کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۰/ داووس امنیتی

تهران- ایرنا- پنجاه و ششمین کنفرانس امنیتی مونیخ که اواخر بهمن ماه ۱۳۹۸ برگزار شد، نشان از اختلاف‌نظر رهبران جهان با سیاست‌های دولت ترامپ داشت.

این کنفرانس از ۲۵ تا ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ در حالی به پایان رسید که اختلافات رهبران جهان به ویژه رهبران اروپا با آمریکا و همچنین تقابل میان آمریکا و چین بیش از پیش آشکار شد.

اجلاس سالاانه امنیتی مونیخ در حالی در این شهر از ساعت ۱۴ به وقت محلی ( ۱۶ و ۳۰ به وقت ایران) آغاز به کار کرد که پیش از آن اعلام شد مقامات ارشد جهان از جمله «امانوئل مکرون» رییس جمهوری فرانسه، «جاستین ترودو» نخست‌ وزیر کانادا، «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا، «وانگ یی» وزیر خارجه چین و «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در این نشست شرکت می‌کنند.

«ولفگانگ ایشینگر» رییس پنجاه و ششمین اجلاس امنیتی مونیخ، پیش از آغاز رسمی این اجلاس نارضایتی خود را نسبت به «ناکامی غیرقابل بخشش» جامعه جهانی در حل و فصل مناقشاتی چون تنش‌ها در سوریه ابراز کرد.

یکی از مهم‌ترین نکات کنفرانس، آشکار شدن اختلافات میان آمریکا و کشورهای اروپایی بود. در همین زمینه رییس جمهوری آلمان در سخنانی گفت: آمریکا، روسیه و چین دنیا را ناامن کرده‌اند. «فرانک والتر اشتاین‌مایر» از سیاست‌های این سه کشور برای فاصله گرفتن از رویکرد چندجانبه گرایی انتقاد کرد و به‌طور ویژه به شعار دونالد ترامپ مبنی بر «آمریکا را دوباره عالی کن» تاخت. وی به کنایه گفت که آمریکا تلاش می‌کند با هزینه شرکا و همسایگانش مسیر عالی شدن را طی کند.

در این باره شبکه «سی‌جی‌تی‌ان» چین، کلیدی‌ترین دستاورد کنفرانس امنیتی مونیخ را انتقاد از یکجانبه‌گرایی آمریکا و آمادگی اروپا برای دستیابی به صلح جهانی بدون اتکا به واشنگتن اعلام کرد. رسانه انگلیسی‌ زبان چینی در مطلبی با عنوان «سه پیشرفت اساسی کنفرانس امنیتی مونیخ» نوشت:‌ در این کنفرانس در حالی که روابط اروپا با آمریکا در حال تغییر است، آلمان بر لزوم اتحاد امنیتی و دفاعی اروپا با هدف تشویق به ابتکار عمل بیشتر در مورد صلح جهانی تأکید کرد.

کنفرانس امنیتی مونیخ همچنین محلی برای رد و بدل اظهارات هشدارآمیز میان مقامات آمریکایی و چینی بود. «مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا در سخنرانی خود در این کنفرانس گفت: امروز نگرانی اصلی امنیتی در جهان، از روسیه به چین تغییر کرده است. اسپر که تقریبا تمام سخنرانی خود را صرف حمله به چین کرد، بدون اشاره به نقض مکرر معاهده و مقررات بین المللی از سوی کاخ سفید مدعی شد: چین مقررات بین المللی را رعایت نمی‌کند و ما از چین می‌خواهیم که مثل یک کشور عادی در جهان رفتار کند.

وزیر خارجه چین نیز در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ به آمریکا هشدار داد که اگر علیه تدابیر مقابله‌جویانه چین برای مهار ویروس کرونا گامی بردارد، به توافق اولیه تجاری دو کشور لطمه شدیدی وارد خواهد شد. «وانگ یی» در حاشیه اجلاس امنیتی مونیخ از اقدامات افراطی معدودی از کشورها از جمله محدودیت های مسافرتی آنها علیه شهروندان چینی انتقاد کرد.

به دنبال تایید دیدار «کریس مورفی» سناتور دموکرات آمریکایی با «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، رییس جمهوری آمریکا در توییتی این اقدام را نقض قانون لوگان دانست. «مایک‌پمپئو» وزیر خارجه آمریکا نیز انتقاداتی را در این زمینه مطرح کرد. وزیر خارجه آمریکا از دیدار گروهی از سناتورهای دموکرات با ظریف در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ آلمان انتقاد کرد. وی تصریح کرد: اگر این دیدار انجام شده باشد، نمی‌دانم آنها چه گفته‌اند. امیدوارم که آنها (دموکرات‌ها) در پی تقویت سیاست خارجی آمریکا بوده باشند، نه سیاست خارجی خودشان.

در همین حال ۴ اسفند ۱۳۹۸ سناتور مورفی اعلام کرد: با هماهنگی وزارت خارجه آمریکا به دیدار ظریف رفتم. وی با انتقاد از سیاست‌های ترامپ در مورد ایران گفت: پیش از ملاقات با ظریف به وزارت امور خارجه آمریکا اطلاع داده بودم.

برچسب‌ها

اخبار پرونده