«علی واعظ» روزنامهنگار و تحلیلگر ارشد گروه بینالمللی بحران در امور ایران در گفت و گو با روزنامه «لو فیگارو» فرانسه درباره اتهامهای «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا علیه ایران پس از حمله به دو فروند نفتکش در دریای عمان گفت: من هنوز شواهد معتبری مبنی بر ربط دادن این حادثه به ایران ندیدهام.
او میگوید: این کاملاً" امکان پذیر است که قایق مشاهده شده در این ویدئو در واقع حامل امدادگران ایرانی باشد که برای نجات نفتکش تلاش میکنند.
این محقق ایرانی همچنین در پاسخ به سوالی درباره نتایج سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه ایران از دو سال گذشته تاکنون گفت: مسلم است که تحریمهای آمریکا موجب صدمات اقتصادی قابل توجهی بر ایران میشود، اما به نظر نمیرسد که این منجر به تغییر مسیر ایران شود.
روز پنجشنبه گذشته و همزمان با حضور «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن در ایران، دو فروند کشتی به نامهای "کوکوکا کوریجس" و "فرونت آلتایر" در دریای عمان مورد حمله قرار گرفتند که یکی از انها توسط یک شرکت ژاپنی اداره میشد.
با وجود اینکه آمریکا و عربستان بی درنگ انگشت اتهام را به سوی تهران نشانه رفتند، وزیر امور خارجه ژاپن خواستار روشن شدن حادثه نفتکشها شد و گفت که کشورش تلاش خواهد کرد حقایق بیشتری را پیرامون حملات روز پنجشنبه علیه دو فروند کشتی نفتکش از جمله یک کشتی ژاپنی در دریای عمان به دست آورد.
«کونو تارو» وزیر خارجه ژاپن در جمع خبرنگاران اظهار داشت که در همان روز با "مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا مکالمه تلفنی داشته است.
آمریکا اگرچه بدون ارائه هیچگونه دلیل و مدرکی ایران را مقصر این حادثه اعلام کرد اما وزیر خارجه ژاپن گفت کشورش میخواهد درک درستی از وضعیت پیدا کرده و خطرات آینده را ارزیابی کند.
**جنگ طلبان آمریکا به دنبال افزایش تنش در منطقه
در این ارتباط همچنین«دومینیک ترنکان» (Dominique Trinquand ) مقام پیشین فرانسه در سازمان ملل متحد در گفت و گو با فرانس ۲۴ انگلیس، سرعت ارائه مدرک از طرف آمریکا علیه ایران در خصوص حادثه حمله به دو کشتی در دریای عمان را تعجب برانگیز خواند و گفت "من نمی گویم این حادثه دروغ است اما اثبات نشده است."
به گفته او، "شی پرنده که نفتکشها را هدف قرار داده احتمال دارد یک هواپیمای بدون سرنشین یا خمپاره باشد."
وی تصریح کرد در آنچه آمریکا به عنوان مدرک ارائه کرده نوعی تناقض مشاهده میشود. دیگران به مطلب دیگری اشاره میکنند و آمریکا موضوع دیگری را به عنوان مدرک ارائه کرده است.
این مقام پیشین فرانسه در سازمان ملل همچنین با اظهار تعجب خود از مشاهده ویدئوی سیاه و سفیدی که از سوی پنتاگون منتشر شده، گفت: این نمیتواند به عنوان مدرک باشد.
ترنکان با تاکید بر اینکه جنگ طلبان دولت آمریکا به دنبال افزایش تنش در منطقه هستند، آن را خطرناک خواند و گفت آنها منافعی از تنش آفرینی در منطقه دارند. آمریکا در منطقه از توافقها تبعیت نمیکند و خواهان محاصره و تحریم ایران است.
در همین حال «آرون دیوید میلر» (Aaron David Miller) مشاور اسبق وزارت خارجه آمریکا در امور خاورمیانه هم به خبرگزاری فرانسه گفت: مدارک ارائه شده برای وارد کردن این اتهام به ایران کافی نیست.
وی تصریح کرد: "اگر پس از این حادثه دولت ترامپ تصمیم گرفته باشد تا حمله به کشتیهای را به نیروهای ایرانی در عراق، سوریه و یمن منتسب کند این تصمیم حمایت "صفر" بین المللی را خواهد داشت.
همچنین «کالین کال» (Colin Kahl) دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در دولت «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا که هم اینک کارشناس دانشگاه استنفورد کالیفرنیا است در حساب توئیتر خود در واکنش به این حادثه هشدار داد: " تنش بین آمریکا و ایران در حال تشدید شدن است. هر دو طرف میتوانند به راحتی در جنگی که میگویند میخواهند از آن جلوگیری کنند گرفتار شوند./
نظر شما