شرق تا غرب آناتولی عزادار سالار شهیدان(ع)

تهران- ایرنا- همه ساله مراسم عزاداری دهه اول محرم در مساجد شیعیان ترکیه در شهرهای ایغدیر و قارص در شرق، آنکارا و چوروم در مرکز و استانبول در غرب فلات آناتولی برگزار می شود و دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت(ع) به سوگواری سرور و سالار شهیدان می پردازند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، عزاداری شیعیان در ترکیه به شکل سینه زنی و زنجیرزنی در مساجد و خیابان ها، سیاه پوش کردن معابر به خصوص اطراف مساجد، محلات و محل سکونت شیعیان، پوشیدن لباس سیاه، توزیع غذاهای نذری و نیز اجرای تعزیه در روز عاشورا به اجرا در می آید.

همچنین در برخی مناطق این کشور، بسیاری از شیعیان پیراهن سفیدی روی لباس مشکی خود می‌پوشند که به معنی کفن است و نوارهای پارچه‌ای سبز و قرمز رنگ بر پیشانی می‌بندند و افراد خیّر هم در روزهای محرم به اطعام عزاداران می‌پردازند.

حضور مقامات از جمله رهبران احزاب و حتی رئیس جمهوری ترکیه در آیین‌های عزاداری عاشورای سال‌های گذشته نشان دهنده عمق جایگاه اهل بیت(ع) و شهدای کربلا در نزد مردم ترکیه و تاثیر شگرف واقعه عاشورا در این کشور است.

عزاداری شیعیان در مناطق شرقی و شهر استانبول با حضور مداحان از جمهوری آذربایجان و مناطق آذری ایران همه ساله شور و حال دیگری به مراسم عزاداری ایام محرم در ترکیه می دهد و امسال پس از چند سال وقفه در برگزاری مراسم عمومی به علت شیوع کرونا، برگزاری مراسم عزاداری جمعی باز رونق گرفته است.

شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی ترکیه نیز برای معرفی حادثه عاشورا و شهادت امام حسین(ع) و یاران باوفایش در سالهای اخیر با ساخت و پخش مستندهایی و از طریق گفت‌وگو با علما و اندیشمندان شیعه ترکیه درباره عاشورا، شیوۀ عزاداری شیعیان برای امام حسین(ع) و پیام شهدای کربلا به تبیین قیام امام سوم شیعیان پرداخته است.

پراکندگی عزاداری در مناطق مختلف ترکیه

با وجود این که ترکیه بیش از ۲۰ میلیون نفر علوی دارد و علویان هم خود را در ایام محرم عزادار فرزند علی(ع) می دانند، ولی پرشورترین عزاداری متعلق به شیعیان ۱۲ امامی و جعفری ترکیه است که در سه منطقه شرق(مناطق شهری و روستایی شهرهای ایغدیر و قارص) در نزدیکی مرزهای ایران، شهرهای آنکارا و چوروم در مرکز این کشور و در منطقه هالکالی و سایر مساجد شیعیان در شهر استانبول برگزار می شود.

شهر استانبول به عنوان کانون تحولات فرهنگی و مذهبی شیعیان ترکیه، هر ساله شاهد گسترده ترین مراسم عزاداری امام سوم شیعیان است و برای این منظور عزاداری و سینه زنی در نزدیک ۴۰ مسجد شهر استانبول برگزار می شود.

در همه این مساجد از جمله در مسجد زینبیه، ایرانیان (والده خان) و مساجد اهل بیت(ع)، امام صادق(ع)، حضرت ابوطالب، امام زین العابدین(ع) و سایر مساجد عزاداری شیعیان ترکیه با شور بیشتری برگزار می شود.

نوحه خوان ها و سخنرانان در این مساجد همراه با عزاداری، به تبیین و تشریح فلسفه قیام عاشورا می پردازند و برای این منظور همه ساله به دعوت رایزنی فرهنگی سرکنسولگری ایران در استانبول، مداحان اهل بیت(ع) از ایران به خصوص از اردبیل برای نوحه سرایی در این اجتماع حسینیان استانبول دعوت می شوند.

همچنین همه ساله در مسجد ایرانیان (والده خان) هر شب دهه اول محرم، برنامه سخنرانی برای ایرانیان برگزار شده و در کنار آن، برنامه عزاداری شبانه نیز در محل مسجد کنسولگری ایران در استانبول با حضور شیعیان و ایرانیان برپا می شود.
باشکوه ترین اجتماع عاشقان امام حسین (ع)در ترکیه نیز روز عاشورا در بزرگترین سالن سرپوشیده این کشور در منطقه شیعه نشین هالکالی در بخش اروپایی استانبول و از سوی بنیاد جعفری برگزار می شود.

در چند سال اخیر، علاوه بر استانبول، در برخی مساجد شهرهای غربی ترکیه از جمله در هفت مسجد شیعیان ازمیر و در سه مسجد شیعی شهر بورسا نیز برنامه عزاداری سرور و سالار شهیدان برگزار می شود.

برنامه های عزاداری ایام محرم، هر شب تا شب عاشورا، در محل خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در آنکارا با حضور دوستداران اهل بیت(ع) و ایرانیان برگزار می شود و این محل در دهه اول محرم به کانون اصلی عزاداری دلدادگان امام حسین(ع) از سایر ملل از جمله شیعیان عراق، جمهوری آذربایجان، افغانستان، پاکستان، بحرین، کویت و لبنان تبدیل می شود.

مراسم عزاداری اهالی شیعه ساکن پایتخت ترکیه نیز همه ساله در مسجد محمدیه، وقف باب علی(ع)، مسجد الله اکبر، مسجد امام علی(ع) سینجان آنکارا و نیز در مسجد شهر چوروم برگزار شده و شیعیان ترکیه در سوگ سرور و سالار شهیدان به مدت ۱۰ شب اشک ماتم می ریزند.

علاوه بر مناطق غربی و مرکزی ترکیه، در شهرهای شرقی ترکیه از جمله در ایغدیر در مرز ایران و قارص نیز شیعیان بومی منطقه با شور و حال باشکوهی به نوحه خوانی، سینه زنی و سوگواری می پردازند و در واقع عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) همه ساله از شرق تا غرب فلات آناتولی جریان می یابد.

عزاداری علویان و اهل سنت ترکیه در سوگ شهدای کربلا

اهل بیت(ع) در میان تمام مسلمانان ترکیه دارای جایگاه والا و مقدس هستند و قاطبه دوستداران نبی مکرم اسلام(ص) در این کشور در ایام ماه محرم به شیوه‌هایی ارادت خود را به شهدای کربلا اعلام می کنند و تاکید دارند که زنده نگه داشتن واقعه کربلا و روز عاشورا یک وظیفه مهم برای همه مسلمانان است.

عاشورا به عنوان نماد محبت اهل بیت(ع) و مناسبتی برای وحدت بین اهل سنت با شیعیان در ترکیه برجسته و به یکی از نمادهای فرهنگی این کشور تبدیل شده به طوری که مردم همه ساله با شکوه بسیار در مراسم دهه محرم شرکت کرده و ارادت خود را به ساحت مقدس اباعبدالله الحسین(ع) نشان می دهند.

واقعه غم انگیز کربلا، سوگ شهدای عاشورا در ۲ دهه اخیر در ترکیه مورد توجه قرار گرفته به طوری که همه ساله، آغاز ماه محرم توسط علما و روحانیون اهل سنت بر منابر اعلام شده و واقعه کربلا، شهادت امام حسین (ع) فرزندان و یاران آن حضرت در خطبه های دینی این ماه در دهه اول محرم برجسته و تبیین می شود.

مردم اهل سنت آناتولی عشق و علاقه بسیار زیادی به اهل بیت پیامبر عظیم الشان اسلام(ص) دارند و در کلیه شئون زندگی اجتماعی و دینی خود آن را به نمایش می گذارند به طوری که نمادهای دینی آنها حاوی اسامی مبارک حضرت فاطمه زهرا(س)، امام علی(ع)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع ) است.

انتخاب نام علی، حسین، حسن، زینب، فاطمه و زهرا حتی در میان اهل سنت ترکیه نشان دهنده جایگاه رفیع اهل بیت(ع) در میان مسلمانان ترکیه است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha