افزایش انگیزه کشاورزان مازندران به ایجاد باغ‌های تجاری

ساری- ایرنا- صادرات ۲۰ هزار تن نارنگی مازندران که افزایش حدود چهار برابری این میوه پاییزی را نشان می دهد، انگیزه و رغبت ایجاد باغ‌های تجاری بین باغداران را دوچندان کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، احیای حدود نیمی از باغ‌های مرکبات مازندران در طرح کاهش شکاف تولید با هدف افزایش متوسط تولید از ۲۷ تن در هکتار به ۳۵ تا ۴۰ تن، تنها راهبرد حل مشکلات و چالش‌های باغداری در این خطه شمالی است، راهکاری که با گسترش دیپلماسی اقتصادی وافزایش صادرات مرکبات در ۲ سال گذشته فعالیت دولت سیزدهم، انگیزه باغداران را به ایجاد باغ های تجاری به مراتب بالا برده است.

کارشناسان اقتصاد کشاورزی معتقدند؛ ایجاد باغ‌های یک دست تجاری با ارقام بازارپسند، باغداری مازندران به خصوص باغ مرکبات استان را به صنعت پررونق با درآمد ارزی بالا تبدیل می کند، وضعیتی که از تخریب و تبدیل باغ ها نیز به دلیل غیراقتصادی بودن آن جلوگیری خواهد شد.

با توجه به فراهم شدن زیرساخت های صادرات استاندارد و بهداشتی محصولات مازندران به طور یقین با همکاری باغداران و قرار گرفتن در مسیر استانداردسازی و مهم تر از همه شناسنامه دار کردن باغ ها و رعایت همه مراحل استانداردسازی صادرات، ارتقای قیمت محصولات به نفع کشاورزان ایجاد خواهد شد.

بر اساس آمار رسمی سازمان جهاد کشاورزی مازندران امسال از زمان شروع برداشت نارنگی تا کنون ۲۰ هزار تن این میوه پاییزی صادر شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود چهار برابر بیشتر شده است، وضعیتی که به گفته معاون مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی استان انگیزه باغداران را به ایجاد باغ های یک دست تجاری با ارقام بازار پسند بالا برده است.

حسین مولایی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر این که باغبانی تجاری مرکبات نقش محوری در درآمد کشاورزان و رونق اقتصادی استان مازندران دارد، گفت: با توجه به اهمیت صادرات مرکبات با کیفیت عالی، رعایت زمان برداشت یعنی در واقع کامل شدن شاخص طعم میوه می تواند، اعتماد مصرف کنندگان کشورهای وارد کننده را جلب کند و اعتبار و اعتماد بازار مربوط به محصول ایران را پایدار کرد.

وی با ذکر این نکته که اکنون باغداران نسبت به اهمیت تجاری سازی باغ و تولید محصولات صادرات محور پی برده و رعایت همه موارد فنی و علمی باغداری را الزام آور می دانند، ادامه داد:‌ مهمترین مقوله در فعالیت کشاورزی وجود بازار مصرف محصولات تولیدی است، بررسی های کارشناسان باغبانی مستقر در ۶۴ مرکز خدمات کشاورزی استان نشان می دهد که با افزایش صادرات و مناسب شدن قیمت، ‌باغداران نسبت به اجرای طرح اصلاح و نوسازی باغ ها ترغیب شدند.

وی اجرای طرح اصلاح و احیای باغ‌های درجه ۲ و عملیات جایگزینی نهال در باغ‌های درجه سه را از برنامه‌های جدی جهاد کشاورزی مازندران در قالب طرح کاهش شکاف تولید دانست و اظهار داشت: از ابتدای سال جاری تا کنون حدود ۲۰ هزا تن نارنگی استان به کشورهای حاشیه دریای خزر به ویژه روسیه صادر شده است.

طبق آمار رسمی مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران متوسط تولید مرکبات از حدود ۱۸ تن در هکتار سال ۹۰ اکنون در یک دهه با اجرای طرح های احیا و بازسازی حدود نیمی از باغ های استان به تولید بیش از ۳۵تن رسیده است. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که باغداران پیشرو استان نیز تولید۹۰ تن در هکتار را در کارنامه باغداری استان به ثبت رسانده اند.

معاون باغبانی جهاد کشاورزی مازندران با اعلام این که تا پنج سال گذشته کمتر از ۱۰ درصد باغ های نارنگی استان را ارقام جدید میان رس «پچ» و «کلمانتین» با تولید متوسط ۵۰ تن در هر هکتار تشکیل می داده است، افزود : اکنون این سطح تا ۴۰ درصد افزایش یافت.

مولایی تصریح کرد: باغداران مازندران در ادامه اصلاح و نوسازی باغات مرکبات به این ۲ رقم جدید نارنگی به دلیل بازار پسندی داخلی و خارجی بیشتر توجه کردند.

وی از رقم " میاکاوا" با تولید ۷۰تن در هکتار به عنوان دیگر رقم نارنگی استان مازندران یاد کرد و افزود : ۳۰ درصد از باغ های نارنگی استان از این رقم هستند که می تواند بیشتر شود.
مولایی با اشاره به این نکته که هرچه سن درختان بالاتر برود، میانگین تولید نیز افزایش می یابد، گفت: تمام ارقام نارنگی مقاوم در برابر سرما هستند و عطر و طعم خوبی دارند.

بررسی میدانی خبرنگار ایرنا از شهرستان‌های مختلف مازندران به ویژه قائمشهر، بابل و ساری نشان می دهد که بسیاری از صاحبان باغ ها در چیدن و چگونگی عرضه محصول برخلاف سال گذشته مردد نیستند و در واقع میل به فروش مرکبات سر باغ از سوی باغداران با قیمت کنونی افزایش یافته است.

افزایش انگیزه کشاورزان مازندران به ایجاد باغ‌های تجاری

شروع برداشت پرتقال با پیش بینی تولید بیش از ۲میلیون تن از باغ‌های مازندران

معاون مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران گفت که امسال پیش بینی تولید پرتقال ۲میلیون و ۲۰۰ هزار تن است که با توجه به شرایط مناسب آب و هوایی و اجرای طرح احیاء و نوسازی باغ های مرکبات هر ساله شاهد افزایش میزان تولید در واحد سطح هستیم.

مولایی به افزایش قابل توجه آگاهی و توجه جدی باغداران به مسایل فنی باغدارای به خصوص رعایت زمان برداشت، چیدن اصولی و انبارداری مناسب اشاره کرد و افزود: از آن جایی که شرایط پرتقال برای عرضه در بازار داخلی و خارجی امسال با حمایت دولت بستری سازی بهتری صورت گرفته است، باغداران نسبت به برداشت و عرضه یکجای محصولشان خود داری کنند.

وی زمان و دوام ماندگاری پرتقال به نسبت نارنگی را بیشتر دانست و بیان داشت: طبق بررسی های صورت گرفته اکنون ضایعات مرکبات از ۳۰ درصد به کمتر از ۲ درصد رسیده است، یعنی در چند سال اخیر حتی مرکباتی که در قالب ضایعات برای کارخانه های فرآوری ارسال می شده است، کمتر داریم.

برداشت مرکبات مازندران هر ساله از نیمه دوم شهریور با ارقام زودرس نارنگی پیش رس شروع می شود و طبق آمار اکنو ۷۰ درصد نارنگی برداشت شد و چیدن پرتقال که حدود ۸۰ درصد باغ مرکبات استان را تشکیل می دهد از پانزدهم آبان ماه به صورت رسمی شروع شده است.

افزایش انگیزه کشاورزان مازندران به ایجاد باغ‌های تجاری

بررسی میدانی از وضعیت عرضه و تقاضا و مهمتر صادرات نشان می دهد که با توجه به تکالیف تعیین شده برای سازمان صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و اتاق بازرگانی مازندران، گسترش همکاری های بین بخشی و تشکیل دفتر ویژه توسعه صادرات مرکبات در استانداری و اقدامات صورت گرفته، باغداران استان با شرایط بهتری محصولاتشان را بدون واسطه و دلال بازی وارد بازار کرده و به دست مصرف کننده واقعی می رسانند.

مرکبات مازندران پس از برنج دومین محصول مهم اقتصادی و منبع درآمد کشاورزی استان است؛ محصولی که تولید مازاد بر مصرف داخلی آن امسال با توجه فراهم شدن زمینه صادراتی به کشورهای عربی به خصوص عراق و روسیه، باید بیشتر به بازار جهانی صادر شود.

کارگروه صادرات مازندران امسال برای حمایت از صنایع تبدیلی، تصمیمات خوبی اتخاذ و مقرر شد تا آن دسته از واحدهای این بخش که نیاز به سرمایه در گردش دارند، به آنها داده شود تا بتوانند مرکبات تولیدی استان را خریداری و فرآوری کنند.

استاندارد سازی انبار های موجود و ایجاد انبارهای استاندارد با پرداخت تسهیلات لازم که می تواند بخشی از مشکل نگهداری مرکبات تولیدی استان را رفع کند از دیگر مصوبات کارگروه صادرات مازندران است.

همسوبا این رویکرد که مقرون‌به‌صرفه بودن حمل‌ونقل دریایی فرصت‌ های زیادی را برای افزایش سهم‌بری مازندران از گردش مالی بازار کشورهای حاشیه دریای خزر ایجاد می‌کند و بر همین اساس توجه بهاقتصاد دریامحور می‌تواند منجر به ایجاد تحول دراقتصاد کشاورزی این استان شود ، با پیگیری جدی شخص سید محمود حسینی پور استاندار مازندران کشتی کانیتنری بزرگ با ظرفیت ۲ هزار و ۸۰۰ تُنی در بندر امیرآباد بهشهر به آب انداخته شد.

مازندران باداشتن ۱۱۵ هزار هکتارباغ مرکبات و ۱۵۰ هزار نفر بهره بردار سالانه تولید کننده بیش از دو میلیون و ۷۰۰هزار تن مرکبات، معادل نیمی از مرکبات تولیدی کشور است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha