علی بایگانه روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بذرهای اصلاح شده دارای شناسنامه هستند و پایه های ژنتیکی مشخص و خلوص ژنتیکی (از معیارهای اصلی کیفیت بذر) بالایی دارند که تکثیر می شوند.
وی ادامه داد: هر چه خلوص ژنتیکی یک بذر بالاتر باشد، کشاورز در شرایط برابر می تواند محصول با کیفیت تر و مرغوب تری از آن به دست می آورد.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان تاکید کرد: ارقام جدید بذر از لحاظ ژنتیکی و کیفی بالاتر از ارقام منطقه ای هستند و از طریق مرکز تحقیقات دیم کشور در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
وی درباره اینکه محصولات کشاورزی تولید شده در برخی کشورها از جهت کیفیت و کمیت بهتر هستند، گفت: تفاوت میزان برداشت محصول در کشورها را نوع متفاوت بذر، اصول به زراعی و سبد کودی مناسب تعیین می کند.
بایگانه درباره استقبال نکردن برخی کشاورزان از بذرهای اصلاح شده توضیح داد: کشاورزان زمانی که قیمت بذر و خرید تضمینی زیاد باشد از خرید بذر اصلاح شده استفاده می کنند اما در غیر اینصورت بذر خود را بوجاری کرده و استفاده می کند.
وی یکی از وظایف مدیریت زراعی را تهیه بذر اصلاح شده برای کشاورزان، تامین تغذیه و کود برای گیاهان و بیمه محصولات کشاورزی عنوان کرد.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان استان همدان با اشاره به اینکه ۹ شرکت تولید بذر غلات در شهرستانهای مختلف در استان همدان اقدام به تولید بذر می کنند، افزود: ۲۰ درصد بذر مورد نیاز کشاورزان از شرکت های تولید بذر داخل استان تامین می شود.
وی ظرفیت تولید سالانه بذر در استان همدان را ۳۰ هزار تن خواند و نیاز سالانه استان به ۷۰ هزار تن بذر گندم و ۲۰ هزار تن جو برآورد کرد.
بایگانه درباره تامین کود مورد نیاز کشاورزان خاطرنشان کرد: بیشترین نیاز گیاه به کود ماکرو که شامل ازت، فسفات و پتاسیم است که از طرف جهاد کشاورزی در اختیار بهره برداران قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه بیش از ۱۲۰ هزار تن سهمیه کود ابلاغی کشاورزان در استان همدان است، ادامه داد: از ابتدای سال جاری بیش از ۸۰ هزار و ۲۳۸ تن کود ازته، ۱۱ هزار و ۲۳۷ تن کود فسفاته و چهار هزار و ۷۲۵ تن کود پتاسه در بین کشاورزان توزیع شده است.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان، نوع دیگر کود مورد نیاز کشاورزان را کود میکرو شامل ریز مغذی هایی مانند روی ، منگنز و آهن خواند که به گیاهان داده می شود.
وی تاکید کرد: اگر تغذیه گیاهان به درستی و به میزان مناسب در اختیار آنها قرار گیرد با مدیریت مناسب و مبارزه با آفات و علف های هرز هم انجام شود می توان محصولات خوبی برداشت کرد.
بایگانه درباره استفاده از کود مرغی برای کشاورزی، این کود را هزینه بر دانست که در هر کشتی مورد استفاده قرار نمی گیرد و فقط در کشت هایی که دارای توجیه اقتصادی باشند، مانند سیب زمینی و چغندر قند استفاده می شود.
وی میزان مصرف کود مرغی در مزارع را بین سه تا پنج تن در هکتار دانست.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان درباره خاک حاصلخیز گفت: اگر مواد آلی خاک زیر یک درصد باشد آن خاک فقیر است و اگر به پنج درصد برسد برای کشت ایده آل می شود.
وی ترکیبات خاک حاصلخیز را شامل ۴۵ درصد مواد معدنی، ۲۵ درصد هوا ، ۲۵ درصد آب و پنج درصد نیز مواد آلی عنوان و تاکید کرد: کشاورزی حفاظتی می تواند مواد آلی خاک را افزایش دهد.
بایگانه درباره راههای افزایش مواد آلی در خاک نیز توضیح داد: بر اساس اصول مدیریت بقا، باید ۳۰ درصد از بقایای گیاهان کشت شده در خاک را برای حاصلخیزی آن حفظ کنیم و خاک را از مواد آلی عاری نکرده و آتش نزنیم.
وی درباره نحوه نظارت بر توزیع کودهای یارانه ای گفت: کود یارانه ای تفاوت قیمت زیاد با کود بازار آزاد دارد و از این رو گاهی برخی اقدام به فروش کود دولتی در بازار آزاد می کنند.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان اظهار کرد: با تکمیل اطلاعات سامانه پهنه بندی و بروز شدن آن می توان کودها را بر اساس کشت هر کشاورز به طور دقیق ارزیابی و تغذیه مناسب را به بهره بردار داد.
وی تاکید کرد: در صورت تلفیق سامانه پهنه بندی با "سامکا" (سامانه آموزش مجازی کشاورزی ایران) اطلاعات بسیار دقیقی از وضعیت اراضی هر کشاورز در اختیار قرار می گیرد.
بایگانه درباره نظارت بر کودهای سطح بازار گفت: کودهایی که در مغازه ها یا داروخانه های گیاهپزشکی هستند، دوره ای مورد رصد قرار می گیرند و در صورتی قاچاق بودن از آن نمونه گرفته و در صورت غیراستاندارد بودن کود، با دارنده آن برخورد می شود.
وی درباره کشت کلزا، گلرنگ و کاملینا در استان همدان توضیح داد: کلزا به میزان سه هزار هکتار، گلرنگ پنج هزار هکتار و کاملینا ۵۰۰ هکتار در استان کاشت می شود.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان درباره مزایای طرح جهش تولید نیز گفت: در این طرح ادوات دنباله بند و سم پاش با تسهیلات کم بهره در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
وی ادامه داد: به کشاورزانی که در طرح جهش تولید شرکت کنند، کود به قیمت یارانه ای در اختیار آنها قرار می گیرد.
بایگانه میزان اجرای طرح جهش تولید در استان را ۴۳۷ هزار هکتار دانست و تاکید کرد: گندم دیم در ۲۳۷ هزار هکتار، جو دیم در ۸۸ هزار هکتار، گلرنگ در ۴۲ هزار هکتار، کاملینا ۲ هزار هکتار، نخود دیم ۲۷ هزار هکتار، عدس دیم ۱۷ هزار هکتار، علوفه دیم ۲۲ هزار هکتار و گیاهان دارویی ۲ هزار هکتار به صورت جهش تولید کشت می شود.
وی میزان جهش تولید بر اساس برش شهرستانی را در همدان ۴۸ هزار و ۳۰۵ هکتار، در نهاوند ۲۶ هزار و ۴۴۰ هکتار، در ملایر ۳۸ هزار و ۶۳۵ هکتار، در کبودرآهنگ ۹۸ هزار و ۸۷۰ هکتار، در فامنین ۳۷ هزار و ۵۰۰ هکتار ، در رزن ۶۲ هزار و ۶۸۵ هکتار ، در درگزین ۲۹ هزار و ۲۱۰ هکتار ، در تویسرکان ۲۶ هزار و ۴۵ هکتار ،در بهار ۴۲ هزار و ۵۴۵ هکتار و در اسدآباد ۲۶ هزار و ۷۶۵ هکتار اعلام کرد.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان درباره چگونگی تخصیص کود به کشاورزان گفت: در کمیته تغذیه گیاهی تصمیم گیری می شود که به چه محصولی چه کودی و به چه میزان تحویل کشاورز شود.
وی ادامه داد: سامانه پهنه بندی که در حال تکمیل است و اطلاعات کشاورزان در آن لحاظ شده است، می تواند مبنای تصمیم گیری برای اعطای کود به بهره برداران باشد.
نظر شما