محمداشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان در پیامی به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان از گروه طالبان خواست که به صدای صلح و آتش بس مردم افغانستان لبیک گفته و آتشبس اعلام کند.
غنی در این پیام همچنین گفت" خواست مردم و حکومت افغانستان از گروه طالبان در این وضعیت حساس که کرونا در سراسر کشور گسترش یافته و نیز به احترام ماه مبارک رمضان این است که به صدای صلح و آتشبس لبیک گویند و از خشونت علیه مردم مسلمان افغانستان، دست بردارند و به زندگی مسالمت آمیز رو بیاورند.
طالبان این خواسته دولت افغانستان را رد و اعلام کرد: کابل برای رسیدن به صلح و آتشبس صادق نیست.
سهیل شاهین سخنگوی دفتر طالبان در قطر گفت: درخواست دولت افغانستان برای آتشبس در ماه مبارک رمضان معقول نیست.
وی افزود: طالبان با امضای توافقنامه سازوکار جامعی را پذیرفت، شورای امنیت وجامعه بینالمللی آن را تائید کرد و اگر این پیمان عملی شود ما را به صلح و آتشبس میرساند.
به گفته شاهین با وجود به خطر انداختن هزاران زندانی ناشی از ویروس کرونا و جلوگیری از آزادی آنها و روند صلح و تطبیق کامل با توافقنامه، طلب آتشبس معقول نیست.
کابل در روزهای نخست امضای توافقنامه صلح آمریکا و طالبان خود را ملزم به اجرایی کردن این توافقنامه ندانسته و تأکید داشت که برای رهایی زندانیان طالبان باید گفتوگوی مستقل بین آنها صورت گیرد. اما طالبان کابل را بعنوان یک طرف قضیه جنگ افغانستان به رسمیت نمیشناسد و باور دارد آنچه را که با آمریکا به توافق میرسند، عمل خواهند کرد و نیاز به توافق جدید با دولت تحت رهبری اشرف غنی ندارند. به همین دلیل درخواست دو طرف با مشکلات مواجه شده و یکی خواست دیگری را رد میکند که باعث تأخیر برای رسیدن به گفتوگوی بین افغانستانی و رهایی زندانیان شده است.
آمریکا بارها از طالبان خواسته است که خشونتها را کاهش دهند، کاهش خشونت را بخشی از توافقنامه صلح میداند و تداوم خشونت را نقض توافقنامه صلح تلقی میکند. اما طالبان آن را نپذیرفته و تأکید میکند که کاهش خشونت و جنگ با دولت افغانستان بخشی از توافقنامه صلح با آمریکا نیست و به همین دلیل آنها ملزم به کاهش خشونت علیه نیروهای دولتی نیستند.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در باره کاهش خشونت از طرف طالبان در افغانستان با امیر قطر و نخست وزیر پاکستان گفتوگوی تلفنی کرده و از طالبان خواسته است که خشونتها کاهش دهند.
ترامپ با تمیم بن حمد آل ثانی، در باره تبادله زندانیان نیز بحث و تبادل نظر کردهاند. پس از امضای توافقنامه صلح آمریکا و طالبان، جنگ در افغانستان به شدت افزایش یافته و دو طرف یکدیگر را متهم به نقض توفقنامه صلح میکنند.
شماری از کارشناسان افغانستان اما ناتو و آمریکا را متهم به چالش انتخابات و نرسیدن به صلح در این کشور میدانند.
«مقدم امین» آگاه مسائل سیاسی افغانستان معقتد است: بحران انتخاباتی ناشی از مداخلات و خواستههای آمریکا و ناتو بوجود آمد و صلح نیز به دلیل اینکه دولت افغانستان در گفتوگوی قطر حضور نداشت و طالبان نیز بقای خود را در جنگ میبینند، تأمین نخواهد شد. به باور امین جنگ افغانستان در این روزها ماهیتی متفاوت پیدا کرده است زیرا گروههای درگیر در استانهای مختلف این کشور بقای خود را در جنگ میبینند.
امین افزود: خریدو فروش پاسگاهها، ناشی از معاملاتی است که در استانهای مختلف بین گروهها صورت میگیرد. از طرف دیگر طالبان دولت کابل را بخشی از منافع آمریکاییها دانسته و جنگ با نیروهای افغان مشروع میداند.
این ناظر سیاسی تحولات افغانستان تاکید کرد: به همین دلیل طالبان جنگ در ماه مبارک رمضان را دارای فضیلت بیشتر دانسته و خواست اشرف غنی برای آتشبس را رد کرده است.
نظر شما