نشست دوحه و پررنگ شدن تقابل در مواضع پاکستان و افغانستان

اسلام‌آباد- ایرنا - منابع دیپلماتیک در پاکستان با اشاره به برگزاری نشست نمایندگان ویژه در امور افغانستان در دوحه مدعی شدند که اسلام‌آباد برخلاف کابل از انتصاب نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان حمایت می‌کند؛ سیاستی که تضاد مستقیمی با موضع طالبان افغانستان دارد.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ایرنا، روابط از قبل متشنج پاکستان با افغانستان در دوره اشرف غنی رئیس جمهوری سابق افغانستان با روی کار آمدن طالبان در کابل نه تنها ترمیم نشد بلکه به ادعای طرف پاکستانی این تنش‌ها در دوره حاکمیت طالبان افغانستان افزایش یافت.

تنها دو روز قبل از برگزاری نشست دوحه سخنان جنجالی معاون وزارت امور خارجه حکومت طالبان درباره تحولات داخل پاکستان از جمله خط مرزی دیورند، خشم اسلام‌آباد را برانگیخت. سردی در روابط دو کشور بر سر ناآرامی‌ها در مرزهای مشترک و متهم ساختن یکدیگر به کم کاری در مبارزه با تروریسم همچنان ادامه دارد.

پس از غیبت بحث برانگیز نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان در نشست اخیر گروه تماس منطقه‌ای به میزبانی کابل، هیات پاکستانی در نشست دوحه با محوریت افغانستان حضور یافت.

آصف علی خان دُرانی نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان، سرپرست سفارت این کشور در کابل و برخی از مسوولان ارشد وزارت خارجه پاکستان در دوحه با همتایان خود از جمهوری اسلامی ایران، چین، روسیه، آمریکا دیدار کردند. دُرانی با نماینده طالبان افغانستان در دوحه نیز دیدار کرد.

روزنامه انگلیسی زبان اکسپرس تریبیون پاکستان امروز به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد که روابط اسلام‌آباد با کابل همچنان در تنش است و یکی از عمده ترین دلایل آن نیز مایوس شدن پاکستان از برخورد موثر کابل با چالش گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان محسوب می‌شود.

در این‌ گزارش آمده است: در نشست دوحه گزارش و ارزیابی مستقل هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل درباره افغانستان بررسی خواهد شد که در دسامبر (آذر/ دی) سال گذشته به شورای امنیت ارائه شده بود. یکی از توصیه‌ها در این گزارش انتصاب نماینده ویژه سازمان ملل برای افغانستان است.

اکسپرس تریبیون نوشت: پاکستان در ابتدا نسبت به انتصاب فرستاده ویژه سازمان ملل ابراز نگرانی کرد. اما اکنون از این پیشنهاد حمایت می کند. منابع آگاه افزودند که از نظر اسلام‌آباد، فرستاده ویژه سازمان ملل باید مسلمان، دیپلمات باتجربه و اهل منطقه باشد.

در این گزارش آمده است: موضع پاکستان در تضاد مستقیم با موضع طالبان افغانستان است و دلیل آن نیز عدم تمایل اسلام‌آباد به پیگیری پرونده طالبان افغانستان و یا نرمش به نفع آنان در مجامع بین‌المللی است‌.

طالبان به شدت با هرگونه تعیین نماینده ویژه سازمان ملل مخالفت کرده و تاکید دارد که نیازی به چنین انتصابی نیست زیرا تعیین یک فرستاده ویژه سازمان ملل تنها در صورتی انجام می شود که کشور درگیر جنگ باشد. با این حال طالبان افغانستان تاکید می کند که این کشور اکنون به عنوان یک کشور عادی عمل می کند.

با توجه به این ملاحظات، کنفرانس سازمان ملل در تلاش است تا یک اجماع بین ذینفعان ایجاد کند با این حال غیبت طالبان ممکن است این روند را پیچیده کند.

پاکستان در ماه های اخیر به طور فزاینده‌ای با حوادث تروریستی روبرو بوده و بارها به طالبان افغانستان هشدار داد که به تعهدات خود عمل و از استفاده تروریست ها از خاک افغانستان جلوگیری کنند.

دولتمردان پاکستانی، آشفتگی وضعیت افغانستان پس از خروج غیرمسئولانه نیروهای خارجی به سرکردگی آمریکا و دستیابی تروریست‌ها به جنگ‌افزار به جامانده ناتو و آمریکا در افغانستان را از دلایل اصلی تشدید تروریسم در پاکستان طی ۲ سال گذشته عنوان می‌کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha