تاجقلی فرهنگدوست روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به آغاز کاشت نهالهای مرتعی و بیابانی از اوایل آبان در گلستان، اظهارکرد: امسال در سطح سه نهالستان چپرقویمه گنبدکاووس، انبارالوم آققلا و امام علی(ع) مراوهتپه سه میلیون اصله نهال شامل ۶ گونه مرتعی و بیابانی سازگار با شرایط اقلیمی منطقه تولید شد.
وی افزود: این نهالها با انتخاب پیمانکاران صاحب صلاحیت و مشارکت و همکاری تعاونیهای مرتع داری و ذی نفعان مناطق بیابانی در مراتع شهرستانهای گمشان، آققلا، گنبدکاووس و مراوهتپه غرس میشود.
رییس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: غرس، انتقال، مراقبت، نگهداری و آبیاری این نهالها به ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد که امیدواریم از محل اعتبارات ملی و استانی مقابله با بیابانزایی تامین شود.
فرهنگ دوست خاطرنشان کرد: سال گذشته ۶۰۰ هزار اصله نهال مرتعی و بیابانی در سطح هزار هکتار از مراتع بیابانی شمال استان گلستان کاشته شد که امسال این میزان افزایش پنج برابری داشته است.
وی گفت: حدود ۳۱۰ هزار هکتار عرصههای بیابانی در استان گلستان نیازمند اجرای فعالیتهای مقابله با بیابانزایی است و هر ساله اقدامات مختلفی از جمله بوتهکاری، احداث هلالی آبگیر (مدیریت هرز آب)، حفاظت قرق، اجرای سیستمهای چرایی و مدیریت روان آب در این عرصهها اجرا میشود.
گلستان ۸۶۲ هزار هکتار مرتع دارد که حدود ۷۰۰ هزار هکتار آن واقع در مناطق شمالی استان بهویژه در شهرستانهای «آق قلا، گمیشان و گنبدکاووس» در معرض بیابانی شدن است که برای جلوگیری از پیامدهای ریزگردها که آثار آن حتی تا شهرهای گرگان و گنبدکاووس نیز رسیده باید تدابیر ویژهای اتخاذ شود.
ریزگردها در گلستان ۲ منشا داخلی و خارجی دارند که عمده دلایل داخلی آن «تخریب مراتع و تبدیل آن به اراضی زراعی، کشت در اراضی زراعی کم بازده، خشک شدن تالابها و چرای بیش از حد دام در مراتع» و عمده دلایل خارجی آن که بیشترین سهم را دارند، وجود صحرای «قره قوم» کشور ترکمنستان و ورود گرد و غبار از برخی استانهای همجوار (سمنان و خراسان شمالی) است.
گلستان با بیش از ۲۰ هزار کیلومتر مربع وسعت و جای دادن هفت اقلیم از ۱۳ اقلیم دنیا در همسایگی سه استان مازندران، خراسان شمالی و سمنان و کشور ترکمنستان قرار دارد.
نظر شما