به گزارش ایرنا، هنر - صنعت نمد مالی یکی از مهمترین، بهترین و اصیلترین صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری بهویژه در شهرهای شهرکرد و بروجن است و این هنرصنعت تا آنجا اهمیت دارد که شهرکرد در مردادماه ۱۳۹۷ بهعنوان " شهر ملی نمد" ثبت و معرفی شد.
شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری یکی از شهرهای کشور است که بیشترین تولید نمد را از گذشته تاکنون به خود اختصاص داده است و حتی در بین برخی از طایفههای شهرکردی هنوز این رشته استادان بزرگی وجود دارد.
تولیدات نمدین چهارمحال و بختیاری نه مثل گذشته کاربرد زیر انداز یا بالاپوش دارد بلکه این روزها رویکرد صادراتی و کاربردی به خود گرفته است.
از کیف زنانه، تا انواع رو فرشیها و رو مبلیها گرفته تا کلاه و کفشهای نوزادان و پوشاک کودکان در رنگهای شاد، این روزها از نمد در چهارمحال و بختیاری تولید میشود.
اما امروزه برخی هنرمندان فعال در هنرصنعت "نمدمالی" با مشکلاتی مواجه شدهاند که رفع این مشکلات به اشتغالزایی بیشتر، کاهش نرخ بیکاری و رونق اقتصادی فعالان این عرصه منجر خواهد شد.
در هم تنیدگی تاریخ نمد و زندگی مردم
از جمله روشهای بافندگی دستی در طول تاریخ بهرهگیری از روش تنیدنی بوده است به این گونه که در این روش، دستبافته با تنیدن و درهم پیچاندن نامنظم الیاف حلاجی شده پشمی در رنگهای مختلف به صورت ساده و نقشدار و در حالتی متراکم و یکپارچه به کمک دست ایجاد میشود که محصول این روش را نمد گفتهاند.
در واژهشناسی در لغت نامههای فارسی، این صنایع دستی نمد را قماشی معرفی میکند که از بهم کوفتن و مالش دادن مو و پشم و کرک چیده و حلاجی شده گوسفند پدید میآید که این الیاف به علت زبری و دندانهدار بودن سطحشان به طور طبیعی به یکدیگر گیر کرده و درهم تنیده شوند.
نمد شهرکرد باید در کشورهای خارجی معرفی شود
یکی از استادان و هنرمندان فعال در رشته نمد شهرکرد میگوید: فراهم کردن شرایط حضور هنرمندان رشته نمدمالی برای معرفی نمد شهرکرد در کشورهای خارجی نقش بسیار مهمی برای رونق این هنرصنعت دارد.
صادق طُغانیان دهکردی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: بنده هماکنون اقدام به برگزاری یک نمایشگاه تخصصی با عنوان "توانمندیهای نمد شهرکرد و فرشهای صادراتی نمد" در فرهنگسرای ارشاد شهرکرد برگزار کردم که تا یکشنبه ۲۰ آبانماه جاری همهروزه از ساعت ۱۵ تا ۲۱ برای بازدید علاقهمندان به این هنرصنعت دایر است.
وی افزود: هماکنون افزونبر ۵۰ اثر نمدی شامل طرحهای نقوشی، نمدهای تابلویی، طرحهای مدرن، فرشهای نمدی و سایر محصولات نمدی مرتبط با نمد شهرکرد در قالب نمایشگاهی در فرهنگسرای ارشاد شهرکرد بهنمایش درآمده است.
طُغانیان تصریح کرد: فرشهای نمدی و طرحهای نقوشی و مدرن از جمله تولیدات ابداعی خودم در این نمایشگاه هستند.
وی یادآور شد: بنده سه سال در کشور ترکیه زندگی کردم و آموزشگاهی داشتم که نمد شهرکرد را در آن معرفی میکردم و آموزش میدادم.
این هنرمند فعال در عرصه نمدمالی شهرکرد اظهار داشت: بنده تاکنون در قالب برگزاری نمایشگاههایی توانستهام نمد شهرکرد را در کشورهای ترکیه، قطر، آلمان، هلند، چین، گرجستان و تورنتو کانادا به جهانیان معرفی کنم.
وی گفت: نبود بیمه، تهیه مواد اولیه و اختصاص نیافتن تسهیلات بانکی ارزانقیمت از مهمترین مشکلات هنرمندان هنرصنعت نمدمالی بهشمار میرود.
طُغانیان تصریح کرد: از مسئولان درخواست میکنم بهمنظور کمک برای معرفی بیشتر نمد شهرکرد به جهانیان زمینه حضور هنرمندان عرصه نمدمالی در نمایشگاههای خارجی را فراهم کنند.
دبیرخانه دائمی نمد در شهرکرد به همت شهرداری فعال شد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: فعال کردن دبیرخانه دائمی نمد در شهرکرد به همت شهرداری انجام شده است.
علیرضا جیلان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: هماکنون دبیرخانه "شهرکرد، شهر ملی نمد" سیستم اداری مخصوص دارد و امور مربوط به هنرصنعت نمد را پیگیری میکند.
وی با اشاره به تصویب کلیات اجرای طرح پیادهراه خیابان ملت شهرکرد از سوی اعضای شورای اسلامی مرکز چهارمحال و بختیاری افزود: ایجاد و راهاندازی کارگاههای نمدمالی با عنوان "هر خانه یک کارگاه نمدمالی" در این طرح (حدفاصل میدان دوازده محرم تا میدان فردوسی) میتواند روند ارتقای "شهرکرد به شهر جهانی نمد" را تسریع کند.
جیلان تصریح کرد: راهاندازی گالری، برگزاری نمایشگاه، احداث موزه تخصصی نمد و انجام طرحهای علمی، پژوهشی و تحقیقاتی بهعنوان لازمههای شهرهای ملی و جهانی نمد باید عملیاتی شود که این مهم در حال پیگیری است.
وی با اشاره به مشکلات هنرمندان رشتههای مختلف صنایعدستی و هنرهای سنتی ذدر چهارمحال و بختیاری بهویژه معضلات هنرمندان "نمدمالی" یادآور شد: ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان تمامی تلاش خود را برای رفع این مشکلات و افزایش رضایتمندی عمومی هنرمندان این عرصه انجام میدهد.
ارتقای شهرکرد به "شهر جهانی نمد" در دستور کار است
معاون صنایع دستی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: ارتقای "شهرکرد، شهر ملی نمد" به "شهر جهانی" در دستور کار قرار دارد که پیگیری و سپری شدن مراحل آن عملیاتی شده است.
مهراب محمدی فارسانی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: قدیمیترین نمد در دسترس چهارمحال و بختیاری ۳۰۰ سال قدمت دارد.
وی افزود: مستندات تاریخی و پژوهشهای محققان در این خصوص میتواند گام اثرگذاری برای کسب عنوان "شهرکرد، شهر جهانی نمد" باشد.
محمدی به حضور و فعالیت ۵۰۰ هنرمند نمدمال در چهارمحال و بختیاری اشاره و تصریح کرد: این هنرمندان در سامانه ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان ثبت شدهاند.
بهگزارش ایرنا، شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری یکی از مراکزی است که بیشتر تولید نمد را از گذشته تاکنون به خود اختصاص داده است.
شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری در مردادماه ۱۳۹۷ بهعنوان "شهر ملی نمد" ثبت و معرفی شد.
نظر شما