به گزارش خبرنگار ایرنا، پیروزی انقلاب اسلامی ایران موجبات توسعه کشور در همه زمینه ها را فراهم کرده که می توان به جرات گفت با اقدامات صورت گرفته بخش میراث فرهنگی و سنت هایی به فراموشی سپرده شده از گمنامی و نابودی خارج شدند.
آنچه به جا مانده از گذشتگانمان بود طی سالهای قبل از انقلاب بدلیل توجه نداشتن لازم به آن چوب تخریب و نابودی بر سرش خورده بود و طعم محرومیت و مهجوریت در این بخش از هویت کشورمان، زنگ خطر از بین رفتن کامل آن را به صدا در آورده بود.
اهمیت نگهداری از سازه های تاریخی، صنایع دستی، آداب و رسوم به عنوان میراث جهانی ماندگار، گواهی بر هویت فرهنگی ملت و اقدامی موثر در راستای دستیابی جامعه به توسعه به شمار می رود و با نهادینه کردن فرهنگ صیانت از این بخش از فرهنگ جامعه بایدنیازمند اهتمام وتوجه ویژه مسوولان قرار بگیرد.
حفظ، مرمت، نگهداری، معرفی و آگاه کردن نسل های مختلف در خصوص میراث فرهنگی، صنایع دستی و دیگر داشته های سنتی بهترین راه برای حفظ فرهنگ قدیمی کشور محسوب می شود که براورد اطلاعات ارائه شده از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران نشان می دهد قدم های خوبی در این نظام برای حفظ و احیای میراث استان برداشته شده است.
مرمت و حفاظت از ۲۳۰ اشیای تاریخی، مستندسازی ۱۸ هزار و ۴۰ اموال فرهنگی و تاریخی، ثبت حدود ۸۰۰ اثر در فهرست آثار منقول و غیر منقول، ثبت ۷۷ اثر طبیعی ملی و یکصد اثر معنوی بخشی از تلاش های ۴۴ ساله اخیر برای حفظ مقوله میراث فرهنگی در مازندران است.
همچنین در این سالها برای نگهداشت آثار تاریخی محدوده شهری نیز تعیین محدوده بافت تاریخی ۶ شهر مازندران انجام شد تا حریمی امن برای این بافت های بجا مانده از گذشته فراهم شود.
در پرتو عنایت و توجه ویژه انقلاب اسلامی در حوزه صنایع دستی اتفاقاتی خوبی در مازندران رخ داده است که از آن جمله شناسایی و فعالتر کردن ۷۸ رشته صنایع دستی به هماره اخذ مُهر اصالت ملی برای ۹۵ رشته از صنعت دستی استان اتفاق افتاد.
ثبت تاریخ استان با مستندسازی بیش از ۱۸ هزار اثر تاریخی
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: پیش از سال ۱۳۸۳ سه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به صورت مجزا فعالیت داشتند که پس از طرح موضوع ادغام این سازمان ها در قالب متشکل و منسجم یک سازمان و اکنون یک وزارتخانه فعالیت دارند.
صادق برزگر به اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی و مستندسازی اموال فرهنگی و تاریخی اشاره کرد و از ثبت ۱۸ هزار و ۱۴۰ اثر تاریخی استان خبرداد و افزود: در این مدت ۷۳۶ اثر غیرمنقول تاریخی و ۳۵ اثر منقول تاریخی، ۷۷ اثر طبیعی، یکصد اثر ثبت معنوی شد.
وی ادامه داد: در حوزه ثبت بافت های سنتی و قدیمی نیز بافت تاریخی در ۶ شهرستان ثبت شده است و حرائم ۱۳۴ منطقه به اثر ملی براساس ضوابط آثار ملی ثبت شده است.
کمک به احیای تاریخ مازندران با راه اندازی ۲۵ موزه و مرمت ۲۳۰ اثر تاریخی
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران در تشریح اقدامات میراث فرهنگی در مازندران افزود: پس از انقلاب اسلامی تعداد ۲۵ موزه در استان راه اندازی شد که هم اکنون تمامی این موزه ها مشغول فعالیت هستند.
وی ادامه داد: در زمینه حفاظت و مرمت اشیای تاریخی نیز ثبت ۲۳۰ اثر تاریخی انجام شد تا از این طریق نگهداری از آثار به جا مانده از گذشتگان صورت بگیرد.
برزگر گفت: در این مدت در بخش پژوهش ۹۷ اثر مورد کاووش شده و مرمت ۲۷۳ طرح در این سالها اجرا شده است.
به گفته مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در حوزه میراث فرهنگی بناهای تاریخی که قابلیت واگذاری به بخش خصوصی دارند از طریق صندوق احیا واگذار شدند که در مازندران نیز چهار بنای تاریخی واگذار شده است.
مازندران با سه هزار اثر میراثی نگین هویت ملی
وی افزود: سه هزار آثارمیراثی در مازندران وجود دارد که ۸۰۰ اثر ثبت ملی شدند که از این میان باغ عباس آباد بهشهر، راه آهن سراسری شمال کشور و جنگل های هیرکانی ثبت جهانی شدند و تلاش بر این است ظرفیت هایی که قابل ثبت جهانی دارند در اولویت قرار بگیرند.
برزگر به اقدامات انجام شده در حوزه میراث فرهنگی در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: ثبت ملی و جهانی شهرها و روستاها به صورت ویژه پیگیری شده و در این مدت ۲۵ اثر ثبت شد و ۹ اثر ثبت ملی شد و ۲۱ اثر معنوی و ثبت ملی هشت اثر انجام شد.
وی افزود: در حوزه پژوهش ۱۷ اثر مرمت و پنج طرح کار اعتباری انجام شده و یک بنا به صندوق احیا معرفی شده است.
احیای ۷۸ رشته صنایع دستی بومی مازندران
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در حوزه صنایع دستی نیز رویکرد بر این بود که توسعه، ترویج، بازاریابی وبرندسازی محصولات استان انجام شود تا به جایگاه مطلوبی برساند.
وی با اشاره به اینکه در چند دهه اخیر با محوریت آموزشی عمومی و تخصصی صنایع دستی اقداماتی انجام شد، گفت: در حال حاضر ۷۸ رشته صنایع دستی فعال مختص مازندران داریم که برای نمونه سازی و بسته بندی محصولات پس از انقلاب اسلامی با اقدامات که صورت گرفته ۹ محصول مازندران در این چرخه قرار گرفتند.
مُهر اصالت ملی صنایع دستی بر پیشانی چهار شهر و روستای مازندران
برزگر تعداد محصولات صنعتگران صنایع دستی مازندران که مُهر اصالت ملی دریافت کردند ۹۵ محصول عنوان کرد و گفت: ۱۳ محصول نیز مُهر اصالت بین المللی و هفت محصول نشان جغرافیایی کسب کردند.
وی در خصوص ثبت ملی شهرها و روستاهای مازندران نیز اعلام کرد: روستای سلیم آباد واقع در تنکابن به عنوان روستای ملی سفال و آلاشت شهر ملی جاجیم، بهشهر شهر ملی گلیچ بافی و مرزی کلای بابل روستای ملی حصیربافی را کسب کردند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران از استانداردسازی "لاک تراشی" به عنوان رشته صنایع دستی استان و ثبت چهار رشته دیگر صنایع دستی در لیست اثار فاخر کشور خبر داد و گفت : در دولت سیزدهم برای کمک به هنرمندان برای فروش محصولاتشان طی تفاهم نامه با ادارات زمینه فروش و برندسازی آنها رقم خورده است.
وی به فعالیت های انجام شده در حوزه گردشگری مازندران اشاره و تصریح کرد: پس از انقلاب اسلامی با برنامه ریزی های دقیقی که انجام شد زیرساخت های لازم برای ایجاد فضاهای اقامتی فراهم شده است و در حال حاضر ۶ هزار تاسیسات گردشگری با فعالیت در ۲۷ زیرشاخه شامل هتل، متل، بوم گردی، مجتمع های تفریحی و توریستی، دهکده های گردشگری و واحدهای پذیرایی وجود دارد.
سرمایه گذاری ۲۵ هزار میلیارد ریالی اجرای طرح های گردشگری در مازندران
برزگر ادامه داد: در ۲ دهه اخیر یک هزار و ۵۱۲ موافقت اصولی ساخت زیرساخت های گردشگری در مازندران صادر شد که از این تعداد ۲۲۹ موفق به اخذ مجوز و پروانه تاسیسات گردشگری شدند.
وی همچنین به در حال ساخت بودن ۲۰۹ طرح عمرانی در حوزه گردشگری با پیشرفت فیزیکی ۱۰ تا ۹۰ درصد به عنوان ظرفیت های این بخش نام برد و گفت: میزان سرمایه گذاری این طرح ها ۲۵ هزار میلیارد ریال است که با بهره برداری از آنها زمینه اشتغال بیش از ۱۵ هزار نفر در حال ساخت است.
نظر شما