به گزارش خبرنگار ایرنا، خراسان شمالی شرایط مناسبی در رشد شاخصهای اقتصادی ندارد و همواره در ردههای انتهای استانها قرار دارد.
اگرچه کارشناسان راهکارهای زیادی را برای خروج اقتصاد این خطه از بن بست ارائه کردهاند ولی از آنجایی که ۴۴ درصد از مردم این استان روستانشین هستند نقش تعاونیها بسیار پررنگ میشود و توسعه این بخش در اولویت قرار میگیرد.
تعاونی ابزاری مهم در مشارکت دادن شهروندان در امور اقتصادی و ایجاد اشتغال در زمینههای مختلف است که زمینههای مشارکت و رفاه اجتماعی و اقتصادی عموم مردم را در حد نسبی فراهم میکنند بنابراین توسعه تعاونیها در خراسانشمالی باید بیش از هر نقطهای مد نظر باشد.
بررسیها نشان میدهد که حدود ۷۰ درصد از تعاونیهای خراسانشمالی قبل از دولت سیزدهم غیرفعال بودهاند ولی با روی کار آمدن این دولت این بخش اصلاح و بسیاری از این تعاونیهای راکد به چرخه تولید بازگشتند، این روند تا جایی ادامه داشت که سال گذشته سهم تعاونیها از ایجاد اشتغال در استان ۱۲.۵ درصد بود که این رقم در سال جاری به ۲۲.۵ درصد رسیده است.
بر پایه آمارهای اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی؛ ۳۲ تعاونی از آغاز فعالیت دولت سیزدهم در استان تشکیل شد که بر این اساس شمار شرکتهای جدید ایجاد شده نسبت به دولت قبل ۳۰ درصد افزایش یافت و با تشکیل این تعاونیهای جدید ۸۵۰ نفر در این شرکتها عضو شدند و سرمایه گذاری آنها به بیش از ۲۴ میلیارد ریال رسید.
افزایش ۲ برابری سهم اشتغال تعاونیها
مدیر تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی در این باره گفت: سال گذشته سهم تعاونیها از ایجاد اشتغال در استان ۱۲.۵ درصد بود که این رقم در سال جاری به ۲۲.۵ درصد رسیده است.
علیرضا رحیمی با اشاره به اهداف سند توسعه تعاون اظهار کرد: در این زمینه تفاهم نامه با استانداری منعقد شده است و تلاش داریم تا با شناسایی ظرفیتها و رستههای اولویت دار استان برای تکمیل زنجیره ارزش و راهبری آن در استان گامهای موثر برداشته شود.
وی افزود: در قالب تفاهم نامه همکاری با ستاد نهضت احیای واحدهای اقتصادی با رویکرد احیا، نوسازی و فعال سازی واحدهای اقتصادی غیرفعال و نیمه فعال تلاش می شود تا تعاونیهای راکد در اولویت قرار گیرد.
مدیر تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی درباره حمایت از تشکیل و توسعه تعاونیهای دانش بنیان گفت: شرکتهای دانش بنیان با توجه به مزیتهای بسیاری که دارند از حمایت های دولتی همچون معافیت از پرداخت مالیات، عوارض، حقوقی گمرکی، عوارض مالیاتی و بهرهمندی از تسهیلات کم بهره بلند مدت و کوتاه مدت برخوردار هستند.
وی به دیگر حمایت های دولت در خصوص حمایت از تعاونیها اشاره کرد و گفت: دولت سیزدهم خط تسهیلاتی ۲۰ هزار میلیارد ریالی برای حمایت از تعاونی های کشور تشکیل داد که سهم خراسان شمالی از این اعتبار به ترتیب ۹۵۰ میلیارد ریال است که با تخصیص این اعتبار بسیاری از تعاونی های استان رونق میگیرند.
رحیمی ادامه داد: علاوه بر این؛ سهم تعاونیهای استان از محل اعتبارات بانک رسالت ۲۰ میلیارد ریال و از محل مصوبات سفر ریس جمهور سه هزار و ۴۲۳ میلیارد ریال است.
وی تصریح کرد: تاکنون تسهیلات برای تعاونیها به مبلغ ۸۲۱ میلیارد ریال از محل خط تسهیلاتی ۲۰ هزار میلیارد ریال، قرض الحسنه رسالت به مبلغ ۲۰ میلیارد ریال و سفر ریس جمهور ۱۴۸ میلیارد ریال جذب شده است.
افزایش ۳۰ درصدی تعداد تعاونیها
مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی خراسان شمالی در ادامه گفت: ۳۲ تعاونی از آغاز فعالیت دولت سیزدهم در استان تشکیل شد که بر این اساس شمار شرکتهای جدید ایجاد شده نسبت به دولت قبل ۳۰ درصد افزایش یافت.
مهدی اسلام خواه اظهار کرد: با تشکیل ۳۲ تعاونی جدید ۸۵۰ نفر در این شرکت ها عضو شدند و سرمایه گذاری آنها به بیش از ۲۴ میلیارد ریال رسید.
وی درباره پرداخت تسهیلات به تعاونی ها در استان گفت: سهم تعاونی های استان در سال گذشته و امسال از دریافت تسهیلات یکهزار و ۸۷۰ میلیارد ریال است که تاکنون ۱۵۵ طرح به به بانک ها معرفی شد.
مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی خراسان شمالی اظهار کرد: ۱۱ طرح به مبلغ ۲۳۷ میلیارد ریال از این تسهیلات بهرهمند شدند، سه طرح به ارزش ۶۵ میلیارد ریال آماده واریز و ۱۱ طرح به مبلغ ۹۱۰ میلیارد ریال در دست بررسی است.
اسلام خواه درباره حمایت از تشکیل و توسعه تعاونی های دانش بنیان گفت: شرکت های دانش بنیان با توجه به مزیتهای بسیاری که دارند از حمایت های دولتی همچون معافیت از پرداخت مالیات، عوارض و حقوقی گمرکی و عوارض مالیاتی و بهرهمندی از تسهیلات کم بهره بلند مدت و کوتاه مدت برخوردار هستند.
مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: برای حمایت از تعاونی ها، هشت درصد از اعتبارات تبصره ۱۸ سال ۱۴۰۱ مختص نهضت احیاء واحدهای راکد و نیمه فعال به تعاونی های سطح استان اختصاص یافته است.
صادرات ۲ برابری تعاونیها
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی در ادامه گفت: از ابتدای تشکیل دولت سیزدهم تاکنون بیش از ۳۴ میلیون دلار کالای تولیدی در تعاونیهای استان به کشورهای مختلف صادر شد که این رقم نسبت به سال ما قبل دولت ۲ برابر افزایش یافت.
وی اظهار کرد: دست بافته های سنتی، اتصالات، ماکارونی و فرش دستباف از جمله محصولات صادراتی تعاونی های استان است که به کشورهای عراق، تاجیکستان، افغانستان، روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر شد.
اسلام خواه افزود: پارسال برای ارتقای توانمندی های تعاونی های استان، دوره های آموزش به مدت ۱۸ هزار و ۶۳۰ نفر ساعت برگزار شد که نسبت به سال ماقبل ۲۴۷ درصد افزایش دارد.
وی بیان کرد: همچنین پارسال بیش از ۷۰۰ مورد نظارت قانونی بر تعاونی های استان انجام شد که این رقم نسبت به سال ماقبل ۲۲ درصد افزایش یافت.
به گزارش ایرنا، خراسان شمالی ۱۸ شهرک و ناحیه صنعتی و یک منطقه ویژه اقتصادی با ۲۸۷ واحد صنعتی فعال با سرمایه گذاری بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان دارد که افزون بر چهار هزار و ۵۰۰ کارگر در این واحدهای صنعتی اشتغال دارند.
اکنون حدود ۳۰ هزار واحد صنفی شامل بیش از پنج هزار و ۵۷۰ واحد تولیدی، چهار هزار و ۶۴۸ واحد ارائه خدمات فنی، ۱۲ هزار و ۴۶۳ واحد توزیعی و سه هزار و ۲۳۱ واحد خدماتی در خراسان شمالی زیر نظر ۱۴۰ اتحادیه صنفی این استان فعالیت دارند.
سهم اشتغال خراسان شمالی در بخش کشاورزی ۳۹.۶ درصد، صنعت ۲۴.۳ درصد و خدمات ۳۶.۱ درصد است و سهم این استان در حوزه کشاورزی بیش از میانگین کشور است اما در حوزه صنعت و خدمات پایین تر است.
سه هزار و ۶۴۳ تعاونی در خراسان شمالی تشکیل شده است که ۴۷ درصد از این تعداد غیرفعال و یا نیمه فعال هستند.
خراسان شمالی با یک میلیون نفر در شمالشرق کشور واقع است.
نظر شما