رییس اتحادیه: همه مشاوران املاک آذربایجان غربی تا آخر آبان به سامانه کاتب متصل می شوند

ارومیه -ایرنا - رییس اتحادیه مشاوران املاک اذربایجان غربی با اشاره به اینکه اصناف استان در زمینه ورود مشاوران املاک به سامانه کاتب تابع قانون هستند و بر اساس قانون حرکت می کنند، گفت: با برنامه ریزی صورت گرفته، همه مشاوران املاک استان تا آخر آبان به سامانه کاتب متصل می‌شوند.

علیرضا دهقانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به علت ضعیف بودن بازار خرید و فروش و معاملات و همچنین با توجه به اینکه اغلب اسناد و قرار ادادهایی که وارد سامانه می شود قراردادی هستند و سامانه کاتب نیز صرفا برای سندهایی است که دارای کاداستر هستند، در ورود مشاوران املاک به سامانه کاتب تعلل شده و فاصله افتاده است.

وی اضافه کرد: بعد از جلسه وبیناری برگزار شده با دادگستری، گشت‌های نظارتی گذاشتیم برای واحد های صنفی تا با لپ تاپ و گوشی به اصناف در زمینه ثبت نام در سامانه کاتب کمک کنند و تمام مشاوران به زودی تا پایان این ماه به این سامانه وارد می شوند.

ایرنا: تعداد مشاوران املاک ارومیه چقدر است ؟

دهقان: فقط در ارومیه ۲هزار و ۳۰۰ واحد داریم که دارای پروانه کسب صنفی هستند و در حدود همین میزان هم در شهرستانها فعال هستند و واحد بدون پروانه نداریم و برای تمامی واحد های صتفی تشکیل پرونده دادیم و فاقد پروانه زیر یک درصد هستند و منتظریم پروانه کسب اصناف جدید را هم بدهیم.

برابر قانون الزام به ثبت اموال غیر منقول سامانه کاتب برای سندهایی است که در سوم تیرماه ۱۴۰۳ از طرف ثبت اسناد و املاک کشور صادر شده است و در این اثنا قانون الزام هم اعلام شده است.

سندهای رنگ آجری و دارای شماره کاداستر می توانند وارد سامانه شوند ولی آنها که قولنامه ای هستند و یا سند اصلاحات ارضی دارند از طریق سامانه خودنویس ثبت می شوند.

این به معنی این نیست که واحد های صنفی مشاوران املاک نخواهند توانست معامله کنند بلکه همه معاملات را به صورت پیش قرار داد و پیش نویس در سامانه کاتب ثبت خواهند کرد و طرفین معامله به دفتر خانه مراجعه می کنند و برابر مقررات برای طی مراحل معامله عمل می شود البته قبلا هم همین طور بوده و املاک قرار داد دستی می نوشتند و یا در سامانه ایران املاک به صورت پرینتی می نوشتند املاکی ها حق الزحمه خود را دریافت می کردند و بعدا املاک دارای سند مدیریت به سمت دفتر خانه می شدند و دفترخانه ها بعد از اماده سازی استعلامها سند را اماده می کرد و دفتر خانه هم هزینه انتقال سند خود را دریافت می کردند.

ایا این مسایل بار مالی اضافه برای خریدار و فروشنده خواهد داشت؟

دهقان: در ملک هایی که ثبت آنها در سامانه خودنویس انجام می شود، بار مالی دارد و هر کسی هرچقدر دوست داشت از مردم دریافت می کند و پیشنهاد ما این است که این سامانه خودنویس هر چه سریعتر حذف شود و املاکی ها با یک سامانه کار کنند چون کار با دو سامانه مشکل ساز است و شهروندان هم اذیت می شوند.

طبق قانون اجاره نامه هایی که بیش از ۲ سال اعتبار دارند و سند تک برگی هستند در سامانه کاتب ثبت می شوند و این کار با یک سامانه بسیار راحت است.

اگر یک سامانه باشد کار ما هم راحت تر می شود.

طبق اظهارات رییس کل دادگستری استان مشاوران حق نوشتن قرار داد را ندارند به چه معنی است؟

دهقان: اقای عتباتی مدیرکل دادگستری استان در نشست با شهرستانها اعلام کردند مشاور املاک حق نوشتن قرار داد ندارند و این به معنی این نیست که نمی توانند معامله کنند و ایشان تاکید کردند که برابر قانون اموال غیر منقول که در کشور هم اعلام شده است، آنها حق نوشتن قرارداد دستی ندارند و همه می توانند معاملات را به صورت پیش قرار داد در سامانه کاتب انجام دهند.

طبق گفته های ایشان پلمب مشاوران املاکی که در سامانه کاتب ثبت نشده اند، در دستور کار است؛ نظر اتحادیه چیست؟

دهقان: ما در مقابل قانون نمی توانیم مقاومت کنیم و مشاوران املاک استان باید اعلام آمادگی کرده و در این سامانه ثبت نام کنند و این به معنی قبول قانون الزام است و ثبت در این سامانه به عنوان مدیر املاک یعنی اینکه وی تابع قانون الزام است.

در زمینه سامانه خودنویس (که در ۱۸ ماه گذشته راه اندازی شده) شکایت زیادی وجود دارد و بی بند و باری و سوء استفاده هایی را موجب شده است و رصد خاصی بر روی آن نیست و به همه شهروندان اجازه ورود به این سامانه داده شده است که طی آن مردم می‌توانند درخواستهای اجاره خود را از طریق دیوار در این سامانه انجام دهند و ما نمی دانیم چه کسی چه گونه وارد سامانه خودنویس می شود و دارا بودن یک کدملی کافی است.

لازم است شهروندان را در زمینه استفاده از سامانه کاتب توجیه کنیم چرا که برخی افراد خودشان اجازه ثبت املاکشان در این سامانه به مشاوران نمی دهند چرا که از ثبت املاکشان به علت تعلق گرفتن مالیات نگرانند.

قبل از طراحی و راه اندازی سامانه کاتب ثبت معاملات نداشتیم؟

دهقان: مشاوران املاک قبل از اینکه این دو سامانه بیایند سامانه ایران املاک را داشتند که بعد از سال ۱۳۸۸ که این سامانه طراحی شد و زیر نظر صمت بود و اصناف بعد از چندین سال فعالیت توانستند وارد سامانه شوند و سامانه عمومیت پیدا کرد.

این سامانه ها سالها طول میکشد تا مردم و اصناف اشنایی کافی پیدا کنند ولی هم اکنون با توجه به همتی که از طرف دادگستری ، صمت و اتحادیه وجود دارد، امیدواریم این اقدام تسریع پیدا کند.

از مشاوران املاک استان درخواست می‌کنیم برای عضویت در سامانه سریعا اقدام کنند چرا که ما در تمامی اقدامات تابع قانون خواهیم بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha