به گزارش دوشنبه ایرنا از تارنمای خبری وی او ای، کارشناسان می گویند دیدار هفته گذشته معاونان وزرای خارجه سه کشور نشان دهنده تمایل سئول و توکیو برای از سرگیری گفت و گوها بر سر مسائل مورد اختلاف با پکن است.
دانیل راسل، دستیار سابق وزیر امور خارجه آمریکا در امور آسیای شرقی و اقیانوس آرام در دولت اوباما در این خصوص اظهار نظر کرد: «محرک اصلی از سرگیری مذاکرات میان سه کشور در سطح معاون وزیر در هفته گذشته، طرف چینی بود».
وی می گوید تلاش های چین برای کاهش تنش با کره جنوبی و ژاپن ناشی از نگرانی های پکن در مورد گرم شدن روابط بین سئول و توکیو، تقویت روابط سه جانبه دو کشور با آمریکا و رکود اقتصادی است که چین امسال تجربه کرده است.
راسل خاطرنشان کرد: «یکی از روندهایی که چینیها میبینند و نگران آن هستند، همسویی نزدیکتر ژاپن و کره جنوبی با آمریکا و اروپاییها و کاهش دسترسی چین به فناوریهای پیشرفته است. چینیها میخواهند هر کاری که میتوانند انجام دهند تا کره جنوبی را از تبعیت از ایالات متحده در ایجاد هرگونه محدودیت اضافی برای صادرات نیمهرسانا به چین منصرف کنند.»
با این حال، ناظران دیگر بر این باورند سرمنشا از سرگیری این تعامل دیپلماتیک در کره جنوبی است.
دنیس وایلدر، تحلیلگر سابق امور چین در سازمان سیا گفت: «باور کره ای ها این است که چین همسایه بزرگی است و بازار عظیمی برای آنها محسوب می شود.»
به اعتقاد وی توافق برای ازسرگیری نشست سران سه جانبه، گام طبیعی بعدی برای سئول و توکیو پس از بهبود روابط دوجانبه و پیشبرد قابل توجه مشارکت خود با آمریکا است.
وایلدر گفت: «کاری که کره جنوبی و ژاپن می خواهند انجام دهند این است که روابط خود را با پکن تثبیت کنند و روابط اقتصادی خود را با چین قوی نگه دارند بدون اینکه نیازی به واگذاری چیزی از لحاظ استراتژیک داشته باشند.»
روز اول مهر شی جین پینگ در جریان دیدار خود با هان داک سو، نخست وزیر کره جنوبی در شهر هانگژوی چین قول داد به طور جدی دیدار از کره جنوبی را بررسی خواهد کرد. در صورت تحقق این اولین سفر او از سال ۲۰۱۴ به سئول خواهد بود.
بلومبرگ نیز چندی پیش گزارش داد که دفتر یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی در تلاش است این دیدار را ترتیب دهد.
علیرغم افزایش همکاری های سئول و واشنگتن در سال گذشته، برخی کارشناسان فکر می کنند یون سوک یول "بسیار کمتر از آنچه که تصور می شود چین ستیزاست. "
جوئل اتکینسون، کارشناس مسائل شرق آسیا در دانشگاه مطالعات خارجی هانکوک در کره جنوبی در این باره گفت: «یون همیشه مایل به گفتگو با چین بوده است، به شرطی که این کار با احترام مناسب و بدون پیش شرط انجام شود».
وی افزود هرچه شی جین پینگ بیشتر مایل به مصالحه باشد، مانند تمایل به دیدار از سئول قبل از سفر یون به پکن، شرکت یون در اجلاس سران سه جانبه محتمل تر خواهد بود.
تبادل نظر در مورد مسائل کلیدی
در جریان سفر احتمالی شی جین پینگ به سئول، کره جنوبی، ژاپن و چین پس از دیدار معاونان وزرای خارجه سه کشور در سئول در روز سهشنبه، توافق کردند نشستی را برای سران سه کشور «در اسرع وقت» ترتیب دهند.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، طی یک نشست مطبوعاتی روزانه در همان روز خبر داد مقامات ارشد سه کشور "بحث های عمیقی" در مورد ازسرگیری پیوسته همکاری های سه جانبه داشتند.
وی گفت: سه طرف توافق کردند در ماههای آینده نشستی در سطح وزرای خارجه برگزار کنند و ارتباط خود را به منظور برگزاری نشست سران در اولین فرصت مناسب برای هر سه کشور حفظ کنند.
وایلدر می گوید: سئول و توکیو می خواهند برخورد پکن با دولت کره شمالی و سیاست های آن، از جمله آزمایش های موشکی و پیشرفت هسته ای، را ارزیابی کنند.
وی افزود: «آنها همچنین می خواهند بدانند چینی ها در مورد نزدیکی اخیر بین کره شمالی و روسیه چه می دانند.»
نظر شما