به گزارش خبرنگا ایرنا، کسادی و کم رونقی بازار برنج مازندران در حالی به چهلمین روز از زمان ورود برنج نو سال زراعی کشیده شد که طبق آمار اتحادیه شالیکوبی داران استان، در هر واحد کارخانه به طور متوسط ۲۵۰ تا ۳۰۰ تن برنج آماده فروش در انبارها موجود است.
استاندار مازندران به همراه رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان روز گذشته دوشنبه بیست و نهم مرداد ماه در یک اقدام عملی با حضور در سازمان اتکا تفاهم نامه خرید برنج مازندران برای عرضه در یکهزار و ۱۰۰ پایانه فروشگاه های این سازمان و همچنین نیروهای مسلح در ۹ ماده امضا کردند.
یوسف نوری در مراسم انعقاد تفاهم نامه خرید کالاهای اساسی مازندران توسط سازمان اتکا در استانداری مازندران گفت که همه این تلاش ها برای حذف واسطه است که نفع آن به تولید کننده و مصرف کننده خواهد رسید، دستگاه های مرتبط نیز باید تلاش کنند تا این تفاهم نامه به مرحله اجرا برسد و کشاورزان مازندرانی هم برنج خود را به سازمان اتکا بفروشند.
به گفته استاندار مازندران در این ساز و کار نقش جهاد کشاورزی و سازمان تعاون روستایی بسیار برجسته است و از سوی دیگر با هماهنگی های انجام شده بانک کشاورزی در این فرایند مشارکت خواهد کرد.
استاندار مازندران تاکید کرده است که قیمت گذاری ها برای برنج باید به گونه ای باشد که برای کشاورز صرفه اقتصادی داشته باشد و از طرف دیگر خریدار با رغبت بتواند این کالا را خرید کند.
گزارش میدانی خبرنگار ایرنا از شالیکوبیهای استان مازندران نشان میدهد، برنج طارم محلی و طارم هاشمی ۲ رقم از بهترین ارقام برنج استان در حال حاضر به طور متوسط در هر حدود ۸۰۰هزار تا ۸۳۰ هزار ریال در هر کیلو گرم قیمت گذاری که بدون خرید و فروش انبار می شود.
اگرچه قیمت بازار عمده فروشی برنج نو طارم محلی و طارم هاشمی امسال با گذشت ۴۰ روز فقط در حد حرف مطرح می شود و نسبت به سال گذشته حدود ۱۵۰ هزار ریال در هر کیلو گرم بیشتر نشان می دهد، اما هنوز با قیمت یک میلیون ریالی سال ۱۴۰۱، حدود ۲۰۰ هزار ریال فاصله دارد.
رکود بازار برنج مازندران در حالی است که برخلاف سال گذشته برنج کهنه در شالیکوبی های اصلا وجود ندارد، اما نکته ای که کشاورزان مطرح می کنند این است که با توجه به افزایش هزینه تولید، این که برنج نو با قیمت ۸۰۰ هزار ریال عرضه شود، اصلا برای شالیکاران به صرفه نیست.
شالیکاران مازندران دلیل پایین بودن قیمت عمده فروشی برنج را علاوه بر بالا رفتن هزینه تولید، اختلاف قیمت حدود ۴۰۰ تا ۶۰۰هزار ریالی برنج های سورتینگ و بسته بندی شده ۱۰ و پنج کیلویی که در فروشگاه های زنجیره ای داخل استان عرضه می شود عنوان می کنند.
به گفته آنان همین برنج در بازار خرده فروشی استان های دیگر از جمله تهران با برند های مختلف تا یک میلیون ۶۰۰ هزار ریال عرضه می شود. دادههای مرکز آمار نشان میدهد قیمت برنج صدری هاشمی از برند آستانه اشرفیه یکی از گرانترین نمونههاست. کیسه ۱۰ کیلویی آن را ۱۷ میلیون و ۷۸۰ هزار ریال می فروشند که معادل هر کیلو یک میلیون و ۷۷۸ هزار ریال است.
رضا کاظمی یکی از شالیکاران بخش لاله آباد شهرستان بابل، ورود فروشگاه های زنجیره ای به خصوص سازمان اتکا که تقاضای قابل توجهی را برای نیروهای مسلح برای خرید برنج دارد را خبر خوش و دلگرم کننده برای کشاورزان توصیف کرد و گفت: امیدواریم با قیمت کارشناسی نسبت به هزینه تولید و رضایت کشاورزان بازار برنج رونق بگیرد.
وی با توضیج این نکته که شالیکاران انتظار افزایش بی رویه و بیش اندازه قیمت برنج را ندارند، در عین حال فزود: اما این که به دلیل شرایط خاص برداشت مکانیزه و عرضه یکجای برنج، نباید سبب سوء استفاده شود و این به دور از انصاف است.
وی با بیان این که امسال هزینه تولید برنج به دلیل افزایش نهاده های کشاورزی از جمله سموم، کودهای شیمیایی و دستمزدها افزایش یافته است، توضیح داد: توقع است تا قیمت گذاری از سوی کارشناسان مرتبط با خرید برای فروشگاه های زنجیره ای منصفانه برای تولید کننده باشد.
این شالیکار با تاکید بر این که شالیکاران به فکر مصرف کنندگان هم هستند و اقدام عملی سازمان اتکا علاوه بر این که به نفع کشاورزان است، به وطور یقین به سود مصرف کنندگان نیز خواهد بود، گفت: با این اقدام دست واسطه ها کوتاه شده و مهمتر این که برنج مازندران با کیفیت اصلی بدون اختلاط به بازار عرضه می شود.
وی وضعیت بازار عمده فروشی برنج در شالیکوبی های مازندران را بی رونق توصیف کرد و گفت: این که پس از گذشت ۴۰ روز همچنان بازار خرید و فروش راکد باشد، شالیکاران را به شدت نگران و با کمبود نقدینگی مواجه کرده است.
کاظمی در مورد قیمت مورد انتظار شالیکاران از بازار عمده فروشی برنج طارم محلی و هاشمی که ۷۰ درصد ارقام تولیدی مازندران را تشکیل می دهد، گفت: با توجه به هزینه تولید و مشکلات اقتصادی شالیکاران و از طرفی قیمت زمین های کشاورزی استان، توقع و انتظار بر این است تا برنج در شالیکوبی ها تا ۹۰۰ هزار ریال در هرکیلو گرم خرید و فروش شود تا علاوه بر رضایتمندی کشاورزان، حفظ زمین های زراعی نیز تضمین شود.
وی توضیح داد: طبق معمول حداکثر هزینه سورتینگ و بسته بندی همراه با حمل و نقل در هر کیلو گرم ۷۰ تا ۱۰۰ هزار ریال است که اگر با ۱۵تا ۲۰ درصد سود را برای فروشگاه زنجیره ای که متلعق به همه مردم ایران است، در نظر بگیریم، قیمت برنج کیفی شمال برای مصرف کنندگان نیز مقرون به صرف خواهد بود.
برداشت مکانیزه ۹۹ درصدی شالی در مازندران
گسترش برداشت مکانیزه شالی امسال به ۹۹ درصد رسیده است و این امر سبب شد تا شالیکوبی ها به تنها محل دپوی دسترنج کشاورزان تبدیل شود یعنی شالی باید در کوتاه ترین زمان با استفاده از دستگاه خشک کن به برنج سفید تبدیل شود.
درو مکانیزه شالی با افزایش دستگاه های کمباین مخصوص درو هر چند موجب کاهش زمان و هزینه های برداشت شده اما ارسال به یکباره صد ها هزار تن شالی برای تبدیل به برنج شرایط عرضه را بر خلاف سال های گذشته تغییر داده است. یعنی در برداشت مکانیزه شالی دانه ها از خوشه های طلایی جدا شده و به اصطلاح همزمان با درو خرمنکوبی صورت می گیرد و با این روش رطوبت ۲۵درصدی ناشی ازساقه زنده به شلتوک می رسد که باید در کمتر از ۲۴ساعت از گونی خارج و به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت در دمای ۳۰ تا ۴۰ درجه خشک شود، تا خطر بنددارشدن و بالا رفتن ضریب شکستگی از بین برود.
در گذشته در برداشت دستی شالی ها از ساقه با داس درو و به مدت سه روز روی ساقه در مزرعه و در معرض هوای آفتابی خشک می شده است و سپس با جمع آوری آن خرمنکوبی انجام می گرفت و در این روش شالی خشک شده مدت ها قابلیت نگهداری داشت و حتی در این روش شالیکاران معتقدند که هر چه شالی به صورت شلتوک نگهداری شود کیفیت آن در تبدیل به برنج سفید بهتر می شود.
رئیس اداره برنج جهاد کشاورزی مازندران گفت: تاکنون برداشت محصول شالی حدود۱۴۰ هزار هکتار استان انجام و تحویل شالیکوبی ها شده است.
علی محمد رمضانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان این که ۹۹ درصد برداشت به صورت مکانیزه و با استفاده از کمباین های مخصوص درو صورت گرفته است، افزود: همزمان با برداشت مکانیزه، تمامی شالی ها به صورت مستقیم وارد خشک کن های شالیکوبی ها شده و تبدیل به برنج سفید و آماده عرضه می شود.
وی ضمن تایید بی رونقی بازار برنج مازندران گفت که امضاء تفاهم نامه خرید برنج از سوی فروشگاه اتکا خبر خوشی برای شالیکاران و رونق بازار برنج استان است.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون ۶۰۰ هزارتن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.
نظر شما