به گزارش خبرنگار ایرنا، همسفر تک درنای سیبری در مازندران معروف به"درنای امید" در پانزدهمین سال تنهایی سفرش به تالاب بین المللی فریدونکنار روز پنجشنبه ششم بهمن ماه با هماهنگی دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست کشور از کشور بلژیک به این منطقه منتقل شده بود.
مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست در آن مقطع زمانی ابراز امیدواری کرده بودند که با آمدن جفت امید، نسل آن حفظ شود اما در مرحله اول هدف اصلی حفظ مسیر پروازی غرب در ایران است. با این حال امید پس از ۱۳۰ روز زمستان گذرانی یک روز زودتر از سال گذشته ۱۴ اسفند ماه همراه با درنای رویا این تالاب را را ترک کرد اما درنای بلژیکی در غرب مازندران توان ادامه همراهی را نداشت و بیستم اسفند ماه در منطقه عباس آبادِ مازندران زمین گیر شد.
در همان زمان تیم های کارشناسی محیط زیست مازندران با حضور در محل فرود پرنده و زنده گیری، وضعیت سلامت آن را کنترل کردند که خوشبختانه مشکلی از این نظر وجود نداشت و با رعایت پروتکل های لازم پرنده به مبدا پروازش در فریدونکنار منتتقل شد.
عطاالله کاویان روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در جلسه ای با حضور کارشناسان محیط زیست، دوستداران، سازمان های مردم نهاد زیست محیطی و فعال حیات وحش که دو روز قبل در مازندران برگزار شد، در خصوص تعیین تکلیف وضعیت رویا تصمیم گیری های کارشناسی با رعایت پروتکل های مورد نظر بنیاد بین المللی درنا و مرکز تکثیر و نگهداری درنای بلژیک انجام شد.
وی ادامه داد : در این جلسه تصمیم گرفته شد تا رویا در منطقه تحت کنترل محیط زیست مازندران در جوار تالاب فریدونکنار نگهداری شود.
مدیر کل حفاظت از محیط زیست مازندران با توجه به آغاز زمان شخم و شیار شالیزارهای استان و استفاده از آب تالاب فریدونکنار برای آبیاری زمین ها در این تالاب امکان حضور و نگهداری رویا وجود نداشت و در فضای تعبیه شده این کار انجام می شود.
وی گفت: تمام تدابیر برای نگهداری مناسب متناسب با پروتکل های جهانی حفظ درناها از جمله مکان، تغذیه و نحوه نگهداری درنا اندیشیده شده است و در حال انجام است.
به گفته کاویان همچنین ۲ محیط بان ویژه مراقبت و حفاظت از رویا به صورت شبانه روزی در این محل حضور دارند تا خطرات احتمالی این پرنده را تهدید نکند و آسیبی به آن نزند.
وی اظهار داشت: تمامی این روند با رعایت نکاتی برای حفظ خوش طبیعی حیات وحش رویا انجام می شود تا آبان سال آینده که زمان بازگشت امید تک درنای سیبری به این تالاب فریدونکنار است.
"امید" تک درنای سیبری پرندهای که ۱۵ سال است برای زمستان گذرانی به تنهایی از سیبری به ایران میآید و با این مهاجرت مسیر پروازی غربی به ایران را حفظ کرده اما نگرانی سازمان محیطزیست این است که با تلف شدن این تک درنا، مسیر پروازی ایران هم از بین برود از این رو در صدد آوردن جفتی برای امید شد.
درنای سیبری به سه جمعیت اصلی شرقی، غربی و مرکزی تقسیم می شد که جمعیت مرکزی آن به هند مهاجرت می کرد که منقرض شد، جمعیت غربی به ایران می آمد که الان فقط یک درنای نر با نام امید از آن باقی مانده که با تلف شدن آن این جمعیت نیز کامل منقرض می شود اما جمعیت شرقی آن هنوز وجود دارد و می گویند که سه هزار درنا از آن همچنان به چین مهاجرت می کند.
درناها برای زندگی به آب وابسته اند به طوری که تغذیه، لانهسازی، زادآوری و زمستانگذرانی این پرنده در تالابهای ترجیحا وسیع و کم عمق (حداکثر ۳۰ سانتیمتر) آب شیرین با میدان دید مناسب است و بیشتر از ریشهها، جوانهها، دانههای گیاهان آبزی، حشرات، ماهیها و جوندگان کوچک تغذیه میکنند که در ایران تالاب فریدنکنار هر ساله میزبان یک درنا که باقیمانده از جمعیت غربی آن است، می شود که اگر این یک عدد درنا هم از بین برود جمعیت غربی آن کامل منقرض می شود.
البته برای حفظ این گونه از انقراض اقدامات ملی و بین المللی زیادی انجام شده است، بنیاد جهانی درناها در دهه ۷۰ شمسی طرح احیای درناها را در ایران آغاز کرد، در واقع یک کار بین المللی با بودجه صندوق جهانی محیط زیست و حضور کارشناسان خارجی و همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، روسیه و بنیاد جهانی درناها انجام شد و می خواستند جمعیت این پرنده را احیا کنند که شواهد نشان می دهد با وجود هزینه بسیار، موفق نشدند.
اما امید تک درنای سیبری ۱۵ سال است که تنهایی کریدور غربی را حفظ کرده است و امسال هم پنجم آبان ماه وارد ایران و تالاب فریدنکنار شد، داستان تنها شدن امید هم شنیدنی است به طوری که جفت خود آرزو را در یک شب سرد و توفانی با شلیک گلوله شکارچیان از دست داد اما همچنان به مسیر پروازی خود در غرب وفادار مانده و هر سال تنها برای زمستان گذرانی در تالاب فریدونکنار به زمین می نشیند.
سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی حفاظت از گونه های جانوری نگران از بین رفتن امید و نابود شدن کریدور غربی ایران است از این رو در صدد است تا جفتی را برای امید پیدا کند که حداقل این مسیر حفظ شود.
همه ساله در زمستان ۱۵۰ گونه پرنده زمستان گذران با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و ۵۰۰ هزار بال به تالاب و آبنبدان های مازندران از جمله تالاب بین المللی میانکاله می آیند.
نظر شما