سهم شرکت های دارویی خراسان رضوی در تامین نیاز کشور ۱۰ درصد است

مشهد-ایرنا- رییس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: اکنون ۱۷ شرکت دارویی فعال در استان وجود دارند که هشت تا ۱۰ درصد نیاز کشور را در حوزه دارو تامین می‌کنند.

به گزارش روز جمعه ایرنا از اتاق بازرگانی خراسان رضوی، مرتضی کرباسی در نشست اعضای کمیسیون سلامت این اتاق افزود: شرکت‌های خراسانی سهم زیادی در تامین تجهیزات پزشکی و دارویی کشور دارند و تداوم فعالیت در این حوزه نیازمند پایش مستمر محیط کسب‌ و کار استان است، افزون بر این ۳۵ درصد سرم تولیدی در کشور توسط این استان تامین می‌شود و تاکنون ۱۲۶ پروانه ساخت در حوزه تجهیزات پزشکی از سوی دانشگاه علوم پزشکی مشهد صادر شده است.

وی بیان کرد: وزارت بهداشت از منابع عمومی و درآمدهای اختصاصی و تملک دارایی سرمایه‌ای و غیره، بودجه‌ای سه هزار و ۱۳۰ میلیارد ریالی برای حوزه سلامت کشور اختصاص داده است که در حال حاضر به دلیل ناترازی درآمدها و هزینه‌های مراکز درمانی و همچنین مطالبات انباشته‌ای که در بخش درمان و سازمان‌های بیمه‌گر وجود دارد.

رییس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی خراسان رضوی اضافه کرد: نیاز به بررسی و واکاوی بیشتر این بودجه و سهمیه‌بندی آن هم در سطح حاکمیتی و هم در سطح بخش خصوصی است به گونه‌ای که مانند شرایط کنونی به واسطه عدم وصول مطالبات حوزه سلامت شامل اقلام دارویی، تجهیزات پزشکی و دستگاه‌ها شاهد نارضایتی در بخش خصوصی حوزه سلامت نباشیم. امید می‌رود بتوانیم در کمیسیون سلامت به طرح این مسائل و راهکاریابی و کارشناسی این حوزه‌ها بپردازیم.

وی با بیان اینکه این استان در حوزه داروهای دامی نیز دارای بزرگترین واحدهای تولیدی است، اظهار کرد: در برخی از اقلام دارویی، صادرات‌محور شدن تولید، می‌تواند تاب‌آوری شرکت‌های دارویی را در برابر اتفاقاتی که در حوزه اقتصاد سلامت در کشور رخ می‌دهد، افزایش دهد.

کرباسی با اشاره به رقابت شرکت‌های دولتی و خصوصی در تولید تجهیزات سلامت‌محور، اذعان کرد: متاسفانه این رقابت‌ها گاهی موجب تضعیف بخش خصوصی می‌شود. هم‌اکنون ۷۰ درصد تولید محصولات حوزه سلامت در اختیار شرکت‌های دولتی و ۳۰درصد در اختیار بخش غیردولتی است.

وی در بخش دیگری از سخنانش به طرح دارویار اشاره و اظهار کرد: اعتبار ۶۹۰ هزار میلیارد ریالی پیش بینی شده در بودجه برای طرح دارو یار، به هیچ وجه کفاف امور بهداشت و درمان کشور را نمی‌کند. متخصصان حوزه سلامت معتقدند این رقم باید حداقل به هزار و ۵۰ میلیارد ریال افزایش یابد.

موج مهاجرت در بخش درمان

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: موج مهاجرت در حوزه پزشکی و خدمات درمانی، علاوه بر تبعات اجتماعی و ایجاد بحران کمبود نیروی کار متخصص، تاثیرات منفی جدی بر آینده اقتصاد و سرمایه‌گذاری استان و کشور خواهد داشت.

محمدرضا توکلی زاده افزود: مشهد یکی از قطب‌های گردشگری سلامت به شمار می‌آید، چنین بستری در کنار وجود ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های بهداشتی و درمانی و البته حضور نیروی متخصص این حوزه، انگیزه سرمایه‌گذاران را برای فعالیت اقتصادی و سرمایه‌گذاری در این شهر و استان افزایش می‌دهد.

وی ادامه داد: متاسفانه موج مهاجرت در سال‌های اخیر تشدید شده و امروز شاهدیم که بخش مهمی از سرمایه انسانی کشورمان در حوزه پزشکی و درمانی، در اندیشه هجرت و جلای‌وطن هستند و قطعا این مسئله علاوه بر تبعات اجتماعی، حتی در بخش اقتصادی هم آثاری منفی از خود به جای می‌گذارد که بی‌رغبتی و گریز سرمایه‌ها از آن جمله هستند.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی موج مهاجرت نیروی کار متخصص را یک عارضه جدی توصیف و عنوان کرد: فراموش نکنیم، هر میزان زیرساخت‌ها و امکانات رشد کند اما در بخش نیروی انسانی برای بهره‌برداری از این ظرفیت‌ها، خلاء و فقدان وجود داشته باشد؛ پیشرفتی رقم نخواهد خورد.

نایب رییس اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: شرایط موجود در کشور مانند مشکلات اقتصادی، تورم و مسائل اجتماعی، سلامت جسم و روان مردم را تحت تاثیر قرار داده است.

احمد اثنی عشری افزود: نبود ساز و کارهای پیشگیری و غربالگری برای جلوگیری از بروز برخی بیماری‌ها از جمله سرطان به دلیل هزینه‌های بالای درمان و ناتوانی مالی از چالشهایی است که توجه به آن باید در کانون توجه کمیسیون سلامت قرار گیرد.

نایب رییس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی مشهد نیز در این نشست از پایش محیط کسب‌ وکار، شناسایی معضلات و مشکلات اصلی در حوزه اقتصاد سلامت خبر داد.

آذر کیانی نژاد بررسی قوانین بالادستی و شناسایی قوانین متضاد و مقرراتی که اجرا نمی‌گردد، ارائه پیشنهادات اصلاحی به جهت بهبود فضای کسب‌وکار در حوزه سلامت، بررسی الزامات و زیرساخت‌های توانمندسازی تشکل‌های حوزه سلامت را از مهم‌ترین خط مشی‌های کمیسیون سلامت اتاق خراسان رضوی برشمرد.

سهم شرکتهای دارویی خراسان رضوی در تامین نیاز کشور ۱۰ درصد است

پیگیری مطالبات تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی

نایب رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: مشهد پس از تهران، قطب تولید تجهیزات پزشکی کشور است، در حال حاضر حدود ۱۲۶ شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی در سطح استان وجود دارد، محمد امین کیانی نژاد افزود: مطالبات ما از شبکه درمان یکی از مهم‌ترین مسائلی است که شرکت‌های خراسانی را دچار چالش نموده است؛ به طوری که رقم مطالبات روز به‌ روز افزایش پیدا می‌کند، لذا تقاضا داریم کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی استان، به بحث مطالبات شرکت‌های تولیدکننده و واردکننده تجهیزات پزشکی از شبکه درمان ورود پیدا کند.

وی در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: در انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی خراسان رضوی، طرحی تحت عنوان «ایده از پزشک، تولید در صنعت» را در دستور کار داریم که اجرای آن، سبب پیوند پزشکان و تولیدکنندگان و تا حدودی مانع از مهاجرت پزشکان می‌شود.

رییس هیات مدیره انجمن صنعت ورزش خراسان رضوی نیز در بخشی از این نشست با تاکید بر اینکه کمیسیون سلامت باید به حوزه ورزش توجه ویژه داشته باشد، گفت: گردش مالی صنعت ورزش در دنیا معادل ۷۰۰ میلیارد دلار است این در حالی است که کشور ما از این حوزه بی‌بهره مانده است. آسیب‌شناسی حرکت‌های ورزشی و ناهنجاری‌های قامتی، ساخت تجهیزات ورزشی و موضوعات مهندسی ورزشی و مدیریت ورزشی از مهم‌ترین مولفه‌هایی است که در صنعت ورزش مورد توجه است.

مرتضی عظیم زاده با اشاره به اینکه ورزش نقش بسیار موثری در حوزه پیشگیری از بروز برخی بیماری‌ها دارد، تصریح کرد: براساس آمار، بیش از ۶۵ درصد مردم ایران فاقد برنامه ورزشی منظم هستند و به ازای هر ۴ هزار نفر در ایرانی یک مکان ورزشی وجود دارد. این مساله حاکی از آن است که ورزش در اولویت‌ها قرار نگرفته است.

آزمایشگاه‌ها به گورستان تجهیزات تبدیل شده‌اند

رییس انجمن علمی آسیب‌شناسی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: بیش از ۷۰ درصد تشخیص در حوزه پزشکی وابسته به تشخیص آزمایشگاهی است، بنابراین آزمایشگاه‌ها نقش عمده‌ای در حوزه سلامت دارند.

سیمین هیرادفر افزود: امروز آزمایشگاه‌ها با دو مشکل مواجهند؛ نخست کاهش درآمد ناشی از کاهش تعرفه‌های غیرمنطقی و غیرشناور و دوم، وابستگی بسیاری از تجهیزات آزمایشگاهی به مواد اولیه خارجی؛ در حال حاضر آزمایشگاه‌ها به گورستان تجهیزات تبدیل شده‌اند و نمی‌توانند نسبت به بروزرسانی اقدام کنند.

مدیر مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در این نشست گفت: پارک فناوری سلامت دانشگاه می‌تواند مطالبات بسیاری از فعالان صنعت سلامت را در جهت به‌روزرسانی، علمی شدن و تولید فناورانه و دانش بنیان پیگیری کند.

محمود سیفی افزود: صنعتگران سلامت باید در کنار پارک فناوری سلامت قرار گیرند؛ چرا که این هم‌افزایی سبب خواهد شد ایده‌های پایان‌نامه‌های دانشجویی نیز تبدیل به محصول شود.

ربیس مرکز رشد فناوری و فراورده‌های دارویی پارک سلامت خراسان رضوی نیز گفت: ایجاد صندوق سرمایه‌گذاری مشترک در حوزه دارو یکی از نیازهای استان است تا هم بتوان از طریق این صندوق تسهیلات پرداخت کرد و از سویی، از برون‌داد فناوری که منجر به ارائه خدمات می‌شود، سودی عاید اعضای صندوق نمود.

حسین کمالی افزود: همچنین پیشنهاد می‌شود، ظرفیت‌های خالی شرکت‌های دارویی در اختیار فناوران قرار گیرد. شرکت‌های فناوری دارویی یکی از روزنه‌های امید برای ایجاد ثروت است و امید می‌رود کمیسیون سلامت به پیگیری این مبحث ورود کند.

مطالبات شرکت‌های دارویی از دولت بیش از پنج هزار میلیارد ریال است

عضو هیات مدیره انجمن داروسازان خراسان رضوی اظهار کرد: در حال حاضر تصدی‌گری بخش دولتی، بزرگترین مشکل است که کمیسیون باید به این حوزه ورود کند.

علی جعفری نژاد افزود: در حال حاضر حدود ۸۰۰ داروخانه خصوصی در شهر مشهد فعال است که به همین اندازه داروخانه‌های بخش دولتی در این کلانشهر مشغول به هستند.

به گفته وی، با کمال تاسف داروخانه‌های بخش دولتی در حال افزایش است و بخش خصوصی در این میان، هر روز کوچک‌تر و ضعیف‌تر می‌شود.

وی ایجاد کمیته‌های تخصصی دارو و تجهیزات پزشکی ذیل کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی استان خواستار شد و گفت: در سال گذشته با اجرایی شدن طرح دارویاب به شدت ضربه مهلکی به سیستم دارو وارد شد؛ چرا که منابع طرح پیش بینی نشده بود.

عضو هیات مدیره انجمن دارو سازان خراسان رضوی گفت: شرکت‌های دارویی هم اکنون بیش از پنج هزار میلیارد ریال از بخش دولتی مطالبه دارند و اگر بحث تهاترهای مالیاتی و بانکی نباشد، قطعا این صنعت دچار چالش‌های عدیده‌ای می‌گردد و با تداوم این روند شاهد ورشکستگی فعالان این عرصه خواهیم بود.

مدیر عامل شرکت داروسازی ثامن نیز در این جلسه گفت: متاسفانه از یکسو بودجه حوزه سلامت بسیار محدود است و از سوی دیگر، قیمت تجهیزات و دارو از سوی دولت کنترل می‌شود.

مجید طبسی افزود: کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی استان خراسان رضوی باید بتواند از طریق چانه‌زنی با مراکز تصمیم‌گیر در تهران از جمله مجلس شورای اسلامی، مشکلات مربوط به این حوزه را حل و فصل کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha