به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری، احمد فاضلزاده اظهار داشت: سند نقشه جامع علمی کشور، «دستیابی به جایگاه اول علم و فناوری در جهان اسلام و احراز جایگاه برجسته علمی و الهامبخشی در جهان» و نیز «کمک به ارتقای علم و فناوری در جهان اسلام و احیای موقعیت محوری و تاریخی ایران در فرهنگ و تمدن اسلامی» را از اهداف کلان نظام علم و فناوری کشور بیان می کند و در چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴، کشور «پیشتاز در مرزهای دانش و فناوری با مرجعیت علمی در جهان» پیش بینی شده است.
وی افزود: استفاده از دانش تولید شده توسط پژوهشگران از نمادهای رسیدن به مرجعیت علمی است که می توان با شاخص های علم سنجی از جمله دریافت استناد آن را بررسی و ارزیابی کرد، از جمله شاخص های مبتنی بر استناد می توان به شاخص اچ/ H و کاربرد آن در بررسی اثرگذاری علمی اشاره کرد.
شاخص اچ/ H که تحت عنوان شاخص هرش نیز شناخته می شود، در سال ۲۰۰۵ میلادی توسط جرج هریش J. Hirsch (فیزیکدان آرژانتیتی) معرفی شد. این شاخص توانایی های تولیدات علمی پژوهشگران و میزان اثرگذاری آنها را بررسی و تعیین می کند. شاخص اچ، شاخصی ترکیبی از تعداد مقالات منتشر شده (کمیت) و تعداد استنادها (کیفیت) است که این مقالات دریافت کرده اند.
رییس موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری افزود: تعداد انتشارات و استنادات کشورهای اسلامی به همراه شاخص اچ این کشورها در بازه زمانی ۱۰ ساله اخیر (۱۴۰۰-۱۳۹۱) بر اساس پایگاه داده اینسایت/ InCites بررسی شده است.
فاضل زاده ادامه داد: در این بررسی جمهوری اسلامی ایران به لحاظ تعداد استنادهای دریافتی رتبه اول، به لحاظ انتشارات رتبه دوم و به لحاظ شاخص اچ رتبه چهارم را در بین ۵۷ کشورهای اسلامی به دست آورده است. امید است بر اساس چشم انداز ایران ۱۴۰۴، رتبه نخست علم و فناوری را بین کشوهای اسلامی به دست آوریم.
نظر شما