محسن خندان دل روز یکشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: زمانی که ماشین آلات بخش صنعت در داخل فونداسیون یک کارخانه قرار گرفته و با پیچ و مهره به آن سفت شده است، در صورت بروز یک فرونشست چند میلیمتری، فونداسیون نشست کرده و باعث وارد شدن آسیب به ماشین آلات و خط تولید می شود.
وی بیان کرد: هرچند آمارها و اطلاعات قطعی در خصوص واحدهای صنعتی که دچار عرضه فرونشست شده اند در خراسان رضوی نداریم و شناسایی این واحدها مشکل است اما زمانی که برای یک واحد بزرگی مانند نیروگاه نیشابور رخ دهد، خبرش به گوش همه می رسد.
خندان دل خاطر نشان کرد: فرونشست روتور نیروگاه نیشابور را چند درجه تحت تاثیر قرار داده و امکان دارد اتفاق بدی برای آن رخ دهد، در صورتی که ۲ تا پنج میلی متر از یک واحد صنعتی نشست کند، چون ماشین آلات روی فونداسیون واحد قفل شده اند، بهم خوردن پیچ و مهره ها، باعث می شود که دیگر محصول آن واحد قابل استحصال از ماشین آلات نباشد.
پارسال فرونشست باعث انحراف چند درجه ای ساختمانی در خیابان جانباز مشهد شد چون قنات قدیمی آن منطقه خشک و لایه های آن شکسته بود، این موضوع نشان می دهد که خطر جدی فرونشست و تبعات آن ما را تهدید می کند. رئیس کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و عمران اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: پارسال فرونشست باعث انحراف چند درجه ای ساختمانی در خیابان جانباز مشهد شد چون قنات قدیمی آن منطقه خشک و لایه های آن شکسته بود، این موضوع نشان می دهد که خطر جدی فرونشست و تبعات آن ما را تهدید می کند.
خندان دل افزود: شاید بخش دولتی در بررسی های خود بگوید "حال که فرونشست باعث افت کردن آبهای زیرزمینی در چاه ها شده است، وجود چند میلی متر نشست در فضاهای صنعتی چندان مهم نباشد" این خطر بزرگی است و اگر به شکل جدی به مساله فرونشست پرداخته نشود، تبعات بدتری دامنگیر استان خراسان رضوی خواهد شد.
وی اظهار کرد: افت آبهای زیرزمینی و آب چاه ها تا بیش از ۱۵ متر در سال، نشان دهنده شکست سفره های آبی و پایین آمدن سطح استحصال آب در خراسان رضوی است، در کنار آن کاهش نزولات جوی، وجود چاه های غیرمجاز، برداشت غیرقانونی از آبهای زیرزمینی و عدم تبدیل سیستم آبیاری غرقابی به سیستم نوین را هم داریم که شاید فرونشست در کنار اینها کمتر به چشم آید.
خندان دل ادامه داد: با این حال نباید صورت مساله را پاک کنیم، بلکه باید با بهره گیری از ابزارها و شیوه های نوین، اثر فرونشست را بر سازه ها و زیرساختها کاهش دهیم زیرا این پدیده زیرساختهای حیاتی ما در استان را تهدید می کند.
رئیس کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و عمران اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: این کمیسیون به عنوان بخش خصوصی در وهله نخست قضیه فرونشست را پررنگ و آن را در ذهن مسوولان متبادر کرد، کارگروه تخصصی ذیل کمیسیون تشکیل شده و طی نشستی از همه مسوولان دست اندرکار دولتی و نمایندگان برخی مراکز علمی و دانشگاهی دعوت کرد که درباره این موضوع هم اندیشی داشته باشند.
خندان دل اظهار کرد: کمیسیون عمران اتاق بازرگانی خراسان رضوی یک طرح تفصیلی آماده کرده و برگزاری یک همایش تخصصی در این زمینه را نیز در دستور کار قرار داده است، در تلاش هستیم با بهره گیری از اطلاعات ماهواره ای و بروز در خصوص فرونشست، نظرات مبتنی بر شرایط و فناوریهای روز را در همایش داشته باشیم.
وی افزود: در تلاش هستیم از مشاوره ها در گسل و فرونشست بهره گیریم تا شرکتهای دارای گرید (شاخص، رتبه) را گرد هم آورده و به شکل تخصصی وارد پدیده فرونشست در خراسان رضوی شویم و ضمن آگاهی رسانی، روشهای نوین ترمیم فرونشست را ارایه دهیم.
رئیس کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و عمران اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: سازه های تحت فرونشست نیازمند روش نوینی برای ترمیم هستند، ایران در زمره کشورهای دارای رتبه های بالا در پدیده فرونشست نیست اما کشورهای دیگر در بکارگیری از روشهای نوین برای ترمیم فرونشست از ایران پیشتاز هستند.
خندان دل رفتن به سمت بهره گیری از روشهای نوین در مقابله با فرونشست را ضروری دانست تا کشور و به تبع آن خراسان رضوی گرفتار حادثه ناخواسته ای نشود زیرا هم جبرانش بسیار هزینه آور است و هم تخریب و انفجار و از بین رفتن بخشی از سرمایه کارآفرین و سرمایه انسانی را در پی نداشته باشد.
به گزارش ایرنا، فرونشست، فروریزش یا نشست سطح زمین است که می تواند علت های متفاوتی داشته باشد اما علت اصلی به وجود آمدن این شکافهای عمیق در دشتهای استان، چیزی جز مصرف بی رویه آبهای زیرزمینی و عدم مدیریت صحیح منابع آب نیست.
بیشتر بخوانید:
نظر شما