به گزارش ایرنا، مدیریت حفظ نبابات سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران روز یکشنبه با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد که با توجه به شرایط ویژه آب و هوایی سالجاری و تجربیات چند ساله مشکلات به وجود آمده از فعالیت آفت خطرناک مگس میوه مدیترانهای در باغات استان، از آن جایی که وجود میوههای مرکبات باقیمانده روی درختان، به خصوص نارنج اولین و مهمترین میزبان در اوائل فصل بهار است، کانونهای اولیه آلودگی از میوههای رسیده برداشت نشده نارنج شکل میگیرد.
بنابر این گزارش با توجه به پایش و رصد آفت توسط تله های نصب شده در ایستگاههای ردیابی و پیشآگاهی در نظر گرفته شده و شکار مگس بعد از سرما و برف اخیر در برخی تلهها و همچنین مشاهده زنده آفت در داخل میوه نارنگی رسیده برداشت نشده روی درخت به صورت موردی و به منظور کاهش جمعیت زمستانگذران و پیشگیری از شکلگیری کانونهای اولیه آلودگی، ضرورت مبارزه گسترده با مگس میوه به روش غیرشیمیایی در فصل زمستان بسیار مهم و موثر خواهد بود.
در اطلاعیه مدیریت حفظ نباتات مازندران آمده است که تسریع در برداشت تمامی میوههای رسیده و باقیمانده مرکبات به ویژه در حاشیه جادهها و محوطه شهری و شهرکها و حاشیه و داخل باغ ها ضروری است.
جمعآوری و دفن تمامی میوههای ریخته شده پای درختان در عمق ۵۰ سانتیمتری خاک و همچنین پابیل کردن یا شخم سطحی سایهانداز درختان سیاهریشه و مرکبات برای از بین بردن آفات موجود در خاک بسیار موثر بوده و در کاهش جمعیت انتقالی نقش به سزایی دارد.
مدیریت حفظ نباتات از باغداران خواست تا از ریختن میوههای پوسیده و ضایعات انبار و سورتینگها در حاشیه جاده، رودخانهها و فضای باز خود داری کرده و ضوابط بهداشتی دفن میوهها در عمق ۵۰ سانتیمتری خاک را عملی کنند.
پاکسازی و برداشت کامل میوههای نارنج در حاشیه باغ ها و پارک ها و فضای سبز شهرها حداکثر تا پایان اسفند ماه الزامی است.
جهاد کشاورزی مازندران اعلام کرد که رعایت و انجام نکات فنی اشاره شده در خانه سراها، ویلا سراها، شهرکهای ساحلی، ادارات دولتی، پارکها و فضای سبز شهری و روستایی که دارای درختان میزبان مگس میوه (مرکبات، هلو و شلیل، انجیر، خرمالو، سیب، گلابی، انار) هستند نیز مورد تاکید است.
مازندران علاوه بر این که ۱۶۰ هزار هکتار باغ انواع میوه دارد که ۱۱۰ هزار هکتار آن از انواع مرکبات بویژه پرتقال است، به دلیل وجود درختان نارنج در شهرها به پایتخت بهار نارنج نیز شهره است، به طوری که گفته می شود دستکم حدود ۶ میلیون اصله درخت نارنج در سطح خیابان های این استان پهناور بویژه در شهرهای ساری و بابل وجود دارد.
استان مازندران ۲۲ شهر بزرگ و حدود ۳۵ شهر کوچک زیر ۲۵ هزار نفر دارد و کاشت درخت نارنج به علت داشتن برگ ضخیم و همیشه سبز بودن مورد توجه شهرداران قرار می گیرد.
استان مازندران سومین استان کشور از نظر برخورداری و تولید انواع مرکبات از جمله پرتقال، لیمو، نارنگی و نارنج است، اما در سال های اخیر بی توجهی درحفظ و برداشت بموقع میوه آن مشکلی برای باغداری حرفه ای شده است.
واقعیت این است که مگس مدیترانه ای که زمانی تنها در ماههای پایانی تابستان و همزمان با رسیدن نارنگی پیش رس مهمان باغ های مازندران می شد، در سال های اخیر، فصل حضورش را گسترش داد به گونه ای که همچنان شاهد این آفت به خاطر میزبانی درختان نارنج رسیده شده در سطح شهرهای استان هستیم.
نارنج میوه ای است که به طور معمول در آغاز بهار شکوفه می کند و زمان برداشت آن نیز اواخر ماه آذر و فصل پاییز است، اما برداشت میوه این گونه درخت مرکبات در حاشیه خیابان های شهر و محوطه های اماکن عمومی و ادارات دولتی و عمومی همواره با بی توجهی همراه می شود و بعضی سال ها یا اصلا برداشت نمی شود و یا با کم توجهی فقط در حد سبک کردن شاخه درخت برداشت می شود.
بنا بر اظهارات کارشناسان حفظ نباتات مازندران، مگس میوه میتواند به هر میوه نرسیده هم خسارت وارد کند. هر مگس ماده روزانه یک تا ۳۰ عدد تخم رها می کند و در شرایط مناسب این توان را دارد که در یک دوره زندگی تعدادش را به میانگین ۳۰۰ و حداکثر یکهزار عدد برساند.
میوه رسیده در سر درخت یا پوسیده در پای درخت بهترین میزبان مگس مدیترانه ای است، سفره ای که حتی اگر باغ های حرفه ای مازندران را بتوان از آن پاکسازی کرد، در خانه باغ های موجود در استان بویژه خانه باغ های متعلق به غیربومیان، درختان ادارات دولتی و خیابان های سطح شهر در تمامی فصول سال پهن است.
نظر شما