هفته فرهنگی آلمان در شیراز
تهران– ایرنا– هفته فرهنگی آلمان به مناسبت دویستمین سالگرد انتشار دیوان شعر «غربی ـ شرقی» اثر «یوهان ولفگانگ فون گوته» از نهم تا سیزدهم آبان ماه ۱۳۹۸ در شیراز برگزار شد.
گوته شاعر آلمانی دو سده پیش، دیوان غربی- شرقیاش را بر اثر شیفتگی به حافظ شیراز نگاشت و پیوندی ناگسستنی با این علاقه قلبی بین دو تمدن شرق و غرب ایجاد کرد؛ در سالگرد انتشار این اثر سترگ ادبی، هفته فرهنگی آلمان در شیراز زادگاه حافظ برگزار شد و حضور چهرههای شاخص ادبیات و هنر آلمان و ایران در این مراسم فرهنگی، حکایت از پیوند قلبی دو شاعر داشت.
این برنامه را سفارت آلمان در ایران به میزبانی شهر شیراز و با همکاری شهرداری این شهر برگزار کرد که در آن چهرههایی همچون «فلوریان گراف هنکل فان دانرسمارک» برنده اسکار، «دوریس دوری» نویسنده، پروفسور «آنکه بسه» متخصص سرشناس دیوان غربی - شرقی و «اشتفان وایدنر» نویسنده، مترجم و اسلامشناس حضور داشتند.
گوته، شاعر، ادیب، نویسنده و سخنور مشهور آلمانی که ۲۸ اوت ۱۷۴۹ در «فرانکفورت» متولد شد و ۲۲ مارس ۱۸۳۲ در «وایمار» درگذشت، یکی از کلیدهای اصلی ادبیات آلمان و جهان به شمار میآید.
در هفته فرهنگی آلمان در شیراز برنامههای مختلفی از جمله نمایشگاه آثار گوته، رونمایی از ترجمه اخیر دیوان غربی- شرقی، نمایش فیلم گوته و اجرای نمایش گفت و گوی خیالی حافظ و گوته برگزار شد. کنسرت موسیقی کلاسیک، نمایش فیلم برنده اسکار، شعر و داستان خوانی، نمایشگاه عکس یافتههای باستانشناسان آلمانی و آشنایی فرهنگوران و ادیبان آلمانی با آثار تاریخی و فرهنگی شیراز از دیگر برنامههای این رویداد بود.
«عنایت الله رحیمی» استاندار فارس در دیدار با سفیر آلمان در ایران که برای شرکت در برنامههای هفته آلمان به شیراز سفر کرده بود گفت: انتظار داریم محدودیتهای کنونی در فضای پسابرجام کاهش یابد، آلمان در این زمینه مستقل عمل کند و اثرگذاری خود را در سیاستهای اروپا نشان دهد.
«میشاییل کلور برشتولد» سفیر آلمان در ایران نیز گفت: این سالگرد، مناسبت خوبی برای یادآوری مناسبات و روابط خوب آلمان و ایران است و نباید اجازه دهیم سیاست مانع تعمیق روابط دوستانه مردم دو کشور شود. ۱۰۰ سال آینده را با موفقیت پشت سر خواهیم گذاشت همانگونه که ۱۰۰ سال قبل را پشت سر نهادیم.
سفیر آلمان در ایران همچنین در آیین رسمی آغاز هفته فرهنگی آلمان در شیراز، سخنرانی خود را با دو بیت از غزل "بیا تا گل برافشانیم و می در ساغر اندازیم" حافظ که بیش از دویست سال پیش گوته، شاعر و متفکر آلمانی را به شاعر شیراز پیوند داده بود، آغاز کرد.
اجرای کنسرت گروه «کلنکه» آلمان و آیین خطابه نمایشی دیوان غربی– شرقی به کارگردانی «محسن حسینی» در قالب هنر مفهومی که به زندگی عاشقانه حافظ و همسرش «جهان ملک خاتون» و گوته و دلدادهاش «ماریانه فن ویله مر» میپردازد، از دیگر برنامه های این رویداد فرهنگی بود. «سفری به شرق: گوته و دیوان غربی- شرقی» نیز عنوان نمایشگاهی در هفته فرهنگی آلمان در شیراز بود که «کلاوس گالاس» در این نمایشگاه در قالب تابلوهایی زندگی و آشنایی گوته با حافظ و فرهنگ شرق را در قاب عکس به تصویر کشید.
نمایشگاه موسسه باستانشناسی آلمان نیز که نشاندهنده حضور آلمانیها در کاوشهای باستانشناسی است، برای نخستین بار در شیراز در کتابخانه و مرکز اسناد کتابخانه ملی فارس برگزار شد.
فیلم «زندگی دیگران» هم که در ۲۰۰۶ میلادی جایزه اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان را از آن خود کرد، شامگاه جمعه ۱۰ آبان در دومین روز از برنامه هفته فرهنگی آلمان درشیراز به نمایش در آمد.
شرکت کنندگان در چهارمین روز از هفته فرهنگی آلمان در کنار «دوریس دوریه» بانوی نویسنده و فیلمساز آلمانی به تماشای فیلم «درودهایی از فوکوشیما» نشستند.
استاندار فارس در مراسم پایانی این مراسم گفت: اینک هفته فرهنگی آلمان در شیراز پایان یافته است و استقبال مردم از این رخداد سبب شد که ژرمنها در اندیشه رخدادهای فرهنگی دیگری در جمهوری اسلامی ایران باشند؛ امید که تقویت مناسبات در حوزه فرهنگ، یادآوری برای مسئولیتهای تاریخی ملتها نسبت به یکدیگر در شرایط دشوار باشد و آلمان، نقش تاریخی در قبال ایران در سیاستهای عرصه بینالملل ایفا کند.
ظرفیتها و زمینههای همکاری بخش خصوصی استان فارس با کشور آلمان نیز از مواردی بود که در نشستی با حضور سفیر آلمان در ایران و برخی مسؤولان استان فارس در شیراز بررسی و اعلام شد که این همکاری موجب تقویت بیش از پیش این روابط میشود.
خبرگزاری جمهوری اسلامی به این مناسبت پوشش گستردهای از برنامه های هفته فرهنگی آلمان در شیراز داشت که مجموعه گزارش ها و اخبار مربوط به این رویداد در پرونده پیش رو قابل ملاحظه است.