

سد شیرین دره با سطح حوزه آبریز ۶۵ میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب آب بزرگترین سد خراسان شمالی است.  

مشارکت مردم در جلوگیری از فرسایش خاک

رشیدی با بیان اینکه اجرای طرح های آبخیزداری در بالادست سایر سدهای استان هم در دست پیگیری است گفت: طرح مدیریت جامع حوزه آبریز سد شیرین دره با هدف توسعه پایدار روستاها و با محوریت مشارکت مردم اجرای می شود و در این طرح، تسهیل گران در روستاها برای رسیدن به اهداف مشارکت فعالیت می کنند.

وی با بیان اینکه در این طرح تلاش می شود تا وابستگی جوامع محلی و روستایی به مرتع و بهره برداری از طبیعت کاسته شود افزود: حضور دام در مراتع بیش از حد مجاز است و به همین علت پوشش گیاهی و مراتع تخریب شده و فرسایش خاک افزایش می یابد.

سرپرست معاونت امور هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان شمالی ادامه داد: بهره برداری از منابع آب و مراتع زیاد است و جایگزین استفاده از این منابع باید به روستاییان معرفی شود تا معیشت آنان دچار چالش و دغدغه نباشد.

وی عنوان کرد: برای اینکه دام کمتری وارد مرتع شود و از تخریب پوشش گیاهی جلوگیری شود باید منابع درآمدی جایگزین برای مردم این مناطق تامین شود که در این زمینه طرح های مختلف در روستاها اجرا می شود.

رشیدی خاطرنشان کرد: طرح های مختلفی شامل آموزش صنایع دستی، خیاطی، نوغانداری، نساجی، چرم دوزی، پشم و نخ ریسی به این اهالی داده می شود تا از وابستگی آنان به مراتع کاسته شود.

سد شیرین دره در ۶۵ کیلومتری شمال غربی شهر بجنورد در محدوده شهرستان مانه و سملقان قرار دارد و یکی از بزرگ‌ترین سدهای خراسان شمالی است که بر روی رودخانه شیرین دره، یکی از سرشاخه‌های رود اترک ساخته شده است.

این سد با هدف کنترل و مهار سیلاب‌ها، تامین آب آشامیدنی مورد نیاز برای شهر بجنورد و روستاهای مسیر خط انتقال، آب مورد نیاز صنایع و تامین آب لازم برای بهبود و توسعه کشاورزی زمین‌های پایین دست ساخته شده است.

عملیات ساخت این سد در مهرماه سال ۱۳۷۵ آغاز شد و در فروردین ماه سال ۸۴ به بهره برداری رسید.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha