۶ دی ۱۴۰۲، ۷:۵۸
کد خبرنگار: 2104
کد خبر: 85333882
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بلایی که دور نیست

۶ دی ۱۴۰۲، ۷:۵۸
کد خبر: 85333882
بلایی که دور نیست

سنندج- ایرنا- پنج دی روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی نام دارد، روزی که زلزله، بم را در هم کوبید، البته ایران قبل از آن هم ۲ زلزله مهیب از ۱۲ زلزله بزرگ جهان را به نام خود ثبت کرده بود، یکی در تبریز و دیگری در مغان.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در جهان ۴۱ بلای طبیعی وجود دارد که ۳۱ مورد آن در ایران هم رخ می دهد که زلزله یکی از آنها است برای همین دهمین کشور بلاخیز و ششمین کشور زلزله خیز دنیا هستیم و شاید تلفات ۶ درصدی ناشی از بلایای طبیعی با وجود داشتن یک درصد جمعیت دنیا نیز از همین جا نشات می گیرد که بلاهایمان زیاد است.

قرارگیری کردستان روزی گسل زلزله‌خیز مریوان - سیرجان زنگ خطری بیخ گوش این استان است که روی خط زاگرس است و ۵۰ درصد زلزله‌های پرخطر کشور اینجا رخ می‌دهد.

از ۱۰ شهرستان کردستان فقط بیجار و دیواندره با خطر نسبی زلزله مواجه هستند و خطر زمین لرزه در بقیه شهرستانها زیاد و خیلی زیاد است. به غیر از این خطرات، خطر دیگر، سست بودن چهار ستون خانه روستاییان ساکن در مناطق غربی کردستان است که شاید کمترین لرزش زمین باعث شود تا سقف بر سرشان آوار شود.



۲سال پس از آخرین زلزله شدید

ساعت ۱۹ و ۴۲ دقیقه و ۲۳ ثانیه ۱۷ فروردین ۱۴۰۰، زلزله‌ای با قدرت ۵.۳ ریشتر، در مرز عراق و استان کردستان، حوالی مریوان و در عمق ۱۰ کیلومتری زمین روی داد.

مسوولان اعلام کردند: پنج هزار و ۹۷۸ واحد مسکونی در ۳۸ روستای مریوان از لحاظ میزان خسارات زلزله، ارزیابی شده که ۲۶۰ واحد باید بازسازی و احداث و ۱۴۱ واحد نیز باید تعمیر شود.

در شهر مریوان نیز ۲۹ واحد مسکونی ارزیابی شد که ۱۰ واحد نیاز به بازسازی و ۱۱ واحد باید تعمیر شود در شهر کانی‌دینار هم ۴۴ واحد نیاز به بازسازی و ۱۰ واحد مسکونی هم نیاز به تعمیر داشت.

این زلزله اگرچه تلفات جانی نداشت ولی خانه خرابی اهالی را در بر داشت، مردمی که وسع مالی خودشان آنقدر نبوده که خانه هایشان را بهسازی کنند و از طرفی با مشکلی به نام "حرام بودن وام" مواجه بودند. البته این مساله مختص مریوان نیست و بیشتر مناطق غرب کردستان با وضعیت این چنینی مواجه هستند.

بلایی که دور نیست

تفاوت معنادار شاخص مقاوم سازی از شرق تا غرب استان

در بررسی زلزله های اخیر کشور می شود دید که شمار تلفات جانی بر اثر حوادث طبیعی مانند زلزله پایین آمده است و این به دلیل اهتمام روستانشینان برای مقاوم سازی خانه هایشان است؛ این را مدیرکل بنیاد مسکن کردستان می گوید.

سعید رسولی با بیان اینکه در سه دهه اخیر با کمک طرح های دولتی و تلاش جامعه مهندسی کشور و نیز تشکیل نظام مهندسی ساختمان در استان ها، کنترل فنی ساخت و سازها تقویت شده است، افزود: بر اساس آمار، ۶۰ درصد واحدهای مسکونی شهری و ۴۰ درصد مسکن روستایی و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر مقاوم سازی شده است.

وی با بیان اینکه تا حدود زیادی واحدهای مسکونی استان در مقابل حوادث به ویژه زلزله مقاوم شده است تاکید دارد همچنان در بافت‌های فرسوده شهری به ویژه در مناطق حاشیه نشین و بیشتر روستاهای غرب استان واحدهای مسکونی غیر مقاومی داریم که در برابر ضعیف ترین حوادث هم ناپایدار هستند.

مدیرکل بنیاد مسکن کردستان گفت: تاکنون ۴۷ هزار و ۹۲۳ واحد مسکن روستایی معادل ۳۹ درصد واحدها در استان مقاوم سازی شده است.

رسولی اظهار کرد: طبق بررسی های به عمل آمده کردستان دارای حدود ۱۲۴ هزار و ۵۱۰ واحد مسکونی روستایی است که تا قبل از سال ۱۳۸۴ بیش از ۹۵ درصد آن از مصالح کم دوام و بی دوام ساخته شده است و از نظر وقوع بلایا و حوادث طبیعی جزو مناطق پرخطر کشور محسوب می شود.

وی با بیان اینکه احداث مسکن مقاوم روستایی و تامین متناسب با نیاز روستاییان اغلب از عناصر مهم برنامه های مختلف توسعه بوده است، افزود: دولت در راستای توسعه و عمران روستاهای کشور و رفع مشکلات موجود بخش مسکن روستایی در سال ۱۳۸۵، مقرر کرد در ۲ برنامه پنج ساله (۱۰ سال) ۲ میلیون واحد مسکونی روستایی غیرمقاوم و ناپایدار با پرداخت تسهیلات کم بهره بانکی و کمک فنی و نظارت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مقاوم سازی و نوسازی شود.

رسولی تاکید کرد: از جمله اهداف و اثرات اجرایی طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی، افزایش تمایل به ماندگاری هرچه بیشتر در روستاها، جلوگیری از مهاجرت به شهرها و احداث مسکن مهندسی ساز مقاوم و ایجاد آرامش روحی و روانی است.

وی از دیگر اهداف طرح مقاوم سازی مسکن روستایی را ارتقا سطح اجتماعی و امنیت جانی در زمان حوادث، امکان افزایش ارزش افزوده دارایی شخصی روستاییان، تلاش در جهت حفظ هویت و اصالت معماری بومی مسکن روستایی و تامین جنبه های زیبا شناسانه سیمای روستاها اعلام کرد.

مدیرکل بنیاد مسکن کردستان اضافه کرد: احداث مسکن روستایی مطابق با نیازهای زندگی امروزی، تغییر نگاه و نگرش تامین سرپناه برای روستاییان به تامین مسکن مقاوم و بادوام و تلاش در جهت بهینه سازی مصرف انرژی در مسکن روستایی از دیگر اهداف بهسازی مسکن روستایی است.

بلایی که دور نیست

مقاوم سازی پنج هزار واحد مسکونی در دولت در سیزدهم

در دولت سیزدهم که نگاه به کردستان، نگاه ویژه است، واحدهای مسکونی هم سرعت مقاوم سازی بیشتری گرفته است.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کردستان گفت: در کنار احداث واحدهای مسکن ملی، پنج هزار واحد مسکن در روستاها و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت استان هم مقاوم سازی شده است.

رسولی اظهار کرد: برای این منظور ۶ هزار و ۸۲۱ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال تسهیلات کم بهره بانکی پرداخت شد.

وی یادآور شد: بر اساس برنامه، سالانه باید ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در سطح کشور مقاوم سازی شود که سهم بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کردستان چهار هزار واحد است.

مدیرکل بنیاد مسکن کردستان افزود: عملیات ساخت سه هزار و ۷۸۵ واحد مسکن در قالب طرح نهضت ملی مسکن در دولت سیزدهم در استان آغاز شد که تا کنون ۲۶۸ واحد آن تکمیل و به متقاضیان واگذار شده است.

رسولی ادامه داد: در دولت سیزدهم توجه و نگاه ویژه‌ای به کردستان شد و در بخش های مختلف توسعه و عمران شهری و روستایی تحول ایجاد شد.

بلایای طبیعی درد مشترک جامعه بشری

اینکه بلایای طبیعی قهر طبیعت است یا بهای تخریب و دست اندازی انسان به طبیعت جای بحث دارد اما امروزه درد مشترک جامعه بشری بلایای طبیعی است که نمی شود آن را پیش بینی کرد.

تلفات جانی بلایای طبیعی در جهان در ۲۰ سال اخیر بیش از سه میلیون نفر بوده است و برای همین هم روز جهانی دارد و هم روز ملی و بی توجهی برای پیشگیری از اثرات آن در عصر تکنولوژی و پیشرفت جای تامل دارد.

هرچند انسان اختیاری در بروز بلایای طبیعی ندارد اما با اقدامات نادرست و غیر اصولی، شدت و اثرات آن را می‌تواند تشدید کند، در کنار جلوگیری از تخریب محیط زیست که به این بلایا دامن می زند کردستان و به ویژه مناطق محروم نیازمند فرهنگسازی مناسب و یا نگاه ویژه ای است که فردای روز واقعه، انگشت حسرت گزیده نشود که کاش در زمان خودش برای پیشگیری اقدام می شد.

استان کردستان با مساحتی بیش از ۲۸ هزار کیلومتر مربع در غرب کشور قرار گرفته و از شمال با استان آذربایجان غربی، از شمال و شمال شرقی با استانهای زنجان و همدان، از جنوب با استان کرمانشاه و از غرب با کشور عراق هم مرز است.

این استان دارای ۱۰ شهرستان، هزار و ۸۶۷ روستا در ۱۰ شهرستان و یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت است که حدود ۳۰ درصد آن در روستاها ساکن هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha