چرا فعالیت‌های کانون‌های مساجد دیده نمی‌شود

تهران- ایرنا- رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور با اشاره به فعالیت اعضای ۲۴هزار کانون، گفت: برخی فعالان در مساجد علاقه‌ای به اطلاع‌رسانی ندارند.

حجت الاسلام حبیب‌رضا ارزانی در گفت و گو با خبرنگار معارف ایرنا ضمن تشریح عملکرد ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد در سال ۹۸ اظهار داشت: یکی از مسائل مهم در عرصه رسانه و اطلاع رسانی این است که فضای مسجد فضای خاصی است و برخی افراد به رغم تلاش های فراوان علاقه مند به اطلاع رسانی نیستند. چون این افراد احساس می کنند کار را برای خدا و داوطلبانه انجام می دهند و نمی خواهند دیده شوند.

وی افزود: البته برای اطلاع رسانی دقیق فعالیت ها در فضای رسانه ضعف نیز داریم. چون فعالیت کانون ها به قدری متعدد و متنوع است که به خوبی دیده نمی شود. مثلا وقتی محور فعالیت کانون ها فقط یک رشته باشد، این فعالیت به خوبی دیده می شود ولی وقتی در عرصه های متعدد کارهای مختلفی انجام می شود، این کارها به خوبی دیده نمی شود.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از فعالیت دو میلیون و ۳۰۰ عضو کانون های فرهنگی و هنری مساجد خبر داد و افزود: اجرای سرود ۴۰ هزار نفری در سال ۹۷ فعالیتی بود که در سراسر کشور دیده شد. چون ۴۰ هزار نفر به عنوان بخش کوچکی از کانون ها این سرود را خواندند و در رسانه ها نیز بازتاب خوبی داشت.

برخی مسائل نیز مربوط به گذشته است. یعنی همواره تلاش شده تا اعضای کانون ها وارد عرصه سیاسی نشوند و این مساله باعث آسیب در حوزه رسانه می شود. چون وقتی افراد به عنوان فعال سیاسی مطرح شوند، طبیعی است بهتر دیده می شوند و از آنجا که عرصه فعالیت کانون های مساجد، موضوع های فرهنگی است و فقط در مسجد کار می کنند و ارتباطی با گروه های مختلف سیاسی ندارند، جناح های سیاسی نیز روی آنها مانور نمی دهند و لذا این افراد در کانون ها مظلومانه فعالیت دارند.

ارزیابی کیفی فعالیت کانون های مساجد

ارزانی با اشاره به رونمایی از سند تحول ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در ابتدای سال ۹۸ گفت: با توجه به برنامه های پیش بینی شده در سند تحول، موظف شدیم شبکه گسترده ای را در حوزه خانواده محوری برای مساجد ایجاد کنیم تا در عرصه فرهنگ و هنر و فضای مجازی فعالیت ها صورت گیرد.

وی افزود: بعد از نشست های متعدد به این نتیجه رسیدیم که برای عملی کردن این سند نیازمند بستر مجازی و حقیقی هستیم و نام این بستر را فهما یعنی فرهنگ و هنر مساجد ایران نهادیم و آن را برای خودمان ثبت کردیم.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: بر این اساس ۱۸ فعالیت را در هشت موضوع برای سال ۹۸ درنظر گرفتیم تا تمام فعالیت های کیفی انجام شده در کانون ها را به صورت کیفی ارزیابی کنیم که یک کار بزرگ و در واقع یک تحول بود.

وی افزود: کارهایی که تاکنون انجام می شد، فعالیت های کیفی غیرقابل سنجش و اندازه گیری بود و برای این که در یک قالب سنجش پذیر ارائه شود، نیازمند آن بودیم که اندیشمندان و متخصصان این فعالیت ها را به فرایند تبدیل کنند که در فضای مجازی بارگذاری شود و بر همین اساس پرتال بچه های مسجد ایجاد شد.

ارزانی اضافه کرد: در نیمه دوم سال ۹۸ با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شمارش معکوس ۱۱۰ روزه آغاز شد تا فعالیت های کانون های مساجد در این پرتال به ثبت برسد و بچه های مسجد بتوانند کارنامه های خود را هر لحظه رصد کنند.

وی از این رویداد به عنوان بزرگترین اتفاق سال ۹۸ در ستاد هماهنگی کانون های مساجد یاد کرد و افزود: در ذیل این پرتال تمام فعالیت ها در حوزه های ۱۸ گانه شناسایی شد. مثلا تعداد گروه های سرود و نمایش های ثبت شده مشخص شد و علاقه مندان نیز آثار خود را ارسال کردند.

رویداد ملی فهما در راستای شناسایی فعالان مسجدی است

ارزانی ادامه داد: بیش از ۲۴ هزار کانون در برنامه فهما شرکت کردند و می توان گفت در حدود ۹۸ درصد از کانون ها در این زمینه فعال بودند و در پایان آثار ارسالی ارزیابی شد و برای این که ارزیابی ها دقیق تر باشد، علاوه بر استفاده از نظرهای کارشناسان ستاد هماهنگی کانون ها، هشت گروه متشکل از کارشناسان حوزه های مختلف در سطح ملی دعوت شدند تا در بخش دوم داوری کنند و نفرهای برتر استانی و کشوری انتخاب شدند و در مجموع توانستیم ۱۸ کانون را به عنوان کانون های برتر معرفی کنیم.

به گفته ارزانی ۱۸ کانون در رتبه دوم با تقدیر ویژه قرار گرفتند، ۹۷ کانون نیز رتبه سوم کشوری را به دست آوردند و حدود هزار و ۱۰۰ کانون به عنوان کانون های پیشتاز انتخاب شدند که این کانون ها در پایان سال گذشته معرفی شدند.

داوری مرحله نهایی فهما از ۲۶ بهمن در ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد آغاز شد و تا اول اسفند ادامه داشت که داوران به ارزیابی آثار منتخب پرداخته و هشت شاخص اصلی در این داوری ها ارزیابی شد.

داوران شاخصه قرآن و عترت را حجت الاسلام حمید محمدی، عباس سلیمی، مهدی قره شیخ لو و مجتبی کلباسی تشکیل دادند و فرهاد قائمیان، سیدسعید سیدزاده و انسیه شاه حسینی در بخش فیلم به داوری پرداختند. شهرام کرمی، کوروش زارعی و سیدحسین فنایی در بخش نمایش و شهروز حقی، امید عرفان پور و مسعود نکویی نیز در بخش سرود داوری کردند.

از دیگر داوران نیز می توان به حسین اسدی، مهدی عباسی، حجت الاسلام روح الله حریزاوی و روح الله رازینی در شاخصه خلاقیت و نوآوری، بهروز مینایی، محمدرضا بهمنی و رضا باقری اصل در شاخصه فضای مجازی و رسانه، حجت الاسلام حجت الله ذاکر، امیرحسین آل اسحاق، رضا برزگر و شعبانعلی رمضانیان در شاخصه غنی سازی اوقات فراغت اشاره کرد.

فهمیه باب الحوائجی، محسن حاجی زین العابدینی و ابراهیم حیدری در شاخصه فرهنگ کتاب و کتابخوانی و حجج اسلام سیدناصر میرمحمدیان، احمدی، حجت گنابادی نژاد و رضا روستاآزاد در شاخصه پاسداشت مناسبت های ملی مذهبی داوری کردند.

رئیس ستاد هماهنگی کانون های مساجد از مرحله دوم این طرح برای سال ۹۹ سخن گفت و افزود: این زمینه برای ادامه فعالیت کانون ها ایجاد شده و برنامه هایی که کانون ها از ابتدای سال انجام می دهند، قابل بارگذاری در پرتال مسجد است و امتیاز لازم برای آنها در نظر گرفته خواهد شد. البته در ۱۸ اسفند که سالروز تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد است، تمام امتیازهای کسب شده در طول سال ارزیابی شده و کانون های برتر در پایان سال مشخص خواهد شد.

ارزانی هدف از برگزاری رویداد ملی فهما را شناسایی و ایجاد زمینه فعالیت در عرصه های مختتلف فرهنگی و هنری به ویژه در فضای مجازی برای بچه های مسجد در سراسر کشور دانست و گفت: این طرح برای شناسایی مخاطبان و برنامه ریزی مناسب برای آنان بسیار موثر است. 

وی ادامه داد: یکی از مزایای این طرح شناسایی ضعف هاست. چون تاکنون آمار متعددی ارائه می شد و ما از دقیق بودن این آمار مطمئن نبودیم ولی امروز آمار ارائه شده به طور دقیق و مشخص است. یعنی تعداد کودکان، نوجوانان، جوانان، زنان و مردان، میزان تحصیلات و سایر جزییات مشخص شده و می توانیم به خوبی برنامه ریزی های لازم را داشته باشیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha