به گزارش ایرنا، کارتنخوابی از دردناکترین داستانهای قدیمی و آسیبهای اجتماعی است که در کلانشهرها پررنگ تر است، افرادی که به دلایل مختلف از جمله اعتیاد از خانواده و جامعه طرد و به حاشیه خیابانها رانده شده اند.
انسانیت حکم می کند تا این افراد، که هستی خود را نیز گم کرده اند، به حال خود رها نشوند و برای آنها که در فصل های سرد سال رنجی بیشتر از دیگر فصول را تحمل می کنند، دادرسی وجود داشته باشد.
آمار دقیقی از جمعیت کارتنخواب و بیسرپناه کشور وجود ندارد اما طبق اعلام شهرداریها، در کلانشهرها بین پنج هزار تا ۲۵ هزار کارتنخواب و افراد بی خانمان وجود دارد که بیش از ۹۰ درصد آنها معتادان متجاهر هستند.
استانداری، بهزیستی، شهرداری و فرمانداری از مهمترین نهادهای مرتبط با بحث جمعآوری و ساماندهی افراد کارتن خواب و معتادان متجاهر در هر استان هستند که فعالیت این دستگاهها با فرارسیدن فصل سرما برای اسکان این قشر باید پررنگ تر و متفاوت تر از سایر فصول سال باشد.
۹ هزار کارتنخواب در خراسان رضوی
در خراسان رضوی نیز حدود ۹ هزار نفر کارتنخواب وجود دارد که حدود ۹۹ درصد این جمعیت معتادان متجاهر و بیش از هفت هزار نفر آنان مربوط به کلانشهر مشهد هستند که باید دستگاههای مرتبط با توجه به فرارسیدن روزهای سرد، ظرفیت اسکان برای نگهداری این افراد را افزایش دهند تا شاهد جان باختن جسم های نحیف در میان لایه های کارتنی معابر شهر نباشیم.
افزایش سه برابری اسکان کارتن خوابها در فصول سرد
با آغاز روزهای سرد سال فعالیت گرمخانه ها و مراکز اسکان شهرداری مشهد، بهزیستی و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در استان افزایش مییابد و اقدامات جمع آوری و هدایت کارتن خوابها و معتادان متجاهر به این مراکز آغاز می شود.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوی در این خصوص به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: هم اینک حدود ۹ هزار کارتن خواب و معتاد متجاهر در استان وجود دارند که حدود ۱۰ درصد آنها را بانوان تشکیل می دهند.
محمدحسین صالحی افزود: کار ویژه ای در یک سال گذشته برای جمع آوری و ساماندهی کارتن خوابها و معتادان متجاهر انجام شده است که جمع آوری و ساماندهی این قشر با جدیت بیشتری دنبال می شود.
وی گفت: مردم، انتظار دارند که کارتن خوابها و معتادان متجاهر جمع آوری و ساماندهی شوند، که خواسته بحقی است و دستگاه های مرتبط در این خصوص باید پای کار باشند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی اضافه کرد: در شرایط و روزهای عادی سال ظرفیت اسکان کارتن خوابها و معتادان متجاهر در استان در هر شب حدود ۴۰۰ نفر است که این ظرفیت با شروع روزهای سرد سال، با مشارکت شهرداری سه برابر شده و به هزار و ۵۰۰ نفر در شب می رسد.
صالحی ادامه داد: جمع آوری و انتقال کارتن خوابها در فصول سرد سال هر شب توسط شهرداری انجام می شود و این افراد برای اسکان شبانه و پذیرایی به گرمخانه ها هدایت می شوند.
رغبت نداشتن کارتنخوابها برای انتقال به گرمخانه
کارتن خوابها و معتادان متجاهر در تمام نقاط کشور آمار نزدیک به هم دارند و تقریبا تمام کارتن خوابها را معتادان متجاهر تشکیل می دهند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: تقریبا تمام کارتن خوابها، معتادان متجاهر هستند و برای جمع آوری کامل آنها از سطح شهر اقدامات مختلفی از جمله انتقال آنها به مراکز ترک اعتیاد و توانمندسازی آنها با مشارکت دستگاه های مختلف در حال انجام است اما متاسفانه به رغم این اقدامات باز هم بخش زیادی از این جمعیت به پاتوق های خود بازمی گردند.
صالحی اضافه کرد: با توجه به درگیری کارتن خوابها با اعتیاد، اغلب آنها رغبتی برای انتقال به گرمخانه ها ندارند.
وی گفت: استعمال مواد مخدر برای آنها مهمتر از اسکان در گرمخانه است از این رو یا از محل استقرار گشتهای شهرداری متواری می شوند و یا به دروغ ادعا می کنند که خانه و سرپناه دارند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان خراسان رضوی ادامه داد: تا اعتیاد ریشه کن نشود، معضل کارتن خوابی پابرجاست از این رو باید روی افزایش ظرفیت کمپ های ماده ۱۶ ترک اعتیاد و ساماندهی معتادان متجاهر کار ویژه تری انجام شود.
صالحی اضافه کرد: تا دیماه پارسال ظرفیت کمپ های ترک اعتیاد ماده ۱۶ در استان کمتر از سه هزار نفر بود که هم اینک این ظرفیت به هفت هزار نفر رسیده است.
وی اظهار امیدواری کرد که با پای کار بودن دستگاه های متولی و همچنین ورود خیران، ساماندهی، ترک اعتیاد و توانمندسازی معتادان متجاهر کارتن خواب به گونه ای اجرا شود که شاهد بازگشت آنها به جامعه باشیم.
مشهد، سرپناهی برای زنان کارتنخواب ندارد
طبق اعلام شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی، حدود ۱۰ درصد از جمعیت کارتن خواب، زنان هستند که متاسفانه مراکز کافی برای ساماندهی و اسکان آنها وجود ندارد.
معاون امور پیشگیری اداره کل بهزیستی خراسان رضوی در خصوص اسکان زنان کارتن خواب اظهار کرد: تنها مرکز سرپناهی (شلتر) ویژه زنان کارتنخواب در کلانشهر مشهد، سه ماه پیش به علت عدم استقبال تعطیل شده است و این کلانشهر هم اکنون فاقد اینگونه مراکز برای زنان است.
غلامحسین دلبری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این مرکز به دلیل اسکان تنها سه تا چهار نفر در روز دچار ضرر میشد که تلاشهایی نیز برای جلوگیری از تعطیلی اش شد اما موفقیت آمیز نبود.
وی اضافه کرد: البته گرمخانه های شهرداری مشهد ظرفیت لازم برای پذیرش بانوان را دارند و این قشر میتوانند از این مراکز خدمات بگیرند.
معاون امور پیشگیری اداره کل بهزیستی خراسان رضوی گفت: هم اکنون پنج مرکز شلتر در استان داریم که از این تعداد چهار مرکز در مشهد و یک مرکز در شهرستان سبزوار فعالیت دارد که تمامی آنها ویژه اسکان معتادان متجاهر و کارتن خواب مرد هستند و برای صدور مجوز فعالیت مرکز سرپناهی ویژه بانوان در مشهد آمادگی داریم و تسهیلات و حمایت های لازم نیز در این خصوص ارائه می شود.
دلبری افزود: هر مرکز سرپناهی برای ۲۵ تا ۳۰ نفر ظرفیت دارد و پذیرش در این مراکز از چهار بعد از ظهر آغاز می شود و تا هشت صبح فردا ادامه دارد و از جمله خدماتی که به افراد ساکن در این مراکز ارائه میشود میتوان به شست و شو، نظافت، توزیع لباس، توزیع شام و صبحانه، ارائه آموزشهای بهداشتی و توزیع بستههای بهداشتی ویژه اشاره کرد.
معاون امور پیشگیری اداره کل بهزیستی خراسان رضوی گفت: به طور متوسط هر شب بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کارتن خواب و معتاد متجاهر در مراکز سرپناهی بهزیستی خراسان رضوی اقامت می کنند.
دلبری با بیان اینکه هر یک از مجموعه بهزیستی و شهرداری وظایف خود را در قبال اسکان و ارائه خدمات به معتادان متجاهر و کارتن خوابها دارد، ادامه داد: ما وظیفه خود را به صورت جامع و کامل در این رابطه انجام می دهیم و امیدواریم که مجموعه شهرداری نیز چنین کند.
دلبری افزود: گرمخانه های شهرداری عمدتا در ایام زمستان میزبان کارتن خوابها هستند اما مراکز سرپناهی(شلتر) تحت نظارت بهزیستی بیشتر میزبان معتادان متجاهر و نیز کارتن خوابها می باشند و در طول سال هم فعالیت دارند.
وی تاکید کرد: ارائه خدمت در این بخش از سوی مجموعههای مختلف هیچ تناقضی با هم ندارد و خدمت در این بخش از سوی هر مجموعه ای پذیرفته شده و قابل قدردانی است.
دلبری با بیان اینکه طبق شیوه نامه اعلامی، شهرداری نیز در این زمینه وظایفی دارد، گفت: چگونه است که شهرداری مشهد ادعای ساماندهی ۴ هزار و ۵۰۰ کارتن خواب و معتاد متجاهر را دارد، اما در اسکان کارتن خوابها وظیفه ای احساس نمی کند؟
وی تاکید کرد: بهزیستی استان به صورت همه جانبه از بخش خصوصی، که علاقه مند به فعالیت در حوزه اسکان و ارائه خدمت به معتادان متجاهر و کارتن خواب باشد، حمایت می کند.
پذیرش حدود ۳۰۰ کارتن خواب در گرمخانه های مشهد
همزمان با آغاز فصل سرما، فعالیت خانه سبز و گرمخانه های شهرداری مشهد نیز آغاز می شود و هر شب نیز واحدهای گشتی برای انتقال معتادان متجاهر و کارتن خوابها به گرمخانه ها فعال هستند.
معاون اجتماعی و مشارکتهای سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: خانه سبز شهرداری مشهد (محل اسکان متکدیان و کارتن خوابها) ظرفیت پذیرش ۲۰۰ نفر در شب را دارد.
مهدی ابراهیمی افزود: هم اینک شبانه حدود ۱۲ تا ۳۲ نفر به خانه سبز مراجعه میکنند اما استقبالی از سوی کارتن خوابها برای اسکان وجود ندارد.
وی اضافه کرد: با سرد شدن هوا، هر شب به طور متوسط سه واحد گشتی در محلات مختلف مشهد از جمله منطقه ۲ محدوده بلوار توس، اسماعیل آباد و منطقه ۶ محدوده بلوار حر برای انتقال کارتن خوابها فعال شده اند.
معاون اجتماعی و مشارکتهای سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد خاطرنشان کرد: با سرد شدن هوا و افزایش درخواست اسکان کارتن خوابها، امکان افزایش ظرفیت گرمخانه و خانه سبز شهرداری وجود دارد به طوری که پارسال در سردترین شبها به طور متوسط ۳۰۰ نفر در این مراکز پذیرش می شدند.
وی ادامه داد: ارائه خدماتی نظیر استحمام، شام، مشاوره، خدمات پرستاری و استراحت در گرمخانه شهرداری وجود دارد.
ابراهیمی تاکید کرد: سرما و برودت هوا تهدیدی جدی برای کارتنخوابهاست لذا شهروندان در صورت مشاهده کارتنخوابی در مناطق مختلف شهری، باید از طریق تماس با مرکز ۱۳۷ مکان حضور افراد آسیبدیده را برای انتقال به گرمخانه گزارش دهند.
افزایش تصادفات فوتی کارتن خوابها در شبهای بارانی
یکی دیگر از معضلات مرتبط با کارتن خوابها، عبور شبانه آنها از بزرگراه ها و رقم زدن تصافات منجر به فوت است.
رییس پلیس راهور خراسان رضوی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در فصل سرما و با بارش باران و برف، سطح خیابان لغزنده می شود و با کاهش اصطکاک لاستیک خودرو با زمین، کوچکترین سهل انگاری، خطرآفرین است.
سرهنگ علی اکبر غلامی افزود: در این شرایط بیشترین تهدید مربوط به کارتن خوابهاست که اغلب به صورت شبانه در بزرگاه ها تردد می کنند.
وی اضافه کرد: متاسفانه هفته گذشته در پی بارندگی در مشهد، یک کارتن خواب هنگام عبور از بزرگراه شهید بابانظر، با یک دستگاه خودرو برخورد کرده و جان باخت.
وی ادامه داد: بزرگراه پیامبر اعظم (ص) و سایر بزرگراه های مشهد از دیگر مکانهای خطرزا، به خصوص برای کارتن خوابهاست زیرا این افراد به جای استفاده از پل عابر پیاده برای عبور از خیابان، به جاده می زنند که این عامل خطرزا و عامل افزایش تصادفات فوتی برای آنان است.
غلامی اضافه کرد: شهرداری و نهادهای مرتبط باید به اقدامات خود برای جمع آوری و ساماندهی کارتن خوابها شتاب ببخشند، تا بیش از این شاهد حوادث ناگوار برای این قشر نباشیم.
نظر شما