۸ اسفند ۱۳۹۸، ۷:۳۷
کد خبرنگار: 1375
کد خبر: 83692750
T T
۱۰ نفر

برچسب‌ها

«فرزانگان خوانسار» کتاب معرفی فرهیختگان این دیار

اصفهان- ایرنا- "فرزانگان خوانسار" کتابی است که نویسنده آن فرهیختگان و فرزنگاران این شهرستان استان اصفهان را معرفی کرده است.

حدود ۸۰۰ نفر از بزرگان این خطه شناسایی و اطلاعات نیمی از آنها جمع آوری شده است که شمار زیادی از آنها در کتاب فرزانگان خوانسار معرفی شده‌اند.

حجت‌الاسلام «احمدرضا کشوری» مولف کتاب است و با همکاری تنی چند از روحانیون دیگر این مجموعه را تنظیم و به چاپ رسانده است.

به طور تقریبی نام و عنوان تمامی بزرگان و عالمان این دیار به واژه خوانساری متصل و شناخته شده است و پسوند خوانساری در همه اسامی به چشم می‌خورد.

سید ابوتراب بن سید ابوالقاسم خوانساری(۱۲۷۱-۱۳۴۶ قمری): عالمی فاضل و فقیهی محقق که تالیفات زیاد و تفسیر قرآن دارد.

شیخ ابوالفضل نجفی خوانساری(۱۲۹۶ خورشیدی): هوش بالا، بهره‌مندی از چشمه جوشان نهج البلاغه امیر مومنان و عزیمت به نجف در ۱۸ سالگی از جمله شاخصه‌های این عالم عامل است. کتاب‌های فلسفی و کلامی «منظومه سبزواری» و «شوارق الالهام لاهیجی» از برترین آثار این عالم است. وی از محضر آیت‌الله بروجردی بهره‌مند بوده و همچنین نماینده امام در اراک و امام جمعه این شهر بوده است.

تشکیل محفل بحث و درس، تاسیس مدرسه علمیه و ساختمان مصلا، بیمارستان و چندین فعالیت  عام‌المنفعه دیگر از جمله کارهای این بزرگمرد خوانساری است.

میرزا ابوالقاسم میرکبیر خوانساری( ۱۰۹۰- ۱۱۵۸ قمری): آن مرحوم از شاگردان مکتب علامه مجلسی بوده است.

سید احمد خوانساری(۱۳۰۹- ۱۳۶۳ خورشیدی): این عالم دینی در قم تدریس داشته و به درجه اجتهاد بعد از حاج آقا یحیی صدرالعلما در تهران می‌رسد. بعد از رحلت آیت الله بروجردی مدت ها مدیریت حوزه‌های علمیه عراق و ایران را عهده دار بوده و آثاری همچون: دوره هفت جلدی جامع المدارک فی شرح المحضر النافع، رساله احکام و عبادات، مجموعه رسائل و حواشی بر عروه الوثقی از وی باقی است.

احمد سهیلی خوانساری(۱۲۹۰- ۱۳۷۳ خورشیدی): خوشنویس و شاعر، عتیقه شناس و کتاب شناس معروف ولایت خوانسار بود. مدت‌ها ریاست انجمن ادبی نظامی گنجوی را عهده دار بود و دیوانی از اشعار خود به یادگار نهاد.

آقا جمال الدین خوانساری(۱۱۲۵ قمری): آن عالم به جمال المحققین و آقا جمال شناخته تر بوده و هم عصر میرزای شیروانی و علامه مجلسی بوده و به اصول و حکمت، مسلط است.

شیخ حر عاملی از او به عنوان های عالم، فاضل، عظیم المنزله، رفیع الشان، ثقه، و عارف یاد کرده است.

آقا حسین علوی خوانساری: آن عالم فرزانه با وجود سن بالا حضوری فعال در پیروزی انقلاب و حمایت از امام خمینی(ره) داشته که اوراقی از کتاب نیز به کرامات و نقل چند مطلب از وی در این رابطه اختصاص دارد.

آقا حسین خوانساری(۱۰۱۶- ۱۰۹۸ قمری): معروف به محقق خوانساری و ذوالجمالین از بزرگان وثقات علمای امامیه در سده یازدهم هجری است. «صاحب الروّا» او را یگانه روزگار خویش می داند که در علوم عقلی و نقلی کسی به پایش نمی رسد.

محقق خوانساری در زمان شاه سلیمان صفوی به امور رعیت و مملکت اشتغال داشته و طبع شعری هم داشته است.

ای باد صبا طرب فزا می آیی/ از طرف کدامین کف پا می آیی/ از کوی که برخاسته ای راست بگو/ ای گرد، به چشم آشنا می آیی

سید حسین میرصانع خوانساری: مسلط به زبان عربی بوده و از سال ۱۳۴۹ از تهران به قم می رود و همچنین سال ها کارهای قضایی و اجرایی را در خوانسار عهده دار بوده است.

مبارزات او در سال های ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ و مرکزیت حجره وی بعنوان محل توزیع و نگهدای اعلامیه های امام راحل(ره) و به راه انداختن اولین راهپیمایی ضد رژیم سیاه پلهوی، سخنرانی در مراسم چهلم شهدای ۱۷ شهریور در بهشت زهرا و انعکاس در روزنامه، قاضی شرع دادگاه های گلپایگان و خوانسار و ستاد معارف دانشگاه شهید بهشتی از جمله سوابق اوست.

حسین علی ساعی: شاعر و  نوحه سرای خوانساری است و چکامه بهاری او معروف است.

به خوانسار آی و بین فصل بهارش/ که زیبا گشته دشت و کوهسارش/ درختانش صف اندر صف پدیدار/ ردیف همدگر در جویبارش/ نوای بلبلان نغمه پرداز/ به گوش آید به هر لیل و نهارش/ گلستان کوه آن خلد برین است/ بیا بنگر فضای مشکبارش...

آقا سید علی مجتهد(۱۲۵۲ قمری): این عالم خوانساری با کشاورزان و پابرهنگان حشر و نشر داشت و بسیار پارسا بود. «دستورالعمل عارفانه آقا نجفی اصفهانی» به او در صفحه های ۹۲ تا ۹۶ کتاب جای گرفته و در بخشی از آن آمده است:

«ما گرفتار دورانی هستیم که نادانی ها بسیار است و براهین روشن و کتاب های هدایت بی بهاست. گنا و جهالت بر اهل آن حاکل شده و ستم و تجاوز به دست کوردلان حقایق ناشنوا و گنگان در اظهار حق بسیار شده است... راستی و صداقت کاستی پذیرفته و دروغ فراوان شده است. در دل بر یکدیگر کینه و خصومت برند و در زبان اظهار دوستی و محبت کنند. به خدا پناه می برم از این مردمی که پندارهای ساده سودنشان ندهد...»

سید محمد باقر خوانساری(۱۲۲۶- ۱۳۱۳ قمری): وی صاحب کتاب معروف «روضات الجنات» است و ۸ اثر دیگر ثبت و طبع و یکهزار شاگرد تربیت کرده است.

آقا میرزا محمود ابن الرضا، سید محمدباقر خوانساری(نماز باران وی شهره است)، سید فخرالدین خوانساری، محمد امامی خوانساری، ملا عبدالغفار خوبرو، صدرای بیدهندی و چندین و چند دانشمند و فرهیخته دیگری که نامشان در کتاب است و مجال و فرصت معرفی آنان در این مقال نیست.

نویسنده برای نگارش این کتاب از ۱۴ منبع و نسخه قدیمی بهره برده است.

انتشارات طلیعه منطق کتاب «فرزانگان خوانسار» را در ۲۰۸ صفحه منتشر کرده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha