فرماندار داورزن روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: دومین همایش ملی سربداران پس از وقفه ای هشت ساله، این بار در شهرستان داورزن به عنوان خاستگاه این نهضت مردمی تاریخی برگزار میشود که این رویداد فرصتی ارزشمند برای هویت بخشی به منطقه و جلب سرمایه گذاری در حوزه گردشگری است.
مهدی بهادری افزود: هویت سازی و هویت بخشی به خطه غرب خراسان رضوی بر مبنای این قیام تاریخی و نیز معرفی ظرفیت های گردشگری منطقه از رویکردهای اصلی این همایش ملی است.
وی تصریح کرد: قیام سربداران بر پایه یک ارزش اعتقادی و دینی توسط شیعیان آن دوره تاریخی در پاسخ به اهانت ایلچیهای مغول و مطالبه بیشرمانه آنها از مومنان در روستای باشتین و بر پایه غیرت دینی و روحیه جوانمردی رقم خورد.
مسوول اجرایی کنگره ملی سربداران گفت: یکی از وجوه اصلی قیام سربداران موضوع غیرتمندی آنان در آن برهه زمانی بود که گفتند "سر به دار میدهیم اما تن به ذلت نمی دهیم" و در واقع آغاز قیام از یک عمل غیرتمندانه و واکنش به یک درخواست مبتذل شکل گرفت و خروش غیرت مردم و نقطه عطفی در تاریخ کشور شد.
بهادری افرود: روحیه جوانمردی، غیرتمندی دینی، خودباوری، ظلم و استبدادستیزی بر پایه ارزشهای دینی اسلامی از ویژگی های بارز قیام سربداران است لذا ارزشهای فرهنگی آن مقطع می تواند الگوی ممتاز برای جوانان امروز باشد.
وی تصریح کرد: یکی از مهمترین ابعاد برگزاری این همایش ملی، ایجاد فرصت های کم نظیر گردشگری خواهد بود چرا که این منطقه تاریخی خاستگاه قیام سربداران است و روستای "باشتین" در شهرستان داورزن به عنوان خاستگاه قیام سربداران نخستین جنبش مردمی علیه قوم متجاوز مغول و تشکیل نخستین حکومت مستقل شیعه ۱۲ امامی مطرح بوده است.
فرماندار داورزن افزود: وجود آثار و بناهای تاریخی، ثبت ۲ کاروانسرای "مهر" و "مزینان" در شمار آثار جهانی در سال جاری و ویژه تر از همه این موارد قرار گرفتن منطقه در مسیر جاده تاریخی ابریشم و جاده تهران - مشهد و عبور سالانه حدود ۳۰ میلیون مسافر و زائر بارگاه مطهر حضرت امام رضا (ع) شرایط مناسبی را برای جذب گردشگران به این منطقه فراهم کرده است.
بهادری اظهار کرد: ابعاد قیام سربداران، فراتر از داورزن، سبزوار و حتی خراسان است و این موضوع در ذهن مردم کشور کاملاً شناخته شده است لذا بنا داریم با برپایی این همایش، داورزن در سطح ملی به درستی معرفی شود و افرادی که نام داورزن را میشنوند بتوانند تصوری درست از مردم، ارزشها و باورهای این منطقه داشته باشند.
به گزاش ایرنا، دومین همایش ملی سربداران دوم آذرماه در شهرستان های سبزوار و داورزن برگزار می شود که همایش علمی آن در نوبت صبح در دانشگاه حکیم سبزواری و جشنواره آیینی آن عصر همان روز در شهرستان داورزن و در روستای "باشتین" به عنوان خاستگاه اولیه این قیام تاریخی برپا می شود.
نهضت سربداران حرکت مردمی و آزادیبخش شیعیان خراسان در قرن هشتم هجری و در پی ۱۲۰ سال چیرگی قوم تاتار و مغول بر ایران و بسیاری از مناطق آسیا، از باشتین سبزوار آن روزگار علیه ستم بیگانگان مغول آغاز شد.
سربداران در این چهارچوب موفق به تصرف سبزوار در سال ۷۳۸ هجری و تشکیل حکومت مستقل و مردمی شیعه به مدت حدود ۵۰ سال به پایتختی سبزوار و تثبیت اعتقادات و باورهای شیعیان دوازده امامی برای دوران های بعد در این بخش از ایران شدند که دامنه حکومت آنان تا مازندران و گرگان توسعه یافت.
قیام سربداران از آن جهت در تاریخ ایران اهمیت دارد که پس از خود سبب شورش و ایستادگی مردم در برابر حکومت مغول شد. برخی از مورخان استقرار دولت مرعشیان در مازندران را از بارزترین پیامدهای حکومت سربداران می دانند.
امرای سربداران در مدت کوتاه حکومت خود دست به آبادانی زده و توانستند تا حد زیادی ویرانگری های مغولان را جبران کنند. آنان در پی ارتقای زندگی روستاییان و طبقه محروم بودند و به نوعی مساوات در تقسیم عواید و ثروت عمومی اعتقاد داشتند.
این نهضت به خاطر شعار فعالان آن مبنی بر اینکه 'اگر توفیق یابیم دفع ظلم ظالمان کرده باشیم وگرنه سر خود را بر دار ببینیم که دیگر تحمل تعدی و ظلم نداریم' با عنوان قیام "سربداران" معروف و در تاریخ ایران زمین ماندگار شد.
مرکز شهرستان داورزن در ۳۱۰ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.
نظر شما