به گزارش ایرنا تاثیر رطوبت، دما و تهویه هوا در نگهداری سیب و همچنین اهمیت برداشت به موقع و تشخیص موعد آن از طریق تعیین قند یا نشاسته محصول از جمله عناوین مباحثی است که در این سمینار تخصصی ارایه شد.
سمیناری که تلاش دستاندرکاران دانشگاه مراغه و مرکز رشد واحدهای فناور برای افزایش بهرهوری این محصول صادراتی را از طریق بهکارگیری ایدههای فناورانه به نمایش گذاشت.
چراکه پائین بودن بهرهوری و حجم تولید، نبود صنایع تبدیلی، اثربخش نبودن سموم و دفع آفات، سرمازدگی و سایر عوامل موثر در نگهداری محصول پس از برداشت، موجب شده تا سود اندکی از این محصول نصیب مردم شود و افزایش بهرهوری به یک نیاز اساسی تبدیل گردد.
توجه به دما، رطوبت و تهویه هوا در سردخانهها
دکترای علوم و مهندسی صنایع غذایی بیان کرد: شاخصهای مهم در نگهداری سیب از جمله دما، رطوبت و تهویه مناسب باید در سردخانههای سیب مورد توجه قرار گیرد.
«محمدعلی شبخیز» با بیان اینکه گونههای مختلف سیب مراغه برای نگهداری در سردخانهها به دمای نیم درجه زیر صفر و نزدیک به صفر نیاز دارد، اضافه کرد: رطوبت ۹۰ تا ۹۵ درصدی باید در سردخانههای سیب وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: برای تامین رطوبت در سردخانهها باید از مهپاشها استفاده شود و تامین رطوبت از طریق اسپری آب روی محصول یا رطوبتزنی از کف، باعث افزایش آلودگی میکروبی میشود و علاوه بر آن رطوبت را هم به میزان مورد نیاز تامین نمیکند.
عضو هیئت اجرایی نخستین جشنواره ایدههای فناورانه سیب مراغه همچنین سه مرحله کنترل کیفی در سردخانههای سیب را مورد تاکید قرار داد و افزود: کنترل کیفی در هنگام ورود محصول و حین نگهداری ضروری است تا اختلالهای تغذیه شناسایی شود؛ همچنین کنترل کیفی محصول نهایی نیز به برنامهریزی نیاز دارد.
«شبخیز» با تاکید بر اینکه تهویه مناسب، از تجمع گازهایی چون دیاکسیدکربن در سردخانه جلوگیری میکند، از سردخانهداران مراغه خواست تا به تهویه هوا نیز اهمیت دهند.
برداشت سیب مراغه ۱۴۰ روز بعد از گلدهی درخت
دانشیار علوم باغبانی دانشگاه مراغه نیز با بیان اینکه سیب را میتوان برای مدت طولانیتر نگهداری، و با کیفیت بهتر به بازار عرضه کرد، توصیههایی را برای دوره پس از برداشت محصول برشمرد و افزود: سیب مراغه باید ۱۳۵ تا ۱۴۰ روز پس از گلدهی کامل درخت برداشت شود.
«حنیفه حاجیزاده» افزود: سنجش میزان قند سیب با استفاده از ابزارهای خاص هم میتواند زمان برداشت آن را تعیین کند و اگر میزان قند سیب از ۱۶ درجه بریکس کمتر باشد، نباید چیده شود.
به گفته وی همچنین با ابزارهای خاص میتوان سفتی محصول را هم سنجید و با کمک آن زمان برداشت را تعیین کرد؛ برای نمونه حداقل سفتی ۶۰ نیوتن برای برداشت سیب مراغه مورد نیاز است.
«حاجیزاده» ادامه داد: اندازهگیری میزان نشاسته سیب نیز زمان برداشت محصول را تعیین میکند و سیب در زمان برداشت باید کمترین میزان نشاسته در نزدیکی دیواره پوست را داشته باشد.
دانشیار دانشگاه مراغه این را هم بیان کرد که اندازهگیری مقدار اسید میوه نیز به عنوان فاکتوری برای سنجش طعم محصول مورد استفاده قرار میگیرد.
زمان برداشت در کنترل اختلالهای سیب موثر است
عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی دانشگاه مراغه با تاکید بر اینکه زمان برداشت سیب در کنترل اختلالهای این محصول پس از برداشت موثر است، بیان کرد: اگرچه کیفیت سیب مراغه به عنوان قطب تولید این محصول بالاست اما ۴۰ تا ۵۰ درصد ضایعات پس از برداشت در سیب این شهرستان وجود دارد.
«اصغر ابراهیمزاده» اضافه کرد: برخی نواقص باعث میشود تا سیب باکیفیت مراغه با درجه کیفیت پایینتر به دست مصرفکننده برسد و این نواقص و راهکارهای رفع آنها باید به کشاورزان و سردخانهداران منتقل شود.
وی افزود: اگر سیب زودتر از موعد برداشت شود، محصول ایدهآل نخواهد بود و اگر آن را دیرتر برداشت کنیم، عمر انباری پایین میآید؛ بر همین اساس تعیین زمان دقیق برداشت بسیار حائز اهمیت است.
عضو هیئت علمی دانشگاه مراغه با بیان اینکه در سردخانههای ما فقط دما کنترل میشود، اضافه کرد: اتمسفر و رطوبت در سردخانههای ما چندان کنترل نمیشود؛ ضمن توجه به اینکه با پاشیدن آب روی زمین یا جعبه سیب نمیتوان رطوبت مطلوب ایجاد کرد.
تغذیه هر باغی با باغ مجاورش متفاوت است
دکتری فیزیولوژی گیاهی نیز عملکرد تولید سیب مراغه را پایینتر از حد معمول عنوان کرد و گفت: تغذیه هر باغی با باغ مجاورش تفاوت دارد زیرا شرایط خاک و دوره آبیاری و هرس آنها متفاوت است و بر همین اساس باغداران باید از کارشناسان کشاورزی بهره بگیرند.
«مهران کنعانی»، آنالیز خاک و استفاده از کود باکیفیت در مقدار پایینتر را توصیه کرد و افزود: کودهای باکیفیت شاید هزینه را در ابتدا بالا ببرد اما محصول تولیدی میتواند این هزینهها را پوشش دهد.
به گزارش ایرنا این جشنواره در محورهای «کشاورزی و تأثیر آن در کیفیت سیب درختی شامل کود، سم، خاک، ترویج، آبیاری، هرس، برداشت، بستهبندی اولیه، انتقال، روشهای نوین نگهداری سیب درختی در انبار و سردخانه و روشهای نوین در ضدعفونی در حال برگزاری است.
در این جشنواره همچنین در محورهای «بستهبندیهای نوین سیب درختی از جمله بستهبندی فعال، بستهبندی هوشمند و سایر بستهبندیها» و «محصولات جانبی و صنایع تبدیلی و تکمیلی سیب درختی شامل سرکه سیب، شیره سیب، پوره و سایر زمینههای مرتبط» نیز ایدههای فناورانه مورد داوری قرار میگیرد و برندسازی و صادرات از دیگر محورهای آن به شمار میرود.
گفتنی است ۱۳ ایده فناورانه در زمینه بهرهوری سیب به دبیرخانه نخستین جشنواره رویش ایدههای فناورانه سیب مراغه ارسال شده بود.
نظر شما