به گزارش خبرنگار ایرنا، مجید اسکندری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: شامگاه دوشنبه یک مورد آتش سوزی در روستاهای محمود آباد و چنار علیا از سوی محیط بانان گزارش شد.
وی اضافه کرد: با هماهنگی دهیاران و شوراها، بهره گیری از توان جوامع محلی، نیروهای محیط زیست و منابع طبیعی مهار آتش آغاز و بامداد روز گذشته مهار شد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست اسدآباد بیان کرد: با توجه به وزش باد، صبح روز گذشته دوباره آتش شعله ور شده و تا ساعت ۲۲ و ۳۰ دقیقه ادامه داشت که با توجه به گستره دامنه آتش، از توان مدیریت بحران استان و نیروهای سپاه و بسیج برای خاموش کردن آن استفاده شد.
اسکندری بیان کرد: دامنه آتش به اراضی ملی و منطقه حفاظت شده آلمابلاغ اسدآباد کشیده شد و در مجموع آتش ۱۰۰ هکتار از اراض ملی را به خاکستر تبدیل کرد.
وی گفت: گزارش هایی مبنی بر سرایت آتش از زمین کشاورزی پس از آتش زدن بقایای محصول گندم به اراضی مجاور در دست است و فرد متخلف شناسایی شده که برای او پرونده قضایی تشکیل می شود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست اسدآباد اظهار کرد: منطقه حفاظت شده آلمابلاغ در فاصله ۱۴.۴ کیلومتری شهر اسدآباد قرار دارد که سال ۱۳۸۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع و در سال ۱۳۸۹ به مناطق حفاظت شده و تحت مدیریت محیط زیست همدان پیوست.
اسکندری اضافه کرد: ۲۳۶ گونه گیاهی، ۳۴ گونه پستاندار کوچک و بزرگ، ۱۰ گونه دوزیست و خزنده و ۴۷ گونه پرنده در این منطقه شناسایی شده است.
جار سوزی مرگ خاک را به همراه دارد
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی در کنار نبود نظارت از سوی دستگاه های متولی از جمله جهاد کشاورزی یکی از دغدغه های زیست محیطی است که مرگ خاک و جانداران را در پی داشته است.
سیده مریم محمدی افزود: بر اساس ماده ۲۰ قانون هوای پاک سوزاندن بقایای گیاهی اراضی زراعی پس از برداشت محصول ممنوع است و متخلف حسب مورد به جزای نقدی درجه شش موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی محکوم میشود و وزارت جهادکشاورزی مکلف است مفاد این ماده را به اطلاع بهرهبرداران بخش کشاورزی، عشایری و منابعطبیعی برساند.
وی اضافه کرد: البته در موارد استثنائی که آتشزدن نباتات یا بقایای گیاهی تنها راه دفع آفات و بیماریها و آلودگیهای گیاهی باشد براساس شرایطی که توسط وزارت جهادکشاورزی و با تأیید سازمان تدوین و ابلاغ میشود، اقدام خواهد شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان گفت: برخی کشاورزان آگاهی کافی از مزایای وجود بقایای گیاهی و معایب به آتش کشیدن آن ندارند.
محمدی افزود: کشاورزان دنبال راهکارهای ساده و ارزان برای شخم مجدد هستند بنابراین غیر از آتش زدن راهکار دیگری برای استفاده مؤثر از بقایای گیاهی ندارند.
وی اضافه کرد: از بین رفتن موجودات زنده و مفید با گرمای حاصل از سوزاندن کاه و کلش، یک جنایت روشن علیه طبیعت، حیات وحش و کل مجموعه اکوسیستم است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان گفت: از بین رفتن موجودات زنده و مفید به خصوص کرم خاکی در اثر تولید گرمای زیاد موجب از بین رفتن ساختمان خاک و شرایط مساعد رشد و فعالیت ریشه گیاهان و عدم حاصلخیزی خاک میشود.
محمدی افزود: گاهی بهانه کشاورزان از روی آوردن به آتش زدن کاه و کلش گندم و کنترل آفات یا علفهای هرز، پاک شدن سریع زمین از بقایای گیاه قبلی و آسان شدن عملیات شخم برای محصول بعدی است، غافل از اینکه فقط با بکار بردن تناوب زراعی صحیح و استفاده مناسب از سموم، نتیجهای مطلوبتر کسب می کنند.
وی گفت: این آتشسوزیها علاوه بر اینکه سبب جان باختن هزاران موجود زنده ریز و درشت میشوند، چهره نازیبایی از طبیعت نشان میدهند و باعث بروز مشکلات زیست محیطی زیادی برای خود مردم، منابع طبیعی، اکوسیستم منطقهای و همچنین وارد آمدن خسارات اقتصادی به کشور میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان اضافه کرد: بیشتر اوقات هم آتش به مزارع همسایه و مراتع نیز سرایت کرده و با سوزاندن خوشههای طلایی و گیاهان دارویی و خودرو در زمینهای بایر، باعث خسارات جبرانناپذیری میشود.
محمدی گفت: غفلت و نبود نظارت جهاد کشاورزی در ارائه آموزش و برگزاری کارگاه موجب افزایش، رواج و توسعه جار سوزی از سوی کشاورزان و بر اساس یک تفکر سنتی شده است و بسیاری از آتش سوزی مراتع به همین علت رخ می دهد.
وی اظهار کرد: آتش زدن کاه و کلش مزارع مواد معدنی و آلی خاک را بین می برد و کشاورزان برای جبران آن از کود و نهادهای بیشتری استفاده می کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان افزود: خاک محل زیست انواع میکرو ارگانیزم ها است که تاثیر بسزایی در حاصلخیزی خاک دارند اما با اتش سوزی از بین می رود.
محمدی بیان کرد: حشرات و نرم تنان موجود در خاک به تجزیه لاشبرگ و اجزای جانورانی که از بین رفتند کمک می کند و موجب جلوگیری از فساد آنها می شود اما آتش این حشرات را از بین می برد.
وی گفت: بذر برخی از گیاهان بستگی به فصل زراعت در لایه نازکی از خاک قرار می گیرد و درجه حرارت بالای آتش قوه رشد بذر را از بین می برد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان افزود: تعدادی از گونه های جانوری ساکن در محیط زیست از جمله خزندگان، لاکپشت مهمیزدار و انواع گاماها شرایط مهاجرت آنی را ندارند و آتش سوزی آسیب جدی به جمعیت این گونه ها وارد می کند.
محمدی اظهار کرد: آتش زدن کاه و کلش بقایای محصولات زراعی و سرایت ان به طبیعت باعث از بین رفتن و حتی انقراض برخی از گونه های جانوری شده برای نمونه در برخی از مناطق انقراض محلی گونه هایی همچون آگاما سر وزغی و آگاما ایرانی را شاهد هستیم.
وی گفت: همچنین در زمان تخم گذاری، تخم پرندگان که بر روی گیاهان بوته ای یا درختان قرار دارد در آتش می سوزد و از بین می رود.
وی ادامه داد: آتش باعث از بین رفتن بوته های طبیعی با تاج پوشش بالا که مامن و مخفیگاه گونه های علفخوار ریز و بزرگ جثه شامل خرگوش، تشی می شود و لانه پرندگان را می سوزاند.
نظر شما