به گزارش خبرنگار ایرنا، حدود ۲۰سال است که بخش بیرم لارستان از مشکل تأمین آب شرب رنج میبرد؛ پدیدههای اجتنابناپذیر طبیعت در کنار برخی دخالتهای انسانی و شاید سوءتدبیرها از گذشتههای دور تاکنون موجب شده تا مردم این دیار امروز بیش از سایر مناطق استان، مشکل بیآبی را حس کنند.
دلایل کمآبی بیرم
افت فشار آب در منطقه بیرم و قطعی های مکرر و عدمدسترسی مناسب مردم به آب از جمله مسائلی است که بیرمیها و مردم این منطقه سالهاست خواستار رفع آن هستند.
این در حالیست که کاهش ناگهانی سطح آب چاههای آب شرب شهر بیرم هم این مشکلات را دوچندان کرده و این مسائل باعث شده در طول این سالها مدیران استانی و محلی بازدیدهای میدانی از چاهها و تأسیسات آبرسانی و همچنین وضعیت آب شرب این منطقه را در دستورکار قرار دهند و در اندیشه تدابیری برای حل این مشکل باشند.
چه تدابیری اتخاذ شده؟
یکی از این تدابیر اجرای خط دوم انتقال آب از سد سلمان فارسی به منطقه بیرم است، همچنین از زمانی که موضوع انتقال آب دریا خلیجفارس به مرکز کشور جدی شد منطقه بیرم نیز در اولویت مناطق موردنظر برای آبرسانی در این پروژه قرار گرفته اما اهالی این دیار معتقدند این راهکارها برای عملی شدن و به نتیجه رسیدن نیاز به زمان زیادی دارد و برای حل این مشکل میبایست تدابیر کوتاهمدت و اساسیتری اتخاذ شود.
بدینترتیب در دی ماه سال ۱۴۰۲، شرکت آبفا فارس برای حل کمآبی بیرم به راهکاری کوتاهمدت روی آورد و شرایط بهرهبرداری از ۲حلقه چاه را فراهم کرد، با این حال این معضل هنوز برطرف نشده و تلاشها برای حل این بحران همچنان ادامه دارد.
یکی از آخرین تدابیر جهت برطرف شدن این دغدغه طرح دوباره این موضوع توسط متولیان امر است؛ مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب فارس اخیراً دیداری با حجت الاسلام مصطفی حسین زاده امام جمعه هر بیرم در دفتر خود ترتیب داده و در این دیدار گفته که در حیطه وظایف و اختیاراتمان مجدانه و با حساسیت ویژه پیگیر مسائل مربوط به آبرسانی به شهر و روستاهای بخش بیرم هستیم.
علی شبانی افزود: مردم بخش بیرم اطمینان داشته باشند که مجموعه شرکت آبفا فارس در انجام رسالت خود مبنی بر تأمین و توزیع آب شرب مردم از هیچ کوششی دریغ نمیکند؛ ما شأن خود را خادمی مردم میدانیم و به منظور رسالتمان مجدانه و با حساسیت ویژه، پیگیر مسائل مربوط به آبرسانی به شهر و روستاهای بخش بیرم هستیم.
مدیرعامل شرکت آبفا فارس گفت: با توجه به خشکسالیهای چند سال اخیر در استان فارس، به ویژه شهر بیرم و روستاهای تابعه که در منطقه خشکی از جغرافیای ایران قرار دارد، با کمبود شدید منابع تأمین آب مواجه شده؛ این بخش با سه هزار و ۸۰۰ مشترک، فاقد منابع آب سطحی و زیر زمینی مناسب به منظور شرب است اما آب مصرف بهداشتی آن در حال حاضر از طریق پنج حلقه چاه آبرفتی با دبی بیش از ۳۷ لیتر در ثانیه تامین میشود.
وی افزود: بر همین اساس موضوع تأمین پایدار آب شرب بخش بیرم سالهاست که به عنوان یک مطالبه جدی توسط مردم این بخش مورد پیگیری است و شرکت آبفا استان فارس نیز پیگیری های متعددی را به منظور حل این مشکل داشته است.
طرحهای پیش بینی شده در برنامه تأمین آب جنوب فارس چیست؟
شبانی در خصوص طرحهای پیش بینی شده در برنامه تأمین آب شرب بخش بیرم و مناطق جنوبی استان گفت: شرکت آبفا استان فارس به منظور حل مشکل کمی و کیفی آب شرب بخش بیرم طرحهایی را در سه مرحله در دستور پیگیری و اجرا قرار داده است.
او اضافه کرد: در گام اول جهت تأمین آب شرب و بهداشتی بخش بیرم ، نسبت به حفر، تجهیز، برقرسانی و اجرای خطوط انتقال، اصلاح و بازسازی شبکههای توزیع به منظور جلوگیری از هدر رفت آب، کف شکنی و مهندسی مجدد چاهها، تأمین آب مورد نیاز مردم از طریق ۳ دستگاه آب شیرین کن که در سه نقطه بیرم، بالاده و کریشکی با ظرفیت مجموع ۲۱۰ متر مکعب در شبانه روز، اقدام کرده است؛ به طوریکه در حال حاضر ظرفیت آب از دست رفته تا حدود زیادی جبران شده است.
رئیس هیأت مدیره شرکت آبفا فارس درباره تأمین آب پایدار بخش بیرم، افزود: با توجه به طرح انتقال آب شیرینسازی شده از دریا در قالب تأمین آب صنعت توسط شرکت فرا آبرسان سرزمین، با امضای تفاهمنامهای میان شرکت آب منطقهای، آب و فاضلاب، استانداری فارس و شرکت فرا آبرسان سرزمین، مقرر شد یکی از فازهای اجرایی این شرکت مجری، با اولویت منطقه بیرم و بخشهای جنوبی استان، حدفاصل منطقه پاقلات تا خط اول آبرسانی از سد سلمان فارسی به طول ۹۶ کیلومتر در دستور کار قرار گیرد.
شبانی ادامه داد: در گام دوم، تأمین آب شرب و بهداشتی بخش بیرم و مناطق جنوب استان توسط شرکت آب منطقه ای استان فارس به عنوان متولی تأمین آب شرب، طراحی پروژه انتقال آب از خط اول آبرسانی سد سلمان فارسی انجام شده ولی به دلیل عدم اخذ ماده ۲۳، امکان اجرای این طرح تاکنون امکان پذیر نشده است.
آن طور که مدیرعامل آبفا فارس میگوید اجرای گام سوم تأمین آب پایدار بخش بیرم و مناطق جنوبی استان، پروژه ۹۶ کیلومتری خط انتقال آب دریا توسط بخش خصوصی، در پایان سال گذشته با حضور مسئولین ذیربط در دونقطه فداغ و بیرم کلنگ زنی و عملیات اجرای آن آغاز شد تا پس از اجرای کامل و بهره برداری از آن، آب شرب بخش بیرم و مناطق مورد نظر از خط اول آبرسانی از سد سلمان به صورت معکوس تأمین شود.
شبانی گفت: در همین خصوص و به منظور بهرهبرداری از این پروژه، نقاط اتصال به خط اصلی نیاز به اجرای ۲۵ کیلومتر خط انتقال فرعی با اعتبار ۲۵۰ میلیارد تومان دارد که طراحی و برآورد هزینه انجام شده و در صورت تخصیص اعتبار مورد نیاز وارد فاز اجرا میشود.
بدون شک برداشتهای بی رویه سفرههای زیرزمینی طی سالهای گذشته و همچنین خشکسالی و وجود کشاورزیهای سنتی، ذخیره آب در این منطقه را کاهش داده و بیرم را اینچنین در چنبره مشکل کم آبی فرو برده؛ حالا مردم این منطقه چشم امید به تدابیر اخیر دوختهاند تا شاهد حل این مشکل پس از ۲۰سال انتظار باشند.
نظر شما