۷ دی ۱۴۰۲، ۱۲:۵۶
کد خبر: 85335396
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

مجوزی برای سد فینسک؛ گامی دیگر به سوی تامین آب سمنان + فیلم

سمنان - ایرنا - نیمی از گستره سمنان بیابانی و نیمه‌بیابانی با منابع معدود آبی است. انتقال آب از سد فینسک که در محدوده جغرافیایی همین استان واقع است، راهبردی برای تامین آب پایدار برای برخی شهرستان‌ها دنبال می‌شد که اکنون با اخذ مجوز ایجاد خط انتقال وارد مرحله جدیدی شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کاهش توان آبدهی منابع آبی موجود در مرکز استان سمنان در سال۱۴۰۲ و کاهش بارندگی ۴۷ درصدی امسال و هشدار هواشناسی در زمینه خشکسالی، حکایت از مشکلات متعدد در تامین آب پایدار برای این دیار دارد که اکنون وارد مرحله جدیدی شده است.

خروجی آب چشمه روزیه سمنان به عنوان منبع تامین آب این شهر از ۵۴۰ لیتر بر ثانیه در سال ١۴٠٠ به ۳۴۵ لیتر در ثانیه در سال ١۴٠١ و به کمتر از ۲۵۰ لیتر بر ثانیه در تابستان ۱۴۰۲ کاهش یافت.

ورودی آب چشمه گل‌رودبار از دیگر منابع تامین آب شهر سمنان نیز از ۱۶۰ به ۱۱۰ لیتر بر ثانیه کاهش یافت و در مجموع نیاز آب آشامیدنی استان سمنان ۹۸۵ لیتر بر ثانیه، اما ظرفیت تامین آب استان ۸۳۰ لیتر بر ثانیه است.

در اجرای طرح امید بخشودگی بهای آب مشترکان کم و خوش‌مصرف و افزایش تصاعدی تعرفه مشترکان بدمصرف، کمتر از پنج درصد مشترکان خانگی شهرهای استان سمنان بدمصرف بودند و این گفته گواه بر صرفه‌جویی مشترکان خانگی و بحران کم‌آبی در سمنان است.

کاهش توان آبدهی منابع آبی موجود در استان سمنان با آغاز گرما در سال ۱۴۰۲ بیش از هر زمانی خودنمایی کرد و به دغدغه‌ای برای مردم و مسوولان تبدیل شده است؛ تکمیل سد فینسک دارای ردیف در قانون بودجه کشور و مصوبه از سفر آیت‌الله رئیسی رییس جمهور دارد و اکنون ضرورت و فوریتی حیاتی برای رفع مشکل جدی کم‌آبی شهرستان‌های مرکزی این استان محسوب می‌شود.

انتشار خبری کوتاه در فضای مجازی مبنی بر ابلاغ مجوز تامین آب پایدار برای استان سمنان سبب شد خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان سمنان بررسی موضوع را دستور کار قرار دهد.

در این خبر به نقل از استاندار سمنان آمده است‌: طبق ابلاغ رسمی رییس سازمان برنامه‌ و بودجه کشور به وزارت نیرو، اعضای کمیسیون ماده ۲۳، حدود ۱۲ هزار و ۸۳۰ میلیارد ریال اعتبار به منظور ایجاد زیرساخت‌های لازم برای تامین آب آشامیدنی به میزان هفت و نیم میلیون متر مکعب طی سال‌های ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۸ (به مدت پنج سال) اختصاص دادند.

سیدمحمدرضا هاشمی افزود: طبق ابلاغ رسمی رییس سازمان سازمان برنامه و بودجه کشور به وزارت نیرو، اعضای کمیسیون ماده ۲۳، با اجرای طرح آبرسانی از سد مخزنی فینسک به شهرستان‌های سمنان و مهدی‌شهر موافقت شد.

استاندار سمنان اضافه کرد: طبق ماده ۲۳ آبرسانی از سد مخزنی فینسک به شهرهای سمنان، مهدی‌شهر، درجزین، شهمیرزاد و پنج روستای تحت شبکه شرب شهر سمنان اخذ شد.

ضرورت آبرسانی به مرکز استان سمنان از سد فینسک

نماینده مردم شهرستان‌های سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی که نهم مهر امسال در نامه به معاون رییس جمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور، مجوز ماده ۲۳ طرح آبرسانی به سمنان از سد فینسک را درخواست کرده بود، روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از چالش‌های اساسی در این حوزه انتخابیه کم‌آبی است و رفع این مشکل با اهتمام ویژه در دست پیگیری است.

عباس گلرو افزود: منبع تامین آب آشامیدنی در سمنان چشمه روزیه و گل‌رودبار و چاه های آب است که میزان آبدهی این منابع کاهش زیادی یافته و تامین منابع آب پایدار برای حوزه انتخابیه سمنان، مهدیشهر و سرخه ضروری است.

نماینده مردم شهرستان‌های سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با توجه به ضرورت رفع مشکل کمبود آب آشامیدنی اجرای طرح سد فینسک و خط انتقال پیگیری شد.

گلرو اضافه کرد: با انجام مطالعات و مقدمات توسط شرکت آب منطقه‌ای استان سمنان، طرح انتقال آب از سد فینسک از سه هفته پیش مجوز ماده ۲۳ را گرفت و اکنون باید قرارگیری طرح در بودجه ۱۴۰۳ پیگیری شود.

روند مجوز ماده ۲۳

طبق بررسی‌های بیشتر مشخص شد که سد فینسک مجوز ماده ۲۳ قانون الحاق ۲مربوط به مقررات مالی دولت را دارد و به تازگی مجوز خط انتقال آب از این طرح به ۲ شهرستان سمنان و مهیشهر تصویب و ابلاغ شده است که این خوش خبری گامی رو به جلو برای رفع مشکل کم‌آبی در این استان به صورت میان مدت است.

طبق ماده ۲۳ قانون الحاق ۲ مربوط به مقررات مالی دولت، هر طرحی برای اجرا و یا تغییر باید مجوز این ماده قانونی را داشته باشد و در کمیسیون مربوطه با بررسی موارد مختلف از جمله مطالعات اولیه طرح، توجیه فنی و اقتصادی، مسایل زیست محیطی و پدافندغیرعامل، برآورد مالی، سال اتمام طرح و مدت زمان تکمیل طرح توسط بالاترین مقام دستگاه‌ اجرایی توسط سکان‌دار هر وزارتخانه تصویب و سپس به سازمان برنامه و بودجه برای تایید و ابلاغ، ارسال می‌شود.

برای اجرای طرح انتقال آب از سد فینسک، شرکت آب منطقه‌ای استان سمنان طرح‌های مطالعاتی را به سرانجام رساند و سپس در اختیار دستگاه‌های بالادستی قرار داد و در نهایت طرح در نشستی در کمیسیون ماده ۲۳ وزارت نیرو با حضور اعضای کمیسیون از جمله وزیر نیرو، مسوول امور استان‌ها اجرای طرح تصویب و سپس اجرای طرح توسط سازمان برنامه و بودجه تایید شد، اکنون با توجه مجوزدار شدن طرح انتقال آب از سد فینسک به مرکز استان سمنان باید منتظر ماند تا با پیگیری مسوولان این طرح در پیوست قانون بودجه ۱۴۰۳ قرار بگیرد و دارای ردیف اعتباری شود.

مجوزی برای سد فینسک؛ گامی دیگر به سوی تامین آب برای سمنان + فیلم

ساخت سد فینسک از سال ۱۳۸۹ در منطقه جغرافیایی استان سمنان در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت و در سفر آیت‌الله رئیسی به استان سمنان در پاییز سال ۱۴۰۰ مبلغ ۸۰۰ میلیارد ریال برای ادامه ساخت سد مصوب شد و اکنون با توجه به شرایط بحرانی آب و کم‌آبی جدی در این استان، تکمیل این سد مطالبه مردمی جدی است‌.

منطقه مورد مطالعه سد فینسک در فاصله ۷۶ کیلومتری شمال شرق شهر سمنان واقع است. این سد با حجم مخزن ۱۱ و ۸۷ صدم میلیون مترمکعب و از جنس مخزنی سنگریزه‌ای با هسته رسی با هدف تأمین هفت و ۲۳ صدم میلیون مترمکعب آب آشامیدنی و ۸۱ صدم میلیون متر مکعب آب کشاورزی اراضی پایین دست و ۲ و ۲۳ صدم میلیون متر مکعب نیاز زیست محیطی طراحی شده و در حال اجرا است.

قرار است آب ذخیره شده پشت سد مخزنی فینسک از طریق سامانه آبگیری به وسیله یک خط لوله تا نزدیکی بند انحرافی «کاورد» منتقل و توسط سامانه انتقال به شهر سمنان منتقل شود تا مناطق پایین‌دست سد مانند مهدیشهر، درجزین، سمنان و پنج روستای سمنان، از آب آشامیدنی با تکمیل سد فینسک برخوردار شوند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha