به گفته کارشناسان بهداشت و اعلام مدیر عامل انجمن دیابت ایران افراد دیابتی به طور میانگین ۳۲ درصد گرفتار مشکلات قلبی عروقی، ۲۱ درصد گرفتار مشکلات عروق کرونر، ۱۰ درصد گرفتار انفارکتوس قلبی و ۷.۶ درصد گرفتار سکته مغزی میشوند و افراد مبتلا به دیابت نسبت به سایر افراد ۱۶۰ درصد ریسک مشکلات عروق کرونر، ۱۲۷ درصد ایست قلبی، ۵۶ درصد خونریزی مغزی و ۱۳۲ درصد ریسک مرگومیر ناشی از مشکل قلبی عروقی بیشتری دارند.
کم تحرکی، چاقی، تغذیه نامناسب، انجام ندادن به موقع آزمایشهای دورهای(چکاب) به ویژه با گذر از سن ۴۰ سالگی، استعمال دخانیات و افزایش فشار خون، روند شیوع دیابت را افزایش داده است که در بین گروه کودکان و نوجوانان نیز چاقی و کمتحرکی به عنوان یکی از دلایل بروز دیابت است که هماکنون آمار ابتلا کودکان به دیابت را افزایش داده است.
دیابت به سه دسته نوع۱ و ۲ و دیابت بارداری تقسیم میشود؛ نوع یک ژنتیک، و نوع ۲ ارثی است و بنا بر نظر کارشناسان بهداشتی شاخصترین نشانههای دیابت، قند خون بالا است که با استفاده از آزمایش خون این میزان انداه گیری میشود و میزان نرمال قند خون برای فرد ناشتا ۷۰ تا ۹۹ میلیگرم بر دسی لیتر است و افرادی با قند خون بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ به دیابت نوع سه و ۱۲۵ میلیگرم بر دسی لیتر به بالا به دیابت مبتلا هستند.
براساس نظر کارشناسان و پزشکان تغییر الگوی زندگی، تغذیه مناسب، ورزش ،انجام آزمایشات دورهای از راههای پیشگیری و مقابله با ابتلا به بیماری دیابت است
تغییر سبک زندگی و تغذیه مناسب مهمترین راههای پیشگیری از ابتلا به دیابت است
فوق تخصص کلیه، دیالیز و پیوند و متخصص داخلی در شهرکرد با اشاره به اینکه امروزه تغییر سبک زندگی، کمتحرکی و چاقی در بین مردم رواج پیدا کرده است، گفت: تغییر سبک زندگی، تغذیه مناسب و ورزش از مهمترین راههای پیشگیری از ابتلا به دیابت و قند خون بالاست.
لیلا محمودنیا در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: کاهش مصرف قند، نمک و چربی، افزایش مصرف میوه، سبزی و حبوبات و فیبر که در برخی مواد غذای از جمله میوه، سبزی، حبوبات، نانهای سبوس دار وجود دارد، زمینه کاهش ابتلا به دیابت را فراهم میکند.
وی با اشاره به اینکه انجام آزمایشات دورهای و شناسایی علایم ابتلا به دیابت از راههای تشخیص این بیماری است، گفت: علایمی مانند تعریق زیاد، لاغر شدن، پرنوشی و پر ادراری از علائم شاخص ابتلا به دیابت است که افراد باید آزمایش دورهای را انجام دهند.
محمودنیا اظهار داشت: قند خون به ۲ روش دارو درمانی خوراکی و مصرف انسولین کنترل میشود که به طول معمول در مورادی که قندخون بالای بیمار با مصرف داروهای خوراکی کنترل نشود و قند ناشتا آنها بالای ۲۵۰ باشد و همچنین بیماران دارای دیابت نوع یک از انسولین استفاده میشود.
چاقی عاملی برای ابتلا به دیابت نوع ۲ است
متخصص بیماریهای داخلی گفت: هماکنون به دلیل تغییر سبک زندگی،کم تحرکی، استفاده از غذاهای فستفود و فرآوری شده ابتلا به دیابت نوع ۲ که به دلیل چاقی بیشتر بروز میکند رو به افزایش است که با افزایش چاقی، بدن انسان در تولید انسولین مقاومت کرده و دیابت افزایش پیدا میکند که برای جلوگیری و پیشگیری از ابتلا به دیابت زندگی پرتحرک، کاهش استفاده از رژیم پرکالری که منجر به چاقی و افزایش وزن میشود، توصیه میشود.
سن ابتلا به دیابت در استان به دلیل چاقی و کم تحرکی کاهش یافته است
فوق تخصص کلیه، دیالیز و پیوند و متخصص داخلی با اشاره به اینکه کمتحرکی بیشتر و ورزش بین کودکان کم شده ایت و مصرف غذاها به سمت غذاهای فرآوری و فستفود رفته و به دلیل آپارتمان نشینی تحرک بچهها نسبت به نسلهای گذشته کمتر شده است، گفت: شیوع دیابت در بین کودکان ونوجوانان به دلیل چاقی افزایش پیدا کرده است.
محمودنیا به خانوادهها تغییر شیوه زندگی، رعایت رژیم غذایی مناسب، پیشگیری از چاقی و ورزش را برای پیشگیری از بروز دیابت توصیه کرد.
این فوق تخصص گفت: در مادر بارداری که سابقه افزایش قندخون قبل از بارداری نداشته است و در سه ماهه دوم به بعد افزایش قندخون داشته باشد، تشخیص دیابت بارداری است که به طور معمول بعد از تولد نوزاد به حالت عادی برمیگردد البته این مادران نیاز به بررسی مادام العمر دارند.
دیابت مادر همه بیماریهاست
دبیر انجمن دیابت چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به اینکه دیابت مادر همه بیماریهاست، گفت: ۲ نوع دیابت نوع یک و ۲ وجود دارد که نوع یک ژنتیکی و نوع ۲ ارثی است که به دلیل تغذیه نامناسب در افزایش آمار ابتلا به دیابت تاثیرگذار است.
میلاد طاهریان افزود: سبک زندگی، تغذیه نامناسب، اعصاب در ابتلا به دیابت تاثیرگذار است که با استفاده از روشهای تغییر الگوی زندگی میتوان از بروز این بیماری به عنوان مادر همه بیماریها پیشگیری کرد.
وی به ارائه آموزش به همه اقشار جامعه به خصوص دانشآموزان در زمینه پیشگیری از ابتلا به دیابت تاکید کرد و گفت: در چند سال گذشته آموزشهای لازم به افراد دیابتی و خانواده آنها، آموزش همگانی و آموزش به پرستاران و پزشکان در شهرکرد در زمینه کنترل و پیشگیری از بیماری دیابت انجام شده که گسترش این آموزشها در مدارس و سایر مناطق استان نیز یک راهکار برای پیشگیری از ابتلا به دیابت است.
طاهریان بر استفاده از ظرفیت رسانهها و همچنین ظرفیت آموزش در مدارس در راستای پیشگیری از دیابت و راههای درمان و کنترل این بیماری تاکید کرد.
طاهریان با اشاره به اینکه انجمن دیابت استان به عنوان یک انجمن خصوصی ارتباط خوبی با دانشگاه علوم پزشکی در زمینه آموزش و رفع مشکلات جامعه هدف و بیماران دیابتی دارد، گفت: هم اکنون ۹۰ تا ۹۶ درصد انسولین و دارو مورد نیاز بیماران با بیمه تامین میشود که رفع برخی کمبودهای دارویی برای این بیماران ضروری است.
دیابت مانعی برای انجام کار و فعالیت و یا ازدواج بیماران نیست، اما بیمارن دیابتی به دلیل ضعف فرهنگ حاکم بر جامعه از بیکاری و مشکلات سر راه ازدواجشان رنج میبرند
مسول انجمن بیماران دیابتی استان چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه بیماری دیابت مشکلی برای مبتلایان در حوزه اشتغال، ازدواج،تحصیل و سایرفعالیتهای ایجاد نمیکند، افزود:هماکنون به دلیل ضعف فرهنگی در خصوص وضعیت بیماران دیابتی، این بیماران در خصوص ازدواج و اشتغال با مشکل مواجه هستند.
طاهریان افزود:هماکنون به دلیل ضعف فرهنگی در جامعه افراد مبتلا به دیابت برای ازدواج با مشکل مواجه هستند و خانوادهها در صورت متوجه شدن ابتلا فرد به بیماری دیابت از ازدواج با این افراد خودداری میکنند در صورتی که این بیماری با انجام اقدامات درمانی قابل کنترل است.
به گفته وی، افراد مبتلا به دیابت با انجام اقدامات درمانی از جمله مصرف دارو و انسولین قادر به انجام فعالیتهای مختلف هستند، اما برخی از این افراد به دلیل داشتن بیماری دیابت از داشتن شغل محروم می شوند.
وی بر فعال شدن مرکز دیابت در استان تاکید کرد و گفت:هماکنون خانه دیابت به صورت دولتی در کلینیک امام علی(ع) شهرکرد فعال است اما این مرکز جوابگوی نیاز بیماران دیابت نیست و راهاندازی مرکز دیابت نیازمند کمک خیران دارد.
مسوول انجمن بیماران دیابتی چهارمحال و بختیاری بر انجام آزمایشات غربالگری دیابت هر سه ماه یکبار یا ۶ ماه یکبار توسط تمام افراد به خصوص افرادی بالای ۳۰ سال تاکید کرد و اظهار داشت: چاقی و کمتحرکی، از مهمترین دلایل ابتلا به دیابت است.
۳۱هزار بیمار مبتلا به دیابت در چهارمحال وبختیاری شناسایی شده است
رییس گروه بیماری غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال وبختیاری از شناسایی ۳۱ هزار بیمار مبتلا به دیابت در استان خبر داد و گفت: این بیماران از خدمات مراکز جامع سلامت و خانه بهداشت و کلینیکهای تخصصی بهرهمند هستند.
هوشنگ ناصری افزود: هماکنون خدمات غربالگری و مراقبت از بیماران مبتلا به دیابت و همچنین شناسایی بیماران جدید در تمام مراکز خدمات جامع سلامت و خانههای بهداشت استان به صورت رایگان ارائه میشود.
وی با اشاره به اینکه هماکنون ۳۳۰ خانه بهداشت و ۱۱۰ مرکز خدمات جامع سلامت در استان فعال است، گفت: در این مراکز ۲ خدمت توسط مراقبان سلامت و بهورزان در خانههای بهداشت و مراکز جامع سلامت به صورت رایگان و ماهانه به بیماران دیابتی ارائه میشود و خدمات ویزیت پزشک عمومی نیز هر سه ماه یکبار توسط پزشکان فعال در این مراکز برای بیماران ارائه میشود.
ناصری اظهار داشت:در حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خدمات غربالگری دیابت افراد بالای ۳۰ سال به صورت رایگان انجام میشود و افراد سالم پس از دعوت به مراکز درمانی و خانههای بهداشت تحت آزمایش قرار گرفته و شناسایی افراد سالم از بیمار انجام میشود.
ناصری افزود: هماکنون درصد مراقبت پزشک از افراد دیابتی ۱۶ درصد و مراقب سلامت ۲۴ درصد است که این امر نشاندهنده مراجعه کم افراد برای مراقبت به مراکز خدمات جامع سلامت و مراکز بهداشتی و درمانی است.
به گفته وی، هدفگذاری امسال برای مراجعه افراد مبتلا به دیابت و مراجعه به مراقبان سلامت به ۸۰ درصد و مراقبت پزشکی به ۷۰ درصد برسد و امید است که این هدفگذاری تا پایان سال محقق شود.
رییس گروه بیماری غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال وبختیاری گفت: هم اکنون برای تامین دارو بیماران دیابتی مشکل خاصی وجود ندارد و داروهای این بیماران در سطح استان موجود است و داروها بر اساس اطلاعات بیماران در سامانه معاونت درمان توزیع میشود.
ناصری به کمبود قلم انسولین در یک بازه زمانی در سطح استان اشاره کرد و گفت: هماکنون مشکل خاصی در زمینه تامین دارو و توزیع دارو بیماران دیابت در استان وجود ندارد.
وی به فعالیت ۱۰ کلینیک دیابت در سطح استان اشاره کرد و گفت: خدمات سطح ۲ به بیماران دیابتی در این کلینیکها ارائه میشود.
۶۵ درصد مبتلایان به دیابت شناسایی شده در استان را زنان تشکیل میدهد
ناصری با اشاره به اینکه ۶۵ درصد افراد شناسایی مبتلا به دیابت زنان و ۳۵ درصد مردان هستند، افزود: زنان به دلیل اینکه مراجعه بیشتر به مراکز درمانی دارند و به سلامتی خودشان اهمیت بیشتر میدهند، بیشترین آمار افراد شناسایی شده مبتلا به دیابت را زنان تشکیل میدهند.
وی اظهار داشت: بیماری دیابت بیماری است که به سبک زندگی انسان مرتبط است و براساس برآورد انجام شده ابتلا به دیابت در مناطق شهری به دلیل نوع تغذیه، سبک زندکی، تحرک بدنی کم بیشتر از مناطق روستایی است.
ناصری از اجرای طرح خطرسنجی بیماری قلبی و عروقی از سال ۱۳۹۶ تاکنون در سطح استان خبر داد و گفت: این طرح برای افراد بالای ۳۰ سال انجام میشود که این افراد توسط مراقبت سلامت به مراکز خدمات سلامت و خانه بهداشت دعوت میشوند و از نظر بیماریهای مختلف از جمله قند، فشار خون و بیماری قلبی و عروقی آزمایش میشوند تا میزان خطر بروز سکته قلبی و مغزی در ۱۰ سال به آینده در این گروه سنی بررسی شود.
به گفته وی،هماکنون ۴۰ درصدجمعیت هدف استان خطر سنجی شدند و اجرای این برنامه به صورت مستمر ادامه دارد و سالانه افرادی که خطر سنجی شدند مجدد غربالگری و افرادی که غربالگری نشدند نیز غربالگری خواهند شد و براساس برنامه هدف سنجی این آمار در سالجاری به ۷۰ دصد افزایش پیدا خواهد کرد.
وی از اجرای یک پیمایش که هر سه سال یکبار در کشور انجام میشود خبر داد و گفت: براساس این پیمایش میزان دیابت در جمعیت بالای ۳۰ سال که ۵۰ درصد جمعیت استان را تشکیل میدهد ۹.۳ درصد ابتلا به دیابت داشته باشند، که این میزان در برخی از نقاط استان به دلیل کم بودن مراجعان و همچنین کمبود اعتبار و تجهیزات آزمایشگاهی ۶ درصد است.
به گزارش ایرنا،چهارمحال و بختیاری دارای ۱۰ شهرستان با جمعیتی نزدیک به یک میلیون نفر است.
نظر شما