به گزارش ایرنا، فالوده کرمان و یزد تقریبا شبیه هستند و همین باعث شد به محض انتشار خبر ثبت ملی فالوده یزد، سیل انتقادها فضای مجازی کرمان را دربرگیرد که چه نشستهاید، یزد فالوده کرمان را به نام خودش ثبت کرد.
در یکی دو روز اخیر کاربران کرمانی در فضای مجازی بسیار دست به کار شدند، بسیاری عکس فالوده کرمان را استوری کردند، خیلیها به توصیف طعم و خواص آن پرداختند و عدهای نیز دست به گلایه زدند تا اینکه کارشناسان و مدیران میراث فرهنگی اعلام کردند فالوده کرمان، نسبت به فالوده یزد متفاوت و سال ۱۳۹۵ ثبت ملی شده است.
پس از آن بود که گلایه ها و انتقادهای اولیه فروکش کرد، اما گلایه های دیگری متولد شد و آن هم چرایی بیاطلاعی گسترده از ثبت ملی فالوده کرمان بود، هم از خود شهروندان و هم مدیران.
گلایه ها همچنان بالاست که چرا فالوده ثبت ملی کرمان آنقدر معرفی نشده که خیل قابل توجهی از آن بیاطلاع هستند.
اما واقعیت اینکه فالوده کرمانی از معروفترین خوراکی های استان کرمان محسوب میشود که در طول سال به ویژه فصل تابستان مشتری فراوانی دارد و هفت سال قبل نیز به ثبت ملی رسیده است.
دیار کریمان با فرهنگ و تاریخ کهن در کنار اماکن باستانی و جاذبه های گردشگری، سوغات و خوراکیهای فراوانی دارد که مشهور و زبانزد هستند و جزو میراث مردمان این سرزمین محسوب می شود.
فالوده یا پالوده کرمانی در کنار قوتو(قاووت)، کُماچ سِهِن، کُلمپه و دهها سوغات دیگر به همراه غذاهای منحصر به دیار کریمان از قدیم برای پذیرایی از میهمانان در منازل کرمان و در روزهای گرم سال جزو بهترین گزینه های موجود به حساب می آید که کام افراد را خنک و شیرین می کند.
در سالهای نه چندان دور مردم کرمان اغلب تهیه فالوده که چندان آسان هم نبود را در منازل خود انجام می دادند، اما با تغییرات سبک زندگی امروز بیشتر باید سراغ این خوراکی مطبوع را از مغازه ها گرفت.
اگر چه فالوده در برخی شهرهای دیگر ایران هم به اشکال مختلف تهیه می شود، اما در کرمان منحصر به ابن دیار و متمایز از فالوده های دیگر شهرهاست که با طعم گلاب و دیگر عرقیجات گیاهی مانند نسترن یا نعناع مصرف می شود.
قدمت فالوده را به دوران تیموری می دانند و تاریخ یکی از فالوده فروشی های بازار کرمان به ۱۵۰ سال میرسد؛ هر چند امروز فالوده با دستگاه تولید می شود، اما صرف آن در کاسه های چینی هنوز در خاطرات اهالی کرمان باقی مانده است.
فالوده کرمانی شامل نشاسته های گلوله شده همچون مروارید، یخ، آب و عصارههای گیاهی مطابق با سلیقه مصرف کننده و شیره خرما یا شکر است که گاهی به سلیقه افراد با بستنی هم مصرف می شود.
فالوده با دارا بودن نشاسته قند خون انرژی لازم را برای مغز و مرکز عصبی بدن انسان تامین میکند و همچنین در هنگام کاهش حجم مایعات بدن در زمان گرمازدگی و مسمومیتهای منتج به اسهال یا مواقع کاهش قندخون در زمانهای روزهداری و گرسنگی طولانی مدت، تامین کننده انرژی و برطرف کننده خستگی است.
البته در روزهای گذشته به دنبال ثبت ملی فالوده یزد شائبه هایی را در بین شهروندان درباره فالوده کرمانی به وجود آورد که مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان در اظهاراتی ثبت فالوده کرمانی را مربوط به سال ۹۵ دانست و توضیحاتی ارائه کرد.
فریدون فعالی به خبرنگار ایرنا بیان کرد: فالوده کرمان به همراه ۶ اثر دیگر در شهریور سال ۸۵ در فهرست آثار ناملموس ملی به ثبت رسیده است.
وی افزود: فالوده در شهرهای دیگر ایران مانند شیراز و یزد نیز تهیه می شود، اما فالوده کرمانی مواد، دستور و نحوه تهیه متفاوتی دارد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان تاکید کرد: ثبت ملی فالوده یزد در روزهای گذشته به معنای ثبت فالوده کرمانی نیست و دوستداران میراث فرهنگی باید این دو مقوله را جدا بدانند.
به گزارش ایرنا حال و در این شرایط آنچه بیشتر مدنظر است ضعف آگاهی عمومی از ثبت ملی این اثر و بسیاری از دیگر آثار در استان است که نقش هم رسانه ها، مدیران و هم خود شهروندان را برای تغییر رویکرد کنونی و اقدام موثرتر نمایان می کند.
حال انتظار میرود خیلیها تکان بیشتری در معرفی و اطلاع رسانی آثار تاریخی، صنایع دستی و سوغات کرمان به خودشان دهند تا آنهمه ظرفیت و زیبایی منحصر به فرد ناشناخته و مهجور نماند.
نظر شما