به گزارش ایرنا، محمود شالویی در نشست خبری پاسداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی با عنوان «نقش شاهنامه فردوسی در هویت ملی» که با حضور رسانه های داخلی و خارجی در سالن اجتماعات انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد، بیان کرد: جایزه جهانی فردوسی نیز امسال به برگزیدگان در رشته های مختلف مرتبط با حکیم فردوسی و شاهنامه اهدا می شود.
وی افزود: امسال برنامه های بزرگداشت حکیم فردوسی نه تنها در استان خراسان که در تهران و سراسر ایران با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، شهرداری ها، آموزش و پرورش و نهادهای فرهنگی مختلف برگزار می شود. البته نمایندگی های فرهنگی ایران در خارج از کشور و بسیاری از دانشگاه های داخلی و خارجی نیز در این رویداد ملی و جهانی مشارکت خواهند داشت. همچنین آئین افتتاحیه این رویداد ملی و بین المللی هم با قرائت پیام ریاست محترم جمهوری برگزار می شود.
شالویی گفت: از نمایندگان محترم وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و بنیاد ایرانشناسی سپاسگذاریم چرا که این دو نهاد سهم بسزایی در برگزاری مراسم های هفته بزرگداشت حکیم فردوسی دارند. البته دستگاهای دیگر مانند شهرداری مشهد، خردسرای فردوسی و اداره کل میراث فرهنگی استان خراسان رضوی هم نقش مهمی در این رویداد ملی و بین المللی خواهند داشت.
شالویی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در دولت مردمی، گرامیداشت مفاخر ایران و جهان را در دستور کار خویش قرار دادهاند و بر همین اساس امسال نیز این اقدامات گستردگی بیشتری خواهد داشت.
وی تأکید کرد: اگرچه برخی مفاخر و مشاهیر ایران اسلامی که از آنها نام میبریم امروز در جغرافیای مرزی ما واقع نشدهاند، اما همچنان در قلمرو ایران بزرگ فرهنگی بشمار می روند و ما نیز همواره با برپایی مراسم های نکوداشت و پاسداشت نام، یاد و اندیشه آن ها را ارج می نهیم.
رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی خاطرنشان کرد: برپایی مراسم ملی پاسداشت حکیم فردوسی ریشه در اصالت ایرانیان و موجب مباهات ایران در همه جهان است. شخصیتی که شاهنامه اثر سترگ اوست و شعر و اندیشه اش اهمیت قابل توجهی در سپهر فرهنگی ایران و جهان دارد.
شالویی گفت: ما در آستانه یکصد و یکمین سالگرد تأسیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی قرار داریم. این انجمن از زمان تأسیس تاکنون ۳۸ اثر ماندگار از جمله بناهای یادبود مفاخر ایران را ساخته است که از جمله آنها آرامگاه فردوسی در مشهد مقدس است. طوس که به حکیم خود شناخته میشود آرامگاهی در دل خود دارد که انجمن بانی ساخت آن بود است و برنامه بزرگداشت حکیم فردوسی هم به صورت ویژه در بیست و چهارم و بیست و پنجم اردیبهشت ماه در همین مکان برگزار می شود.
وی اضافه کرد: امسال با حضور دانش آموزان مدارس شبانه روزی سراسر کشور در آرامگاه حکیم طوس شاهد مشارکت فعال این عزیزان در پویش دانش آموزی گرامیداشت حکیم فردوسی خواهیم بود.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: معرفی و پاسداشت چهره ها و مفاخر سرشناس در سطح ملی و بین المللی به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به خصوص با همکاری نمایندگی های فرهنگی ایران در خارج از کشور و کشورهای فارسی زبان همچنان ادامه دارد و انتشار آثار و کتب آن ها نیز در دستور کار است. از سوی دیگر از جمله برنامه های جدید انجمن نیز این است که مفاخر حاضر در نقاط دور دست و محروم کشور را شناسایی و با همکاری شهرداری ها، شوراهای اسلامی شهر و روستا و سایر نهادهای فرهنگی آن ها را مورد تجلیل قرار دهد.
شالویی گفت: در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب امسال نام حکیم فردوسی بیش از گذشته مطرح می شود و در مراکز استانها نیز به این مهم توجه بیشتری خواهد شد. برای برگزاری باشکوه تر برنامه های هفته بزرگداشت حکیم فردوسی از مراکز استانها خواسته شده تا همایشهایی را با محوریت حکیم طوس برگزار کنند و در این رابطه برنامههای ادبی، فرهنگی و هنری را سامان دهند. بنیاد رودکی و سایر مجموعههای فرهنگی و هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز آئین ها و مراسم های باشکوهی را در راستای تجلیل از این حکیم و شاعر هویت ساز ایرانی برگزار خواهند کرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: برنامههای متعددی در سطح استان خراسان در روز و هفته بزرگداشت حکیم فردوسی پیشبینی شده که برخی از این رویدادها با همراهی دیگر استانها و دانشگاهها برگزار خواهد شد. از طرفی محوریت علمی این رویداد هم برای ما مهم بود که به واسطه فعالیت دانشگاهیان شکل گرفت و در این رابطه جلسات، نشست ها و برنامه های متنوعی را خواهیم داشت.
محمد حسینزاده افزود: شعار محوری امسال در بزرگداشت حکیم فردوسی «فردوسی پاسدار فرهنگ و ادب ایرانیان» است که فعالیت های فرهنگی و هنری در استانها با محوریت این شعار صورت می پذیرد.
وی ادامه داد: در روز بیست و چهارم اردیبهشت ماه همایش علمی در شهر مشهد داریم. بعدازظهر همان روز هم حضور مردمی در آرامگاه حکیم طوس را خواهیم داشت. آیین اعطای نشان حکیم فردوسی و از سال آینده هم اعطای نشان بینالمللی این حکیم به فردوسی پژوهان را در دستور کار داریم.
در پایان این نشست با حضور رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی و نمایندگاه وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و بنیاد ایران شناسی از پوستر مراسم بزرگداشت حکیم فردوسی در سال ۱۴۰۲ رونمایی شد.
نظر شما