اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تجار کشورهای عضو استمداد طلبید

تهران – ایرنا - شورای مشورتی اتاق های بازرگانی و صنعتی اتحادیه اقتصادی اروپا و آسیا (اورآسیا) روز سه شنبه دست به دامن اتحادیه های صنفی کشورهای عضو شدند و از کارآفرینان اعضای اتحادیه در رابطه با اوضاع مربوط به شیوع ویروس کرونا درخواست کمک کردند.

به گزارش خبرگزاری "ویچیرنی بیشکک" قرقیزستان، این درخواست کمک، همانطور که در کمیسیون اقتصادی اوراسیا شامل کشورهای قزاقستان، قرقیزستان، ارمنستان، بلاروس و روسیه بیان شد، پس از جمع بندی های نشست اتاق های بازرگانی کشورهای عضو اتخاذ شده است.

این نشست به صورت ویدئو کنفرانس با حضور رهبران و نمایندگان این اتاق ها و همچنین اعضای هیئت مدیره کمیسیون اقتصادی اتحادیه اوراسیا به ریاست "میخائیل میاسنیکوویچ" رئیس کمیسیون برگزار شد.

در این بیانیه آمده است: "ما از کارآفرینان کشورهای خود می خواهیم تا از فرصت ها، نیازها و مشکلات همکاری با شرکای در چهارچوب این اتحادیه، موانع تجارت و جابجایی کالاهای پزشکی و سایر کالاهای پرمصرف در کشورهای عضو اتحادیه که در ارتباط با همه گیری ویروس کرنا بوجود آمده است، آگاهی یابند".

در این بیانیه همچنین از کارآفرینان خواسته شده است در مورد پیشنهادات برای تشدید فرآیندهای ادغام و تسریع در تشکیل فضای اقتصادی واحد اتحادیه اقتصادی اوراسیا گزارش دهند.

میخائیل میاسنیکوویچ همچنین از اتاق های بازرگانی درخواست کرد تا به همراه صندوق پایداری و توسعه و بانک توسعه اوراسیا اشکال جدید حمایت از مشاغل بویژه شرکت های کوچک و متوسط را توسعه دهند.

شرکت کنندگان در این نشست موافقت کردند که با همکاری اتحادیه اروپا، راه حل های مشترکی را برای تقویت همکاری و تحریک ساخت و ساز اقتصادی در این اتحادیه در شرایط بحران شیوع ویروس کرونا ارائه دهند.

تاکنون شمار مبتلایان به کووید-۱۹ در جهان از مرز ۲ میلیون نفر گذشته است و تاکنون  بیش از ۱۴۰ هزار نفر نیز در اثر این بیماری جان خود را از دست داده‌اند.

در این میان بسیاری از کشورهای جهان با افت شاخص های اقتصادی روبرو شده اند و به فکر راهی برای خروج از این بحران هستند.

مسلما شرایط اقتصاد جهانی در دوره پسا کرونا بسیار درگیر چالش های جدید خواهد شد و از این رو کشورهای جهان به دنبال کاهش حداکثری رکود اقتصادی در دوره جدید هستند.

قرارداد تشکیل اولیه اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ۲۹ مه ۲۰۱۴ میان کشورهای روسیه، بلاروس و قزاقستان منعقد و جایگزین اتحادیه گمرکی اوراسیا شد و سپس کشورهای ارمنستان و قرقیزستان نیز به عضویت آن در آمدند.  

این اتحادیه کار خود را به طور رسمی از اول ژانویه ۲۰۱۵ آغاز کرد. کشورهای عضو اورآسیا هم اکنون ۲۰ میلیون کیلومترمربع مساحت و بیش از ۱۸۳ میلیون نفر جمعیت دارند که ۵.۲ درصد جمعیت جهان است. در روز اجرای این توافق‌نامه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه اعلام کرد: امروز ما یک مرکز رشد اقتصادی قدرتمند و جذاب ایجاد کرده‌ایم، یک بازار منطقه‌ای که بیش از ۱۸۰ میلیون نفر را به هم مرتبط می‌کند.

درباره اهداف این اتحادیه اقتصادی می‌توان به تسهیل تجارت، ایجاد بازار مشترک در حوزه کشورهای مستقل هم سود عضو، حذف تدریجی قوانین گمرکی در داخل اتحادیه، برقراری تعرفه خارجی مشترک در میان کشورهای عضو و هماهنگ سازی تشریفات گمرکی اشاره کرد.

پیوستن به این اتحادیه، مزیت‌های اقتصادی بسیاری برای ایران به دنبال دارد از جمله آن می‌توان به تخفیف‌های تعرفه‌ای برای صادرکنندگان ایرانی به کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا اشاره کرد. همچنین از آنجا که اتحادیه اوراسیا با کاهش استفاده از دلار، سهم پرداخت‌های تجاری با ارز ملی را به ۷۰ درصد افزایش داده، می‌توان به کاهش استفاده از دلار در مبادلات تجاری خوشبین بود که این اتفاق در شرایط کنونی تحریم برای تجار ایرانی امیدوارکننده است.

از اواخر سال ۱۳۹۴ مذاکرات فشرده‌ای بین دولت‌های ایران با پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا جهت ایجاد منطقه موقت آزاد تجاری برای یک دوره سه ساله آزمایشی صورت گرفت که سرانجام موافقت‌نامه مذکور، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی (اردیبهشت ماه ۱۳۹۷) در شهر آستانه پایتخت قزاقستان توسط وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت ایران امضا و هیات وزیران نیز در تاریخ ۱۸ آذرماه ۱۳۹۷ لایحه مربوطه را به تصویب رساند.

این توافق که بعد از دو سال مذاکره به نتیجه رسیده، از هفته اول آبان ۹۸ ماه اجرایی می‌شود. قرار است موافقتنامه تمام عیار تجارت آزاد با اوراسیا امضا شود و از سه سال دیگر تقریبا تمام کالاها مشمول کاهش تعرفه خواهند شد.

براساس این موافقتنامه، ایران از اتحادیه اقتصادی اوراسیا امتیازات گمرکی خاصی دریافت کرده و کشورهای این اتحادیه هم این امکان را خواهند داشت تا حجم صادرات خود به ایران را تا ۷۵ درصد افزایش دهند. ایران نیز می‌تواند با امتیازاتی که دریافت می‌کند، صادرات کالاهای خود به مقصد پنج کشور اوراسیایی را تا چند برابر افزایش دهد.

اگرچه هم اکنون تنها پنج کشور عضو این اتحادیه هستند، اما بیش از ۴۰ کشور و سازمان بین المللی از جمله چین، اندونزی، کره جنوبی، هند، مصر، صربستان و حتی برخی کشورهای حوزه آمریکای لاتین برای فعالیت در چارچوب این اتحادیه اعلام آمادگی کرده اند.

منبع:

https://www.vb.kg/doc/387331_v_eaes_potrebovalas_pomosh_biznesmenov_stran_partnerov.html

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha