به گزارش ایرنا، منطقه شمال شرق کشور در انتهای خط گازرسانی از منابع جنوب کشور واقع شده است و اگر چه این منطقه توان استفاده از ظرفیت پالایشگاه شهید هاشمی نژاد سرخس را نیز داراست ولی در شرایط بحران باید مدیریت دیگری در این موضوع مورد نظر قرار گیرد.
از سوی دیگر کشور ترکمنستان از سال ۲۰۱۰ میلادی، طی قرارداد "سوآپ"، گاز خود را به کشور ما منتقل می کند و ایران نیز معادل همان مقدار گاز به آذربایجان صادر میکند، ولی در زمستان امسال، به علت شدت و تداوم سرما در ترکمنستان، این کشور مجبور شد تا گاز انتقالی به ایران را، برای تامین نیاز داخلی خود قطع کند و بر همین اساس یکی از منابع تامین گاز شمال شرق کشور نیز از دسترس خارج شد.
وزارت نفت با تداوم سرما در سطح کشور که در نوع خود بی سابقه بود به گونه ای که میانگین دمای ۲۰ مرکز استان به زیر ۲۵ درجه سانتیگراد رسید، با احساس مسوولیت مضاعف پای کار آمد تا قابلیت و توان انجام وظیفه خود را بار دیگر به نمایش درآورد.
آغاز سرما
بر اساس پیشبینی هایی که از ابتدای دی ماه سال جاری منتشر شد، سرمای بی سابقه همراه با بارش برف از ۲۰ دیماه استان خراسان رضوی را دربرگرفت که ستاد بحران استان، از چند روز پیش از روزهای مزبور، برای مدیریت موضوع تشکیل جلسه داد.
روز سهشنبه و با آغاز بارش برف، استاندار خراسان رضوی به همراه جمعی از مدیران کل استان در شرکت گاز حضور پیدا کرد تا از نزدیک شاهد جریان خدمت رسانی به مردم باشد و در ارتباطی ویدئوکنفرانسی با تهران، اعلام شد که با توجه به افزایش مصرف گاز، افزایش مصرف گاز ظرف کمتر از ۷۲ ساعت اثر خود را در منطقه تربت جام به صورت افت فشار و یا قطعی گاز نشان خواهد داد.
شهرستان مرزی و تلفیقی تربتجام با ۲۳۰ هزار نفر جمعیت، در ۱۶۰ کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع شده و از شرق با کشور افغانستان هم مرز است.
تعطیلی مدارس و آغاز دورکاری در کنار ارتباط با فرمانداری تربت جام و سایر شهرستانها برای اقناع مردم در کاهش مصرف و مدیریت گاز آغاز شد به گونه ای که استاندار خراسان رضوی گفت: اگر ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار مشترک گاز استان، که بیشتر آنها مصرف کننده خانگی هستند، دمای فضای خانگی خود را تنها یک درجه کاهش دهند، سه میلیون متر مکعب گاز صرفه جویی می شود که می تواند نیاز چند شهرستان استان را تامین کند.
یعقوبعلی نظری در حاشیه بازدید از مرکز توزیع و مدیریت گاز استان خراسان رضوی، افزود: منابع سوخت گاز استان برای عبور از برودت هوای موجود در استان محدود است و برنامه ریزی های مختلفی در تامین، حفظ شرایط توزیع و در نهایت مصرف آن صورت گرفته است.
مدیر مرکز دیسپچینگ (مدیریت و توزیع انرژی) شرکت ملی گاز ایران نیز در ارتباطی ویدئویی با استاندار خراسان رضوی در محل مرکز دیسپچینگ شرکت گاز استان، گفت: پایداری سرما و برودت هوا در روزهای آینده منجر به صدور هشدار سطح بالا برای مصرف گاز در سطح کشور شده است.
محمدرضا جولایی افزود: شدت برودت هوا و کاهش دما در بیشتر نقاط کشور وجود دارد و از سوی دیگر، دوره سرما که از امروز در بیشتر نقاط کشور آغاز شده است نسبت به دوره های گذشته بسیار طولانی تر است و حال آنکه تاکنون تجربه ماندگاری سرمای طولانی مدت را تجربه نکرده ایم.
وی گفت: قطع گاز و ورود دوباره آن به خطوط انتقال همچون انتقال برق در لحظه نیست و بعد از قطع گاز لازم است تا فشار مورد نیاز برای انتقال گاز و پایداری آن فراهم شود، که این امر زمانبر است و به همین دلیل نباید شبکه انتقال گاز، قطع شود.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی هم گفت: بر اساس آمار موجود مصرف ۲ هزار و ۳۰۰ مشترک گاز استان روزانه ۴۸ میلیون متر مکعب است و با توجه به برودت هوا و ماندگاری آن، در طول ۲۴ ساعت گذشته بالغ بر ۵۱ میلیون مترمکعب گاز در استان مصرف شده که با کاهش دما در روزهای آینده این رقم به بالای ۶۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید.
حسن افتخاری افزود: طرح ضربتی پایش مصرف گاز در ادارات و مدارس استان آغاز شده است و شرکت گاز مطابق دستور استاندار، بدون چشم پوشی با مجموعه های متخلف برخورد خواهد کرد.
گاز شهرستان تربت جام قطع شد
همانگونه که پیشبینی شده بود، گاز شهرستان تربت جام و توابع آن با افت فشار و سپس قطعی رو به رو شد.
با رسانه ای شدن این موضوع، شخص رییس جمهور از وزیر نفت خواست تا این مشکل در زودترین زمان ممکن برطرف شود و استاندار خراسان رضوی نیز وزیر نفت را برای حضور میدانی به تربت جام دعوت کرد.
وزیر نفت که برای بررسی وضعیت پایداری انتقال شبکه گاز به استان خراسان رضوی سفر کرده بود، روز یکشنبه در نشست فوق العاده ستاد انرژی استان خراسان رضوی و در ارتباط تلفنی با رییس جمهور، که در محل دیسپاچینگ ملی گاز حضور یافته بود، با تشکر از مردم کشور برای صرفه جویی گاز گفت: از روز پنجشنبه صبح واردات گاز ترکمنستان به ایران قطع شد و کشور تمام توان خود را برای تامین گاز به کار بست و به یک رکورد بی نظیر در این حوزه دست پیدا کرد.
وی افزود: متاسفانه از دیروز در برخی از نقاط جنوب استان خراسان رضوی دچار قطعی گاز شدیم که برای جبران نیاز مردم، با شتاب گاز مایع در اختیار ساکنان این نواحی قرار گرفت و بخاری نفتی و گازی نیز بین آنان توزیع شد.
جواد اوجی گفت: قطع گاز ترکمنستان به واسطه مشکل پیش آمده در این کشور است و حتی بر اساس اخبار رسیده شهر عشق آباد، پایتخت و دیگر استانهای مجاور آن در پایداری شبکه گاز و برق دچار مشکل شده اند.
وی ادامه داد: در این مدت سعی شد تا با تغییر آرایش در بخش تولید و مصرف برای پایداری شبکه انتقال گاز به صورت لحظه ای تصمیم گیری شود تا دچار کمترین میزان قطع گاز در کشور و استان خراسان رضوی باشیم.
حضور وزیر نفت در تربت جام و وعده تقویت خط انتقال
وزیر نفت بلافاصله به شهرستان تربت جام سفر کرد و در نشست ستاد مدیریت بحران این شهرستان حضور یافت و گفت: جنوب خراسان رضوی از نظر خطوط انتقال گاز دارای شبکه ضعیفی است و ای کاش در سالهای گذشته این خطوط تقویت میشد تا امروز شرمنده مردم تربت جام نباشیم.
اوجی گفت: خط تقویتی انتقال گاز به شهرستان تربتجام به طول ۶۵ کیلومتر و با تامین اعتباری افزون بر پنج هزار میلیارد ریال ایجاد میشود تا در زمستان سال آینده شاهد قطعی گاز در این منطقه نباشیم.
وزیر نفت با اشاره به شبکه بینظیر انتقال گاز در کشور، افزود: بیش از ۱۸۰ هزار کیلومتر شبکه گازرسانی در کشور وجود دارد که افزون بر ۳۶ هزار روستا و هزار و ۲۲۴ شهر را زیر پوشش برده است و این در حالی است که دیگر کشورهای تولید کننده گاز چنین سابقه لوله کشی گاز را ندارند و این به برکت جمهوری اسلامی ایران رخ داده است.
وی با اشاره به اینکه برودت بی سابقه هوا در تمامی مناطق کشور مشکل آفرین شده است، ادامه داد: تربت جام در آخرین نقطه شبکه انتقال گاز قرار دارد و کاهش فشار گاز به دلیل مصرف بالای کشور، باعث اختلال و قطعی گاز مردم این منطقه شده است، بنا بر تدابیری اندیشیده شده و تاکنون بیش از ۴۷ هزار لیتر نفت سفید رایگان در کنار تامین ۲۵ تن گاز مایع برای استفاده افرادی که دچار قطعی گاز شدهاند، توزیع شده است.
اوجی خاطرنشان کرد: همچنین ۱۷ هزار دستگاه بخاری نفتی و گازی نیز توسط فرمانداری تربت جام در حال توزیع است و این در حالی است که هزینه برق مصرفی افرادی که دچار قطعی گاز شدهاند، در این مدت توسط شرکت گاز پرداخت خواهد شد.
اوجی اضافه کرد: از سوی دیگر و در راستای الحاقیه مصوبات سفر رییس جمهور به استان خراسان رضوی، مبلغ ۱۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح های عام المنفعه این شهرستان به عنوان هدیه در ایام میلاد دخت نبی مکرم اسلام در نظر گرفته شده است.
وزیر نفت گفت: در حالی که درگیر صادرات نفت، گاز و بودجه سال آینده کشور در کنار تامین امنیت انرژی بودیم ولی با رخ دادن این مشکل در شبکه انتقال گاز شهرستان تربت جام، خود را به این شهرستان رساندم تا از مردم شریف این خطه عذرخواهی کنم، قرار نیست در دولت سیزدهم فردی بی تفاوت نسبت به مشکلات مردم باشد.
وصل گاز قطع شده ۱۷ هزار مشترک تربت جامی در کمتر از ۴۸ ساعت
۲ روز پس از سفر وزیر نفت به خراسان رضوی، مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی از وصل گاز همه ۱۷ هزار مشترک شهرستان تربت جام خبر داد.
حسن افتخاری افزود: برای اتصال هر چه زودتر گاز مشترکان، ۵۰ گروه کاری از شهرهای تربتحیدریه، فریمان و شهرستان تربت جام و دولت آباد فعالیت داشته اند.
آغاز مطالعات تقویت خط انتقال تربت جام
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی در بهمن ماه امسال از تکمیل مطالعات پایهای برای تقویت خط انتقال گاز به تربتجام خبر داد.
حسن افتخاری گفت: کار مطالعات پایهای اجرای خط تقویت گاز تربتجام با به کارگیری گروه های متعدد و در سه نوبت کاری در کمتر از ۲ هفته به پایان رسید و حال آنکه در حالت معمولی این کار به ۶ ماه زمان نیاز داشت.
وی افزود: قرار است خط انتقال گاز صالح آباد به تربت جام به صورت مستقیم از مسیر پالایشگاه خانگیران، متصل شود؛ پیش از این برای تقویت خط انتقال گاز ۶۵ کیلومتری، هزینه پنج هزار میلیارد ریالی با قُطر لوله ۱۰ اینچی مد نظر بود که در طرح انتقال مستقیم گاز از پالایشگاه خانگیران قُطر لوله ۱۶ اینچ و هزینه آن هشت هزار میلیارد ریال برآورد شده است.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی گفت: در حل مشکل مشترکان گاز در تربت جام نباید از حضور وزیر و استاندار و نیز همراهی مردم چشم پوشی کرد و رایزنی منطقهای و استانی باعث شد در کمترین زمان ممکن، گاز قطع شده مشترکان وصل شود و حال آنکه در سال ۸۶ قطعی گاز در برخی نقاط استان از جمله کاشمر، روی داد که تا ۲۰ روز این قطع و وصل ادامه داشت.
وعده وزیر محقق شد
روز شنبه - دیروز - وعده وزیر نفت، مبنی بر تقویت خط انتقال گاز تربت جام، با آغاز عملیات اجرایی طرح تقویت خط انتقال گاز ۱۶ اینچی با سفر استاندار خراسان رضوی به این شهرستان و با حضور ویدئوکنفرانسی جواد اوجی، عملیاتی شد.
در این آیین که با برودت هوا و باد شدید همراه بود، معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: شبکه گاز شمال شرق ایران با اجرای چند طرح تقویت میشود.
مجید چگنی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی طرح تقویت خط انتقال گاز ۱۶ اینچی تربت جام اعلام کرد: این طرح با توجه به تاکیدات وزیر نفت برای تقویت گازرسانی به شمال شرق کشور و شتاب بخشی در آغاز عملیاتهای اجرایی صنعت گاز، اجرایی شده است.
وی با بیان اینکه چند طرح اصلی بهمنظور تقویت شبکه گاز به مناطق شمال شرق ایران در دستور کار وزارت نفت است، تصریح کرد: برای پایداری گازرسانی به این مناطق طرح احداث خط لوله گاز ۳۶ اینچی دوراهی دشتک به نهبندان نیز بهزودی آغاز میشود، آغاز عملیات خط انتقال گاز لوله یازدهم و ساخت ایستگاه تقویت فشار آرادان هم در دستور کار قرار دارد که در تقویت شبکه گاز شمال شرق کشور بسیار اثربخش است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: بحث ذخیرهسازی گاز در شهرکهای صنعتی نیز پیگیری میشود که همه این طرح ها با توجه به شرایط مناطق و مشترکان اجرایی خواهند شد.
به گفته چگنی، با تکمیل طرح تقویت خط انتقال گاز ۱۶ اینچی حدفاصل صالحآباد به تربت جام، ۱۰ شهر این مسیر با ۱۶۶ هزار مشترک گازرسانی میشوند.
وزیر نفت نیز در ارتباطی مجازی گفت: همکارانم با اقدامهای جهادی و مدیریت مناسب، توانستند با کمترین قطعی گاز، زمستان امسال را پشت سر بگذارند.
اوجی افزود: امسال رکورد تولید یک میلیارد مترمکعبی گاز ترش در کشور ثبت و ۱.۸ میلیارد لیتر فرآورده نفتی تولید و توزیع شد و نیز افزایش تولید روزانه ۲۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی نسبت به سال ۱۴۰۰ را شاهد بودیم.
وی با اشاره به اقدامهای کوتاهمدت و بلندمدت برای استمرار پایداری گاز در کشور تصریح کرد: ذخیرهسازی گاز طبیعی فشردهشده (سیانجی) و اسانجی، ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه دی، احداث ایستگاه تقویت فشار گاز آرادان و خط لوله محمدیه در منطقه پارچین از جمله اقدامهایی است که برای پایداری گاز در استانهای خراسان، سمنان و گلستان در حال اجراست.
اوجی با قدردانی از قرارگاه خاتمالانبیا برای اجرای بهموقع پروژههای راهبردی و مهم صنعت نفت، ادامه داد: تلاش میشود تا پاییز سال ۱۴۰۲، این خط لوله ۷۰ کیلومتری تکمیل شود.
نظر شما