۳۰ فروردین ۱۴۰۲، ۱۱:۲۵
کد خبرنگار: 3131
کد خبر: 85085802
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تحرک در صنایع دستی خراسان‌شمالی با حمایت‌های اقتصادی

بجنورد- ایرنا- خراسان شمالی با ۱۸ هزار صنعتگر و ده‌ها صنایع دستی بومی منحصر در بین هنرمندان شهره است که این بخش در طی یکسال گذشته با حمایت های دولت رونق یافته است.

تلفیقی از هنر و انگیزه را به هم می‌بافند و اثری چشم‌نواز را خلق می کنند که آوازه اش به دوردست ها رسیده و اینک اصالت این هنرمندان خریداران زیادی پیدا کرده است.

سرزمینی که به دیار قومیت‌ها و رنگی از سلایق و نژادها معروف است توانسته بواسطه اقلیم کوهستانی‌اش مرزهای هنر دست در فرش‌بافی را جابجا کند و آوازه فرش دوروی ترکمن در بازار بسیاری از کشورهای اروپایی پیچیده است.

هنرمندان این خطه تنها در فرش زبانزد نیستند بلکه هنر چرم دوزی، صنایع چوبی و نساجی سنتی این مردمان خوش ذوق و سلیقه چشم جهانیان را به خود دوخته است.

صنایع دستی خراسان شمالی از آنجا دارای اهمیت می شود که ۱۸ هزار صنعتگر را در خود جای داده و این نشان از اقتصاد محور و خانواده محور بودن این صنعت را می دهد از این رو ظرفیت های بسیار برای رونق اقتصاد در این بخش وجود دارد.

سالانه ۱۵۰ هزار مترمربع گلیم‌سفره ‌کردی در خراسان شمالی بافته می‌شود که با توجه به تجمع بافندگان آن در شهرستان بجنورد، این منطقه به عنوان شهر ملی گلیم‌سفره‌کردی ثبت شده است و این خود جایگاه گردشگری این منطقه را تثبیت می‌کند.

مسوولان خراسان شمالی به خوبی اهمیت و ارزش اقتصادی این صنعت را درک کرده اند و توانسته اند در مدت یکسال گذشته اقدامات موثری را در حمایت از این صنعت انجام دهند.

تحرک در صنایع دستی خراسان‌شمالی با حمایت‌های اقتصادی

پرداخت ۳۷ میلیارد تومان تسهیلات

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی در این خصوص گفت: ۳۷ میلیارد تومان تسهیلات تبصره ۱۶ و ۱۸ در سال گذشته برای توسعه فعالیت کارگاه های صنایع دستی به ۵۰۰ نفر از هنرمندان پرداخت شد.

علی مستوفیان افزود: پرداخت تسهیلات فعالان صنایع دستی از طریق سامانه کارا همچنان ادامه دارد و متقاضیان پس از ثبت نام در این سامانه مراحل دریافت وام خود را پیگیری کنند و به زودی تسهیلات جدید برای کمک به توسعه فعالیت تولیدکنندگان صنایع دستی استان ابلاغ می شود. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی افزود:

وی در بخش دیگر سخنان خود درباره راه اندازی بازارچه های فروش صنایع دستی در استان تصریح کرد: این بازارچه ها با هدف کمک به بازاریابی و تامین بازار فروش محصولات تولیدی صنعتگران به ویژه زنان راه‌اندازی می شود تا این تولیدکنندگان با حداقل سرمایه، بازار فروش داشته باشند.

مستوفیان افزود: اکنون در مرکز استان در خیابان امیریه و حسینیه جاجرمی ها، ۵۰ غرفه بازارچه صنایع دستی دایر است و ایجاد این غرفه ها تداوم دارد و برنامه ریزی شده در تابستان امسال ۵۰ غرفه دیگر در استان راه اندازی شود.

وی با اشاره به اینکه شمار غرفه بازارچه های فروش صنایع دستی استان تا خردادماه سال آتی به ۱۰۰ غرفه می رسد افزود: اخیرا در شهربازی بجنورد اجرای ۱۰ غرفه در زمینی به وسعت ۱۰۰ مترمربع وارد مرحله اجرایی شد.

تبصره ۱۸ قانون بودجه کشور با هدف اجرای برنامه اشتغال گسترده به دولت اجازه می دهد ۱۰۰ درصد منابع حاصله از مابه التفاوت قیمت حامل‌های انرژی را به حساب خاصی نزد خزانه‌داری کل کشور واریز و منابع حاصله را در جهت حمایت از طرح‌های اشتغالزا پرداخت کند.

تسهیلات تبصره ۱۶ قانون بودجه نیز به منظور کمک به توسعه اشتغال دانش‌بنیان و صنایع خلاق از طریق معرفی به بانک های عامل پرداخت می شود.

تحرک در صنایع دستی خراسان‌شمالی با حمایت‌های اقتصادی

صدور ۷۴۴ مجوز سه گانه

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی نیز در مورد عملکرد این بخش گفت: ۷۴۴مجوز سه گانه صنایع دستی پارسال برای هنرمندان و فعالان این صنعت در استان صادر شد و از این تعداد؛ ۶۴۸ مورد مجوز تولید انفرادی صنایع دستی، سه مورد مجوز تولید کارگاهی و ۹۳ مورد نیز کارت شناسایی صنایع دستی است.

پروانه کلاته افزود: این مجوز برای هنرمندان در رشته‌های گلیم بافی، سوزن‌دوزی، معرق کاری و مشبک چرم صادر شده است.

وی ادامه داد: همچنین در این بازه زمانی ۴۴۹ مورد مجوز تولید انفرادی صنایع دستی، چهار مورد مجوز تولید کارگاهی و ۱۰ مورد نیز کارت شناسایی صنایع دستی نیز تمدید شده است.

کلاته با اشاره به مزایای مجوزهای سه گانه صنایع دستی، خاطرنشان کرد: بهره مندی صنعتگران از خدماتی شامل بیمه صنعتگران، تسهیلات بانکی و نمایشگاه صنایع دستی و سایر حمایت های سازمانی صادر یا پس از زمان تمدید انقضا از مزایای این مجوزها است.

به گفته وی؛ فعالان و علاقمندان حوزه صنایع دستی با مراجعه به سامانه هوشمند صدور مجوز به آدرس http://my.mcth.ir مدارک لازم را بارگذاری و پس از بررسی و تأیید توسط کارشناسان، مجوز مربوطه را دریافت کنند.

تحرک در صنایع دستی خراسان‌شمالی با حمایت‌های اقتصادی

آموزش یکهزار و ۲۰۰ هنرمند

وی در ادامه با تاکید بر آموزش هنرمندان صنایع دستی خراسان شمالی گفت: پارسال هزار و ۲۰۰ نفر در رشته های گلیم بافی، چرم، رودوزی سنتی، معرق چوب، حصیر بافی، جواهرسازی و تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی آموزش دیدند.

کلاته افزود: جدای از این ۶۲۰ نفر نیز در سه دوره آموزشی طراحی محصول، تجاری سازی و بازاریابی و فروش شرکت کردند.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی یادآور شد: اینک ۱۸ هزار هنرمند و صنعتگر در بخش صنایع دستی استان در قالب مشاغل خانگی و کارگاه‌های تولید انفرادی و گروهی مشغول به فعالیت هستند.

سالانه ۱۵۰ هزار مترمربع گلیم‌سفره ‌کردی در خراسان شمالی بافته می‌شود که بر این اساس و با توجه به تجمع بافندگان آن در بجنورد، این شهر به عنوان شهر ملی گلیم‌ سفره‌ کردی ثبت شده است.

استان یک میلیون نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور دارای اقوام کرد، کرمانج، ترک، ترکمن، تات و بلوچ است که صنایع دستی هر یک از آنها ویژگی های منحصر به فردی دارد.

تحرک در صنایع دستی خراسان‌شمالی با حمایت‌های اقتصادی

احیای ۱۶ رشته صنایع دستی

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی گفت: ۱۶ رشته صنایع دستی استان که منسوخ شده یا در خطر منسوخ شدن بود اکنون احیا شده است.

وی اظهار داشت: از جمله رشته های احیا شده در خراسان شمالی می‌توان به رشته های چاروق دوزی، بافت کلاه جاجرمی، پوشاک ترکمن، فنون نمد مالی، بافت سیاه چادر و چولی، ابریشم بافی و چلنگری اشاره کرد.

کلاته بیان کرد: برخی از این رشته ها مانند چلنگری و چاروق دوزی و پوشاک ترکمن نفس های آخر خود را می کشیدند اما اکنون به سرعت جای خود را در بین دیگر رشته های صنایع دستی باز کرده اند و حتی فروش آن ها از دیگر صنایع دستی بیشتر شده است.

وی با بیان این که صنایع دستی یکی از ظرفیت های ایجاد اشتغال در استان است گفت: تاکنون ۶۴ اثر صنایع‌دستی استان دارای نشان ملی مرغوبیت و چهار اثر نیز مهر اصالت یونسکو دریافت کرده است.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: آثاری در داوری موفق به دریافت نشان مهر اصالت ملی صنایع‌دستی می‌شوند که ویژگی هایی مانند اصالت (نشان‌دهنده‌ی هویت فرهنگی و ملی هنرهای سنتی کشور)، خلاقیت (طرح، روش تولید و مواد اولیه)، قابلیت بازیافت (از مواد اولیه‌ی طبیعی تهیه‌شده باشند)، قابلیت عرضه در بازار بین‌المللی و قیمت مناسب داشته باشند.

استان یک میلیون نفری خراسان شمالی در شمالشرق کشور دارای اقوام کرد، کرمانج، ترک، ترکمن، تات و بلوچ است که صنایع دستی هر یک از آنها ویژگی های منحصر به فردی دارد.

خراسان شمالی ۱۸ هزار صنعتگر در رشته های مختلف صنایع دستی دارد که ۸۰ درصد از آنها بانوان هستند و بیشتر در رشته گلیم بافی و دست بافته های داری فعالیت می کنند.

از آغاز تاسیس خراسان شمالی ۱۳۸۲ تاکنون ۲۱ هزار و ۱۳۸ نفر آموزش های تخصصی و علمی صنایع دستی را دریافت کرده اند و مجموع مجوزهای صادر شده در بخش مشاغل خانگی نیز ۲ هزار و ۱۷۶ مجوز برآورد شده است.

سالانه ۱۵۰ هزار مترمربع گلیم‌سفره ‌کردی در خراسان شمالی بافته می‌شود که با توجه به تجمع بافندگان آن در شهرستان بجنورد، این منطقه به عنوان شهر ملی گلیم‌سفره‌کردی ثبت شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha