جشنواره قصه‌گویی بجنورد؛ دریچه‌ای برای سفر به دنیای کودکان

بجنورد- ایرنا- روزگار کودکی ما با دنیای بچه‌های امروز از زمین تا آسمان تفاوت داشت؛ دورانی که با داستان‌های شاهنامه و حکایت‌های مثنوی و قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب گذشت و اما مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بین المللی قصه گویی در بجنورد بار دیگر ما را به دنیای کودکانه ای می برد.

به گزارش ایرنا، گرچه امروز، کمتر مادر یا مادربزرگی است که برای فرزند یا نوه خود قصه بگوید و او را رهسپار جهانی ناشناخته کند اما هنوز هم، روزگار قصه‌ها به پایان نرسیده؛ چراکه «قصه‌ها و افسانه‌ها، همزاد انسان هستند و هیچ وقت جذابیت خود را برای مخاطب از دست نمی‌دهند».

جشنواره قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان خراسان شمالی یکی از رویدادهای جذابی است که تلاش کرده تا بستری باشد برای احیای قصه گویی و آشتی خانواده ها با قصه.

به بهانه مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره قصه گویی به سراغ چند تن از شرکت کنندگان راه یافته به جشنواره رفتیم تا با سفر به دینای قصه از ضرورت قصه و راهکارهای موثر در جریان سازی قصه برایمان بگویند.

احیای قصه گویی با زنگ قصه

«فاطمه جعفریان» یکی از قصه گویان حاضر در جشنواره بیست و ششم که با قصه «قابلمه جادویی» در بخش کلاسیک این رویداد شرکت کرده است، برپایی زنگ قصه گویی را در کشف استعدادهای ناب و تازه و احیای قصه گویی و تقویت هویت ملی اثرگذار دانست و از جشنواره قصه گویی به عنوان فرایندی جذاب یاد کرد که در روزهای اجرا لحظات خوبی رو پیش روی اجرا کننده ها و مخاطبان قرار می دهد.

وی که حضور موفقی در جشنواره قصه گویی داشته و در چند دوره خوش درخشیده است و قصه را جزئی جدایی ناپذیر از زندگی همه انسان ها می داند، از ضرورت اطلاع رسانی برای رونق بیشتر جشنواره سخن گفت و افزود: برپایی زنگ قصه گویی در فضاهای مختلف که امکان حضور کودکان به همراه پدران و مادران وجود دارد، بستری را فراهم می کند تا شاهد شنیدن قصه هایی ناب و کشف قصه گویان توانمندی شده و بتوانیم جریان قصه و قصه گویی را احیا کرده و غنا بخشیده و در راستای حفظ اصالت ها و تقویت هویت ملی خود گام برداریم.

جشنواره قصه‌گویی بجنورد؛ دریچه‌ای برای سفر به دنیای کودکان

قصه‌گویی سنگ محکی برای سنجش توانایی ها

«فاطمه حصاری» نقال و قصه گوی راه یافته به بخش آیینی و سنتی جشنواره،جشنواره قصه گویی را سنگ محکی برای سنجش توانایی هایش عنوان کرد و خواستار برپایی کارگاه های آموزشی به منظور ارتقا سطح قصه گویان شد.

او در زمره راه یافتگانی است که دستی در نقالی دارد و به واسطه فعالیتش در این حوزه با هنر قصه گویی عجین شده است، به زیبایی های قصه و پرداختن به روایت های کهن این سرزمین در قالب قصه اشاره کرد و گفت: گنجاندن بخش آیینی و سنتی به نوعی بازگشت به هویت ملی ماست و نقل داستان هایی از شاهنامه سبب آشتی دوباره با میراث فرهنگی و تمدنی ایرانیان خواهد شد.

وی که ۶ سالی است در حوزه نقالی قصه های آئینی و سنتی فعالیت می کند، تمرین و ممارست را لازمه پرداخت قصه خوب عنوان کرد و افزود: تمرین درکنار پختگی کلام بداهه زمینه ساز قصه ای دلنشین خواهد شد.

کشف استعدادهای تازه با جشنواره قصه گویی

«ثنا آب برین» از قصه گویان راه یافته به مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره قصه گویی، از رمز و رازهای قصه گویی برایمان گفت و کشف استعدادهای تازه و آشتی خانواده ها با قصه گویی را از آثار جشنواره قصه گویی بیان کرد.

وی همراهی آموزش و پرورش با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان را در رشد قصه گویی و شناسایی استعدادها و افزایش ظرفیت های قصه گویی موثر دانست و گفت: به واسطه وجود فضای مجازی، خیلی از خانواده ها با قصه و دنیای آن بیگانه هستند، جشنواره می تواند زمینه ساز آشتی دوباره خانواده ها با قصه گویی و علاقه مند شدن به امر مطالعه شود.

جشنواره قصه‌گویی بجنورد؛ دریچه‌ای برای سفر به دنیای کودکان

فرصتی برای انس نسل جدید با قصه

«الهه مقصودی» که هشتمین حضورش را در این رویداد تجربه می کند، از این که، این رویداد فرصت حضور و محک گروه های مختلف سنی را فراهم می کند، سخن گفت و افزود: همین مسئله سبب می شود تا قصه جایگاه خود را هم چون گذشته به دست آورد کما این که این اتفاق تا حدی رقم خورده و شاهد جریان یافتن قصه گویی در محافل مختلف و حتی در میان اعضای خانواده هستیم.

«مقصودی» که با قصه «این نه منم» در این جشنواره شرکت کرده است، از رویکرد خوب کانون در برگزاری دوره های آموزشی گفت و اظهارداشت: برگزاری دوره های آموزشی مستمر علاوه بر کسب تجربه مربیان، موجب می شود تا شاهد جذابیت جشنواره به واسطه قصه های متفاوت با شیوه های اجرایی مختلف باشیم.

وی اظهارامیدواری کرد: در این رویداد در کنار لذت قصه گویی و شنیدن آن بتوانیم میراث کهن خود را زنده کنیم و نسل جدید با قصه انس بگیرند.

سفر به دنیای قصه ها

«نرجس حسینی» یکی دیگر از قصه گویان حاضر در جشنواره، از نقش جشنواره قصه گویی در عمومی‌سازی و مردمی‌سازی قصه‌گویی در اقشار مختلف جامعه و ارتقای ظرفیت قصه‌گویی به عنوان یک رویکرد فراگیر تربیتی یاد کرد وگفت: قصه‌ها پر از واژگان و عبارات متنوع هستند و مهارت‌های زبانی را در افراد به ویژه کودکان و نوجوانان تقویت می کنند و در واقع قصه گویی سفری پرماجرا به دنیای آموزنده قصه هاست.

این قصه گو از این که آموزش و پرورش نقشی مهم و اساسی برای جدی گرفته شدن اهمیت قصه و قصه گویی دارد، سخن گفت و افزود: شکل گیری جشنواره ای مشترک با آموزش و پرورش برای درگیر و دخیل کردن معلمان و دانش آموزان در این شیوه تربیتی و آموزشی اثرگذار نه تنها به جریان قصه گویی کمک می کند، بلکه سبب تغییر در رویکرد شیوه های آموزشی در مدارس خواهیم شد.

جشنواره ها، عاملی برای بازگشت به دنیای قصه

«صدیقه محمدآبادی»که با قصه«گوزن زرد» در بخش علمی این رویداد فرهنگی شرکت کرده است، احیای قصه های کهن با حضور پدربزرگ ها و مادربزرگ ها، ترویج فرهنگ قصه و قصه گویی در روزگاری که فضای مجازی و قصه های صوتی غالب شده است و شکل گیری دورهمی های دوستانه و گفتن و شنیدن قصه های تازه را از دستاوردهای این رویداد برشمرد وگنجاندن تدریس قصه به عنوان یک واحد درسی برای دانشجویان به ویژه فرهنگیان، ارائه قصه های برگزیده استانی و کشوری و بین المللی در قالب بسته فرهنگی به مدارس و مراکز کانون و بهره‌گیری از ظرفیت های خوب قصه گویی در برنامه‌های مختلف را از دلایل رونق جریان قصه گویی دانست.

او در بیست و دومین حضورش از نقش و اهمیت قصه در رشد فرهنگی و اخلاقی در کودکان و نوجوانان گفت و یکی از راه های بازگشت به دنیای قصه را برپایی رویدادهای قصه گویی بیان کرد.

جشنواره قصه‌گویی بجنورد؛ دریچه‌ای برای سفر به دنیای کودکان

ایجاد خانه قصه گویی

«تقی ابراهیمیان» از دیگر قصه گویان که چند دوره اخیر پای ثابت جشنواره قصه گویی به عنوان داور و قصه گو بوده است، قصه گویی را بخشی از جریان روزانه مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان عنوان کرد و با اشاره به اثرگذاری جریان قصه گویی از این که در سال های اخیر تلاش هایی برای مردمی کردن قصه‌گویی صورت گرفته است، سخن به میان آورد وافزود: اگر چه تلاش شده است قصه گویانی که با کانون در ارتباط هستند در مناسبت‌های خاص برای بخش‌های مختلف جامعه قصه بگویند اما به نظر می‌رسد لازم است زمینه‌هایی برای شکل گیری هسته‌های قصه‌گویی در جوامع و گروه‌های مختلف فراهم شود.

وی ادامه داد: با توجه به این که اولین مخاطبان قصه‌گویی کودکان و خردسالان هستند، در گام نخست لازم است هسته‌های قصه‌گویی با هدف تحت پوشش قرار دادن این بخش از جامعه وارد عمل شوند و در گام بعدی از بخش‌های غیر دولتی که تجربیاتی از این دست در زمینه قصه‌گویی دارند حمایت‌های مالی و معنوی صورت گیرد و تلاش شود در هر شهر یا روستا خانه‌ای و یا مکانی با نام خانه قصه‌گویی ایجاد شود تا مخاطبان بدانند که حضورشان در آن زمان و مکان صرفاً برای شنیدن قصه و زندگی کردن در قصه‌هاست.

مرحله استانی بیست و ششمین جشنواره بین المللی قصه گویی از صبح شنبه با شعار «راز قصه ها، ساز زندگی است»، در تماشاخانه ترنج آغاز و روز یکشنبه با معرفی برترین ها به کار خود پایان می دهد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha