به گزارش خبرنگار ایرنا، سوسک حنایی سر خرطومی نخستینبار سال ۶۸ در سراوان سیستان و بلوچستان مشاهده و به سرعت قرنطینه شد، این قرنطینه حدود ۲۰ سال موفق بود اما سر و کله این آفت از میانههای دهه ۹۰ در هرمزگان، بوشهر و سپی کرمان و فارس پیدا شد و حفظ این درختان پربرکت را با مخاطره جدی مواجه کرد.
سوسک سرخرطومی وارد تنه درخت میشود و از داخل آن را میخورد، در ظاهر نخل راست قامت سالم است اما در واقع این نخیلات ایستاده میمیرند و تنه تو خالی آنها با وزش بادی شدید میافتد؛ سالم بودن ظاهری تنه نخل، تهدیدی جانی نیز برای نخلدارانی به دنبال دارد که از این تنهها بالا میروند یا در باغ خود حضور دارند.
۶ استان خرما خیز کشور اکنون میزبان این سرخرطومیهای ویرانگر است و بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی فارس در فارس نیز پنج هزار و ۸۱۰ اصله نخل این استان گرفتار این آلودگی شدهاند و عملیات تیمار در پنج هزار و ۲۲۰ اصله انجام و ۵۹۰ اصله امحاء شده است.
بر این اساس تا کنون ۹ شهرستان جنوبی فارس به این آفت بسیار خطرناک و مهلک دچار شدهاند و شهرستانهای اوز، خنج، جهرم، قیروکارزین، لارستان، گراش، لامرد، داراب و زرین دشت به ترتیب بیشترین تعداد نخل های آلوده به سوسک سرخرطومی حنایی را شناسایی و ثبت کردهاند.
جهاد دانشگاهی شیراز در مسیر رفع نیازهای جامعه به حل این معضل نیز ورود کرده و مرکز خدمات تخصصی فناوری سلامت جهاد دانشگاهی فارس موفق به اختراع دستگاه شناسایی این آلودگی نباتات شده تا جلوی تاختن این سوسک سرخرطومی را در نخیلات کشور بگیرد.
این دستگاه با استفاده از شناسایی صوت این حشره وجود آفت در داخل تنه درخت را شناسایی و هشدار میدهد تا اقدام مقابلهای به موقع انجام شود.
آمنه عوضپور مدیر مرکز خدمات تخصصی فناوری سلامت جهاد دانشگاهی فارس روز دوشنبه درباره آخرین وضعیت تولید انبوه این دستگاه به خبرنگار ایرنا گفت: اکنون یک نمونه از دستگاه به جهاد کشارزی تحویل و تاییدیه لازم از این سازمان اخذ شد.
به گفته او این دستگاهِ اختراعی فناوران مرکز خدمات سلامت جهاددانشگاهی فارس نمونه داخلی ندارد و تنها یک نمونه متفاوت در آلمان ساخته شده است.
عوضپور ادامه داد: ایرادات این دستگاه رفع شده و اکنون اطلاعات کامل آن برای ثبت اختراع ارائه شده است تا پس از طی این مرحله، به تولید انبوه برسد.
مدیر مرکز خدمات تخصصی فناوری سلامت جهاد دانشگاهی فارس اضافه کرد: بازاریابی عرضه این دستگاه در استانهای خرماخیز کشور در حال انجام است و سفارشهایی از فارس و کرمان به ثبت رسیده است.
او یادآور شد: بر اساس آمارهای رسمی بیش از ۲۵۰ هزار نخلستان در ۶ استان کشور وجود دارد که هدف استفاده از این دستگاه فناورانه هستند.
عوضپور با بیان مرکز خدمات تخصصی فناوری سلامت جهاد دانشگاهی فارس از آزمایشگاه الکترونیک تخصصی برخوردار است، بیان کرد: این مرکز توان تولید انبوه دستگاه اختراعی خود را دارد.
مدیر مرکز خدمات تخصصی فناوری سلامت جهاد دانشگاهی فارس توضیح داد: دستگاه شناسایی سوسک سرخرطومی در زمان حاضر به صورت تکی تولید شده اما با توجه به شمار بالای درختان نخل در هر نخلستان تکمیل و پیشرفته کردن در حال انجام است تا با شبکه سازی و نصب سرور بر روی هر درخت، دستگاه هشدار را گزارش کند.
او اضافه کرد: در ادامه اپلیکیشنی بر روی گوشی موبایل نخلداران نصب میشود تا در لحظه این هشدارها را دریافت کنند و اقدام لازم را انجام دهند.
تکمیل و تولید انبوه این دستگاه میتواند کمک موثری برای کنترل سوسکهای ویرانگری باشد که نزدیک به ۱۰ سال است در ۶ استان به جان نخیلات پر برکت ایران افتادهاند.
نظر شما