دست کودکان کهگیلویه وبویراحمد از درخت آرزوها کوتاه است

یاسوج- ایرنا- کودکان کهگیلویه وبویراحمد بهمراه سه استان ایلام، سیستان و بلوچستان و هرمزگان بر اساس آخرین بررسی ها و گزارش وزارت بهداشت از سوء تغذیه شدید، کوتاهی قد، کم وزنی و شیوع بالای لاغری رنج می برند.

به گزارش ایرنا، نکته حائز اهمیت در این رهگذر و اعلام این آمار حسرتبار آن است که آنها خود کمترین نقش و سهمی در بروز این چالش ها و ناهنجاری ها نداشته اند.

موضوع امنیت غذایی یکی از راهبردهای اصلی دولت بوده که در تازه ترین برنامه های خود برای افزایش رفاه زندگی مردم و بخصوص دهک‌های کم‌درآمد، طرح برخوردای خانواده ها از یارانه یک میلیون تومانی را اجرا کرده است.

استان محروم کهگیلویه و بویراحمد با جمعیت حدود ۷۳۰ هزار نفر در جنوب غربی ایران واقع شده است که حدود یک سوم جمعیت آن تحت پوشش سازمانهای حمایتی هستند و بسیاری از مددجویان تحت حمایت در استان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند. به ترتیب استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، ایلام و کهگیلویه و بویراحمد کوتاهی قد، کم وزنی و لاغری شیوع بالایی دارد که این امر ناشی از سوء تغذیه است.

اگرچه این روزها برخی والدین دغدغه درمان چاقی مفرط فرزندانشان را دارند اما در برخی مناطق کهگیلویه و بویراحمد مادران نگران دسترسی نداشتن فرزندانشان به غذای کافی و سو تغذیه آنها هستند.

طبق نظر محققان، فقر سبب ایجاد سوء تغذیه و ناتوانی جسمی و ذهنی می شود که به نوبه خود فقر بیشتری را به دنبال خواهد داشت.با این حال نباید فراموش کرد که فقر تنها علت سوء تغذیه نیست و عوامل فرهنگی، اجتماعی و بهداشت و سلامت عمومی جامعه در ایجاد سوء تغذیه نقش دارند.

آمارهای کمیته امداد امام خمینی ره نشان می دهد هر ماه حدود سه هزار کودک و زن باردار و شیرده حمایت می شوند و کارت های خرید به آن ها تعلق می گیرد.

سوء تغذیه موجب کاهش وزن و ناتوانی جسمی کودکان می شود و بر اساس آخرین اطلاعات بدست آمده حدود چهار هزار کودک دارای سو تغذیه در استان شناسایی شده است که مدیرامور رفاهی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد معتقد است تعداد کودکان دارای سو تغذیه استان به طور حتم از این آمار بیشتر است و باید آموزش و پرورش و کمیته امداد امام خمینی (ره) نسبت به شناسایی این افراد کمک کنند.

مراکز بهداشتی مناطق روستایی و شهری استان از همان بدو تولید وضعیت کودکان را پایش می کنند و شماری از آنان را زیرپوشش طرح بهبود تغذیه نهادهای حمایت قرار می دهد.

بر اساس نظر کارشناسان، سوء تغذیه یا Malnutrition، شامل دریافت ناکافی مواد غذایی یا نامتعادل بودن گروه‎‌های مختلفی از مواد مغذی در برنامه غذایی می‌شود. حتی افرادی که بیش از حد اضافه وزن دارند و بیشتر از کالری مورد نیاز بدنشان، کالری دریافت می‌کنند هم ممکن است دچار سوء تغذیه باشند.

به عبارت بهتر وقتی فردی غذای خیلی کمی مصرف می‌کند یا از رژیم غذایی محدودی پیروی می‌کند یا اینکه بدن خود را از دستیابی به بعضی مواد غذایی محروم می‌کند، به طور مستقیم روی سلامتی خود تاثیر می‌گذارد. در بعضی موارد این موضوع می‌تواند تهدید کننده او باشد.

سوء‌ تغذیه علت مستقیم و غیرمستقیم ۶۰ درصدمرگ‌ومیر کودکان ایرانی

محمد ملک‌زاده عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: سوء‌ تغذیه علت مستقیم و غیرمستقیم ۶۰ درصد از مرگ کودکان ایرانی است، براساس نتایج مطالعات سال ۷۴ در ایران، ۲۰ درصد کودکان به کوتاهی قد، ۷/۱ درصد به لاغری "وزن برای قد" و ۱۶/۶ درصد به کم وزنی "وزن برای سن" و در مجموع ۴۳/۷ درصد به سوء تغذیه و عوارض آن دچار بوده‌اند.

وی تاکید کرد: این آمار در مناطق روستایی کشور به حدود دو برابر افزایش پیدا می‌کند. براساس مطالعات، در چهار استان کهگیلویه و بویراحمد، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و ایلام، کوتاهی قد، کم‌وزنی و لاغری شیوع بالایی دارد که ناشی از سوءتغذیه است، علاوه بر سوءتغذیه کودکان، در سال‌های گذشته، افزایش چشمگیر قیمت مواد پروتئینی مثل گوشت قرمز باعث شده بسیاری از خانوارهای بی‌بضاعت و حتی طبقه متوسط، مصرف مواد پروتئینی را کاهش دهند.

طبق نظر کارشناسان بهداشت، شاخص‌های سلامت کودکان ایران در مقایسه با کشورهای منطقه خوب است اما در مورد تغذیه کودکان مذکور باید برنامه ریزی بهتری صورت گیرد که باتوجه به ماده ۲۴ جوانی جمعیت دولت برنامه های مختلفی را از جمله واریز یارانه یک میلیون تومانی برای حدود چهار هزار کودک دارای اختلال رشد در کهگیلویه و بویراحمد اجرایی کرده است.

حدود چهار هزار کودک دارای اختلال رشد در کهگیلویه و بویراحمد یارانه می گیرند

مدیرامور رفاهی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: دولت در راستای تحقق طرح راهبردی امنیت غذایی، افزایش رفاه زندگی مردم و بخصوص دهک‌های کم‌درآمد جامعه، طرحی را اجرایی کرده که طبق آن، سه هزار و ۳۳۹ کودک دارای اختلال رشد در کهگیلویه و بویراحمد یارانه ۶۰۰ هزار تا یک میلیون تومانی دریافت می کنند.

علی دانشی اظهار کرد: دولت در راستای تحقق طرح راهبردی امنیت غذایی، افزایش رفاه زندگی مردم و خصوصا دهک‌های کم‌درآمد جامعه، طرحی را اجرایی کرده که طبق آن، به خانوارهای دهک‌های یک تا هفت که نمودار رشد کودکان آن‌ها دچار اختلال است، ۶۰۰ هزار تا یک میلیون تومان یارانه بیشتر برای خرید اقلام غذایی تعلق می‌گیرد.

دانشی اضافه کرد: در این طرح، بیش از ۱۲۳ هزار خانوار توسط وزارت بهداشت شناسایی و به وزارت تعاون معرفی شده‌اند تا در دایره مشمولان این طرح قرار بگیرند.

مدیرامور رفاهی تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد افزود: خانه های بهداشت در روستاها و شهرهای استان کودکانی را که از لحاظ قد، وزن و رشد ذهنی دچار مشکل هستند را شناسایی کرده و به دانشگاه علوم پزشکی اعلام کرده اند.

دانشی ابراز کرد: البته خانواده های بیشتری در سطح استان داریم که باید از این طرح بهره مند شوند و می طلبد آموزش و پرورش و کمیته امداد امام خمینی (ره) نسبت به شناسایی این افراد کمک کنند.

وی بیان کرد: به ازای هر فرزند دارای مشکل در رشد در دهک‌های یک تا پنج، یک میلیون تومان و برای دهک ۶ و هفت، ۶۰۰ هزار تومان به مبلغ کالابرگ الکترونیک‌شان افزوده خواهد شد و بیستم هرماه به حساب سرپرست خانوار واریز می‌شود. این یارانه علاوه بر مقدار یارانه ای است که هر ماهه به حساب خانوارها واریز می شود.

مدیرامور رفاهی تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: این مبلغ به ازای هر یک کودک دارای مشکل رشد است و اگر خانواده‌ای ۲ یا چند فرزند داشته باشد، به تمامی آن‌ها این مبلغ اختصاص پیدا می‌کند.

دانشی ادامه داد: طرح امنیت غذایی کودکان ۶ ماهه تا ۶ ساله را در برمی‌گیرد.

وی ابراز کرد: خانواده‌های مشمول این طرح از طریق پیامک‌های اطلاع‌رسانی در جریان این اقدام قرار خواهند گرفت البته زنان شیرده نیز به زودی در این طرح قرار خواهند گرفت.

پس از ۶ سال وقفه؛ توزیع شیر رایگان در مدارس کهگیلویه و بویراحمد

پس از ۶ سال وقفه در توزیع شیر مدارس، آیت الله سید ابراهیم رئیسی روز شنبه اول مهر، در حاشیه مراسم نواختن زنگ آغاز سال تحصیلی اعلام کرد که امسال توزیع شیر در مدارس آغاز شده و امیدواریم بتوانیم در مدارس زیادی شیر توزیع کنیم تا بدین ترتیب نسبت به مسئله جسمی دانش‌آموزان توجه ویژه‌ای صورت گیرد.

رییس‌جمهور همزمان با آغاز سال تحصیلی، خبر خوش توزیع شیر در مدارس به منظور حفظ سلامت جسمانی دانش‌آموزان را در حالی اعلام کرد که این اقدام مهم از سال ۹۶ متوقف شده است.

براساس این ضرورت، کارشناسان و مطالبه‌گران حوزه تعلیم و تربیت هر ساله موضوع توزیع شیر در مدارس سراسر کشور را به عنوان یک دغدغه‌ جدی مورد توجه قرار داده‌اند و از مسئولان آموزش و پرورش درخواست مجدد توزیع شیر در مدارس سراسر کشور را داشتند تا در نهایت این اقدام مهم در دولت سیزدهم با اعلام رئیس جمهور در ابتدای سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ دوباره کلید خورد.

معاون برنامه ریزی و توسعه منابع اداره کل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد گفت: پس از ۶ سال وقفه در توزیع شیر مدارس این استان، توزیع شیر رایگان در مدارس ابتدایی استان آغاز شده است.

ایمان سبحانی نژاد اظهار کرد: امسال سال تحصیلی دانش‌آموزان با خبر خوش توزیع شیر در مدارس آغاز شد و طبق وعده رئیس جمهور قرار شد پس از چند سال وقفه شیر رایگان در مدارس دولتی ابتدایی استان های مختلف کشور توزیع شود.

وی افزود: تعداد ۷۲ هزار دانش آموز ابتدایی و پرسنل آن ها جامعه تحت پوشش این مهم هستند که به صورت ۲ روز در هفته شیر به صورت رایگان بین آن ها توزیع خواهد شد.

معاون برنامه ریزی و توسعه منابع اداره کل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: توزیع شیر در مقطع ابتدایی استان در شهرها و روستاهای مختلف آن از امروز شانزدهم آبان ماه آغاز شده و تا پایان سال تحصیلی ادامه دارد.

سبحانی نژاد ابراز کرد: توزیع شیر رایگان در مدارس ابتدایی دولتی با اولویت مناطق محروم و کم برخوردار دو بار در هفته یکی از گام های مثبت دولت در جهت توجه به سلامتی و تغذیه دانش آموزان است.

وی تصریح کرد: شیر، غذایی کامل و دارای آب، چربی، کلسیم و ویتامین‌های مختلف است و باید در برنامه غذایی روزانه هر فرد قرار گیرد.

برخی سازمان ها و ارگان های دخیل در زمینه امنیت غذایی شامل جهاد کشاورزی به لحاظ تولید و تامین مواد غذایی، صنعت، معدن و تجارت در زمینه کنترل قیمت و توزیع و سایر دستگاه های فرهنگی و آموزشی از جمله آموزش و پرورش به جهت فرهنگ سازی و افزایش دانش غذایی می توانند در این راستا نقش آفرین باشند.

بر اساس گزارش های وزارت بهداشت، به طور میانگین ۱۵ درصد از کودکان کشورمان دچار سوءتغذیه هستند و در مجموع ۸۰۰ هـزار کودک ایرانی در سنین رشد با کمبود انرژی و مواد پروتئینی و نیز کمبود ریزمغذی ها روبرو هستند.

آمار رسمی نشان می دهد که حدود ۱۱ درصد از کودکان ایرانی با کم وزنی و ۹/۴ درصد یا مشکل لاغری مواجه هستند که این آمار در مناطق روستایی کشور به حدود دو برابر افزایش پیدا می کند و حدود ۲۱ درصد از کودکان ساکن در روستاهای کشور با کوتاهی قد مواجه هستند و در بیشتر استان های کشور، کودکان روستایی دو برابر کودکان شهری از سوء‌تغذیه رنج می برند.

یکی از طرح‌های راهبردی دولت سیزدهم مربوط به امنیت غذایی است. ارائه کالابرگ‌ الکترونیکی گام کلانی در حوزه تحقق این طرح راهبردی بوده که از ابتدای سال جاری آغاز شد.

۱۱ قلم کالا در طرح کالابرگ شامل لبنیات، شیر، ماست، پنیر، تخم‌مرغ، پروتئین‌ها شامل گوشت‌مرغ و گوشت‌قرمز، حبوبات، روغن، شکر، قند و برنج بود و اکنون به این لیست میوه‌ و سبزیجات نیز اضافه شده است.

خانواده‌های مشمول این طرح از طریق پیامک‌های اطلاع‌رسانی در جریان این اقدام قرار خواهند گرفت. راه دیگر برای اطلاع از مشمول بودن در این طرح، نصب برنامه «شما» (شبکه ملی اعتبار) است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha