تبعات دنباله‌دار تصرف زمین‌های ملی در قلعه‌گنج؛ حق با کیست؟
عکس تزئینی است

جیرفت- ایرنا- پس از اعتراض شهروندان شهرستان قلعه‌گنج در جنوب کرمان به تصرف یک شرکت در زمین‌های ملی، ۲ دستگاه منابع طبیعی و محیط زیست برای پیگیری وارد عمل شدند و پرونده‌ای قضایی هم برای این مساله تشکیل اما مشخص شد مردم و مسئولان با موضوعی پیچیده روبه رو هستند.

به گزارش خبرنگار ایرنا شایعه ها در قلعه گنج حکایت از تصرفات اراضی ملی دارد، هرچند مدیرکل منابع طبیعی جنوب کرمان به عدد دقیقی در این زمینه اشاره نمی کند اما با توجه به اینکه هر ۲ دستگاه حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی قلعه گنج درگیر این تصرفات غیرقانونی شده اند شائبه و احتمال گسترده بودن آن را برای افکار عمومی محتمل می کند.

داستان به این شکل است که شرکتی به قصد کشت، اقدام به خرید برخی از اراضی مردم کرده است و چون هنوز این بخش ها در محدوده حفاظت شده قرار دارند این موضوع بحث تصرفات را پیش کشیده البته در کنار آن، زمین هایی هم به زمین های خریداری شده اضافه شده است.

حال جالب اینجاست که محدوده حفاظت شده هم محل جدل است و بخشی از آن به دلیل اشتباه محیط زیست وارد محدوده شده که شامل برخی از روستاها و زمین های روستایی می شود؛ پیشتر خبرگزاری ایرنا به این موضوع پرداخت و موضوع قرار است برای تغییر محدوده حفاظت شده در شورای عالی حفاظت محیط زیست مطرح شود اما همین نیز مساله بر پیچیدگی پرونده تصرفات افزوده است.

اکنون آنطور که برداشت می شود و افکارعمومی منطقه معتقد است اینکه برخی از مردم و اداره حفاظت محیط زیست در یک سو قرار گرفته اند و به طور جدی خواهان شفاف شدن میزان تصرفات و پس گرفتن آن از شرکت مورد نظر هستند و از سوی دیگر فرمانداری شهرستان قلعه گنج و اداره کل منابع طبیعی جنوب کرمان به دنبال سهل گیری و حل موضوع با انگیزه افزایش بهره وری کشاورزی، توسعه اشتغال و تولید هستند.

بعد از اعتراض شهروندان قلعه گنجی در جنوب استان کرمان، رییس اداره حفاظت محیط زیست این شهرستان بیانیه ای منتشر کرد که در آن آمده است: قسمتی از اراضی تصرف شده در منطقه حفاظت شده مارز است که حفاظت از آن برعهده سازمان حفاظت محیط زیست بوده و مانند سایر مناطق چهارگانه که سازمان حفاظت محیط زیست درواقع قائم مقام سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در امر حفاظت است، اداره حفاظت محیط زیست قلعه گنج جزو اولین اداراتی بوده که گزارش تصرف و تخریب اراضی ملی را به دستگاه های قضایی و نظارتی اعلام کرده و حتی از ادارات امور منابع آب، منابع طبیعی و آبخیزداری، امور اراضی استعلامات لازم گرفته و تسلیم قاضی پرونده شده است.

تبعات دنباله‌دار تصرف زمین‌های ملی در قلعه‌گنج؛ حق با کیست؟

ورود دادستان مرکز استان

احمد داورپناه در ادامه این بیانیه نوشته است: در چند مرحله از اداره کل حفاظت محیط زیست استان و سازمان حفاظت محیط زیست از محل تصرف بازدید به عمل آمده و ۲ نوبت مسئولان اداره کل حفاظت محیط زیست استان با دستگاه قضایی نشستی در شهرستان داشتند که در مرحله بعدی رییس اداره حقوقی استان با دادستان مرکز و یک مرحله با معاون دادستان استان در این خصوص دیدار کردند.

وی در این بیانیه یادآور شد: اقدامات و دستورات خوبی توسط دادسرا و با پیگیری های مجدانه اداره حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی شهرستان برداشته شده است.

داورپناه تاکید کرد: هیچگونه کم کاری و ترک فعلی از طرف محیط زیست، منابع طبیعی و امور آب صورت نگرفته است و از این بابت جای هیچ گونه نگرانی نیست.

در حالی که رییس محیط زیست قلعه گنج از تایید تصرفات انجام شده و ارجاع آن به دستگاه قضایی می گوید اما مدیرکل منابع طبیعی جنوب کرمان از به کار بردن کلمه «تصرف» ابا دارد و می گوید: «به صورت غیرقانونی» اقدامی صورت پذیرفته و ما هم به طور جدی ورود کرده ایم.

قاسم رحیمی‌نیا با اشاره به اینکه در زمینه حفاظت از اراضی ملی با هیچکس تعارف نداریم و قاطعانه برخورد می کنیم اظهار کرد: در این زمینه مانوری حفاظتی هم برگزار و تمامی نیروهای یگان حفاظت جنوب استان کرمان را بسیج کردیم.

وی اضافه کرد: پرونده ای تشکیل شده است و اگر حقی ضایع شده باشد به بیت المال برگردانده می شود و مورد خاصی نیست.

اما توضیحات فرماندار قلعه گنج نشان می دهد که بخشی از این موضوع به داستان اشتباه سازمان حفاظت محیط زیست در الحاق بخش بزرگی از روستاهای منطقه به محدوده حفاظت شده ربط دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر از اینکه آیا تصرفاتی طبق قانون رخ داده با مسئولان قضایی شهرستان و استان تماس گرفتیم که اظهارداشتند چون پرونده در جریان است بعد از رسیدگی اطلاع رسانی خواهد شد.

در عین حال تلاش های خبرنگار ایرنا برای دست یافتن به عدد و رقم شفاف میزان تصرفات از سازمان های مختلف تاکنون بی نتیجه مانده که شاید بخشی از آن به مصوبه محیط زیست و الحاق بخشی از روستاهای قلعه گنج به محدوده حفاظت شده بر گردد که شرایط گنگی را به وجود آورده است؛ در این شرایط برخی گمانه زنی های موجود در منطقه نیز حاکی از این است که موضوع شاید هم به این دلیل باشد که نخواهند به شرکتی که قصد توسعه کشاورزی و تغییر ارقام کشت خرما را دارد زیاد سخت بگیرند و به گونه ای که هم مشکل با توافق طرفین حل شود و هم توسعه کشاورزی هم آسیب نبیند.

تبعات دنباله‌دار تصرف زمین‌های ملی در قلعه‌گنج؛ حق با کیست؟

تایید تصرف بخشی از اراضی ملی

البته فرماندار و مدیرکل منابع طبیعی جنوب کرمان هم تایید می کنند اقدامات غیرقانونی به گفته آنها به شکل محدود صورت گرفته است و از اراضی ملی هم مقداری به این زمین ها اضافه شده است.

فرماندار شهرستان قلعه گنج با اشاره به اینکه اراضی از مردم خریداری شده است و به این شکل که در فضای مجازی گفته شده که تصرفات اراضی ملی بوده، نیست اظهار کرد: بسیاری از مردم در این منطقه مالکیت عرفی، اسناد بنچاق یا پلاک دارند و از ۲۰۰ سال پیش به صورت عرفی مالک این اراضی بوده اند.

محمد فلاح کهن در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه طرحی از طریق شرکتی در حال انجام است و زمین ها به این دلیل خریداری می شود ادامه داد: ممکن است چند هکتار زمین ملی هم در میان زمین ها باشد که از طریق ماده ۳ (قانون حفاظت و بهره‌ برداری از جنگل ها و مراتع) حل می شود.

وی در توضیح وضعیت طرح کشاورزی این شرکت هم گفت: در این طرح قصد دارند ارقام کشاورزی منطقه را تغییر دهند و ارقام بهتری کشت شود که نقاط قوت آن بر نقاط ضعف آن می چربد.

فلاح کهن اضافه کرد: ممکن است به صورت جزئی اراضی ملی هم در میان زمین هایی که در نظر گرفته و خریداری کرده اند وجود داشته باشد که آن مشکل را هم حل می کنند.

فرماندار شهرستان قلعه گنج افزود: سازمان حفاظت محیط زیست در سال ۱۳۸۹ حدود ۲۱۳ هزار هکتار از اراضی در قلعه گنج را به عنوان منطقه حفاظت شده ثبت کرده است اما در آگهی خود ذکر کرده بود که اراضی که مردم ساکن بوده یا زمین های کشاورزی از این محدوده خارج هستند که باید در مسائلی که امروز پیش آمده مدنظر باشد.

وی یادآور شد: هنوز شورای عالی حفاظت محیط زیست تشکیل نشده است و بعد از تشکیل شورا این موضوع برای رسیدگی و خروج روستاهای قرار گرفته در منطقه حفاظت شده در آن مطرح می شود.

خبرگزاری ایرنا ۱۶ اسفند گزارشی با عنوان " اشتباه محیط زیست و گرفتاری بیش از ۳۰ روستا " منتشر کرد که در آن بیان شده بود به دلیل قرار گرفتن محدوده هایی از ۳۰ روستا در قلعه گنج در منطقه حفاظت شده محیط زیست این روستاییان برای انجام بسیاری از امور عادی و کشاورزی خود دچار مشکلاتی شده اند.

بخشی از تصرفات صورت گرفته اخیر هم در نزدیکی همین روستاها و در همان منطقه حفاظت شده است و حال برخی از همین روستاییان می پرسند چطور آنان که علاوه بر مشکلات ایجاد شده در کارهای عادی خود نمی توانند کشاورزی‌شان را توسعه دهند و اینگونه بر آنان سخت گرفته شده اما یک شرکت براحتی دست به خرید زمین و گسترش آن با تصرفاتی از اراضی ملی می زند؟؛ پرسشی که به نظر می رسد مسئولان متولی باید بتوانند پاسخی منطقی برای آن بیابند.

شهرستان قلعه گنج در ۴۲۰ کیلومتری جنوب مرکز استان کرمان واقع شده است.ابزارک تصویر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha