به گزارش ایرنا، امروزه رشته های مختلف ورزشی در سطح دنیا از اهمیت زیادی برخوردار هستند و افراد زیادی به اشکال گوناگون با آن سرو کار دارند، عده ای ورزشکار حرفه ای و گروهی ورزشکار آماتور هستند، گروهی طرفدار و علاقه مند به ورزش و تماشای برنامه ها، مسابقات و نمایش های ورزشی بوده و عده ای نیز از راه ورزش امور زندگی خود را می گذرانند.
در این میان حضور تیم های مختلف ورزشی در رقابت های مختلف ملی و فراملی نتایج خوبی به دنبال دارد و به کشف استعدادهای نهفته و ترغیب ورزشکاران به حضور در مسابقات منجر می شود و در واقع سرمایه گذاری در ورزش می تواند نوید بخش اتفاقات خوبی باشد.
بر اساس اعلام مسوولان ورزشی، هم اکنون ۴۸ هیات ورزشی در استان فعالیت میکنند که بسیاری از ورزشکاران زن و مرد در آنها فعال بوده و حتی عضو تیم ملی هستند، اما در این میان نبود حامی مالی موجب شده لیگ های ورزشی حضوری مقتدر در کشور نداشته و با معضلاتی مواجه باشند.
خبرنگار ایرنا در این راستا با هدف واکاوی راهکارهای جذب حامیان مالی در ورزش استان، میزگردی را با حضو جواد بازرگان مدیر کل ورزش و جوانان استان، مجید ناصحی مقدم رییس شورای اسلامی شهر زنجان، سونا رزاقی دبیر هیات تکواندو و از ورزشکاران برجسته کشور و طیب امیری رییس هیات ورزش های جانبازان و معلولان استان برگزار کرد که مشروح مباحث و گفت و گوهای آن در ادامه آورده شده است.
حفظ قهرمانان ورزشی در گرو حمایت های مالی
مدیر کل ورزش و جوانان استان زنجان با اشاره به فعال بودن هیات های مختلف ورزشی در استان، گفت: ورزش استان در حوزه سخت افزاری و زیرساختی در مقیاس کشور وضعیت خوبی دارد اما ایده آل نیست چون اغلب فضاهای ورزشی استان، قدمت بالای ۳۰ سال دارد و نگهداری از حدود ۱۸۰ فضای ورزشی استان معضلاتی را ایجاد کرده است و می طلبد به این بخش توجه ویژه ای شود و اعتبارات لازم تخصیص یابد.
جواد بازرگان با اشاره به درخشش ورزشکاران استان در رقابت های کشوری، افزود: با توجه به ظرفیت و استعداد جوانان استان، در صورت سرمایه گذاری در ۱۶ رشته ورزشی شاهد مدال آوری و افتخارآفرینی آنها برای استان خواهیم بود.
وی با بیان اینکه اعتبارات و مبالغی که از بخش دولتی به توسعه ورزش استان اختصاص یافته، رقم ناچیزی است، اضافه کرد: در حال حاضر کشور با مسائل مختلف به ویژه مشکلات معیشتی و اقتصادی مواجه شده است ولی در حوزه سلامت و نشاط اجتماعی مطالبه و درخواست ما این است که نگاه ویژه ای به حوزه ورزش از حیث همگانی و قهرمانی صورت گیرد.
این مسوول با بیان اینکه زیرساخت های خوبی برای توسعه ورزش همگانی توسط دستگاههای بین بخشی به ویژه شهرداری و شورای شهر در استان فراهم شده است، ادامه داد: انتظار داریم این مهم در استان، فراتر از انتظار باشد تا مسیر توسعه ورزش همگانی در سطح استان هموارتر شود.
بازرگان با اشاره به فقدان حمایت ها از ورزشکاران شاخص استان و حضور آنها در لیگ های کشوری به نمایندگی از استان های دیگر، افزود: لازمه حمایت از قهرمانان و تیم های ورزشی وجود حامیان مالی قوی است که نمونه آن را در استان های دیگر به خوبی مشاهده می کنیم و حمایت بخش صنعت، شورای شهر و شهرداری از تیم های ورزشی در این استان ها ملموس است ولی در استان زنجان، قهرمانان ورزشی به دلیل نبود این حامیان نمی توانند به نام استان فعالیت کنند.
وی با بیان اینکه به دلیل محدودیت های اعتباری، متولی امر ورزش هم نمی تواند حمایت لازم را از قهرمان ورزشی داشته باشد، افزود: صنایع استان های دیگر اعتبارات قابل توجهی را به این امر اختصاص می دهند و ورزشکاران استان های دیگر را به سمت خود جذب می کنند.
مدیر کل ورزش و جوانان استان زنجان با اشاره به اشتغال قهرمانان ورزشی، افزود: در سال ۹۴، آیین نامه ای مبنی بر جذب و استخدام آنها تدوین شد و در حال حاضر ۱۰ نفر از قهرمانان ورزشی این استان در اداره کل ورزش و جوانان استخدام شده اند و باید در این ارتباط، بخش خصوصی استان نیز پای کار بیاید و از این نام آوران حمایت کند.
وی با بیان اینکه در جلساتی با صنایع بزرگ استان لزوم حمایت از قهرمانان ورزشی در قالب لیگ های کشوری مطرح شد اما آنگونه که باید و شاید نتیجه لازم را به همراه نداشت، خاطر نشان کرد: حضور و حمایت های بخش صنعت از ورزش استان می تواند علاوه بر شادابی حوزه ورزش و افزایش راندمان تولید استان، ماندگاری ورزشکاران را در سطح استان رقم بزند.
تیمداری در گرو تامین منابع مالی لازم
رییس شورای اسلامی شهر زنجان نیز با بیان اینکه شهرداری متولی امر ورزش نیست اما به عنوان یک مکمل و روان کننده ایفای نقش می کند، ادامه داد: در جایی که اعضای شورا تشخیص دهند سرمایه گذاری و ورود شورا موجب شتاب و حرکت و خروج از ایستایی می شود ورود پیدا می کنند که در گذشته چنین بوده و در برخی موارد موفقیت به دست آمده و در برخی مواقع نیز ناموفق بوده اند.
مجید ناصحی مقدم با بیان اینکه صرف نظر از ورزش همگانی یا قهرمانی باید حمایت های شورا و شهرداری از ورزش برای مردم اثرگذار باشد، افزود: سوالی که همواره در حوزه ورزش مطرح است اینکه این حمایت ها چه بعد جمعیتی را پوشش می دهد چون تنوع درخواست ها و گرایشهای فرهنگی و ورزشی از شورا و شهرداری زیاد است و در این میان این نهاد، متولی تمام مردم میباشد.
وی با بیان اینکه بودجه فرهنگی شهرداری بیت المال بوده و برای مردم هزینه می شود، اضافه کرد: با این نگاه و تشخیص در شورای اسلامی شهر اقدام می کنیم و همچنین اینکه تصمیم گیری های ما تا چه میزان در بین جوانان انگیره و امید ایجاد می کند.
این عضو شورای اسلامی شهر زنجان در خصوص حمایت شهرداری و شورا از تیم های ورزشی در سطح لیگ برتر، ادامه داد: در سال های گذشته، تشخیص شورای وقت بر تیمداری در لیگ های کشوری بود، اما گذشت زمان نشان داد که این اقدام، نتیجه لازم را نداشته است، در حال حاضر نیز بررسی موضوع حمایت از تیم های ورزشی به توان مالی شهرداری بستگی دارد.
وی اضافه کرد: تیمداری شهرداری در لیگ های کشوری، وابسته به درآمد است و کمبود و نبود درآمد، آسیب هایی به دنبال دارد و از سوی دیگر، کمک ها هر چند محدود باشد باید مستمرا ادامه یابد تا بتوان نتیجه آن را مشاهده کرد.
رییس شورای اسلامی شهر زنجان ادامه داد: شورای شهر تلاش دارد با بهره گیری از تجارب گذشته به یک جمع بندی لازم در این زمینه برسد تا حرکت پایداری در این زمینه داشته باشد و بتواند به موفقیت لازم دست یابد.
وی با بیان اینکه نیازمند راهکار مشخصی در حمایت از قهرمانان ورزشی هستیم، اضافه کرد: هنوز برش منطقه ای در این موضوع نداریم تا بدانیم تکالیف نهادهای منطقه ای در حمایت از ورزش چیست از سوی دیگر بخشنامه ها منفک هستند و نیازهای این حوزه بسیار متنوع است.
ناصحی مقدم با بیان اینکه حمایت ها از تیم های ورزشی باید یک تعریف مشخصی داشته باشد و نقش نهادهای محلی، دولتی، شوراها، شهرداری و وزارتخانه در این زمینه مشخص شود، افزود: اگر این مهم در راستای یک برنامه و راهبرد کشوری نباشد منابع نیز به هدر خواهد رفت.
رییس شورای اسلامی شهر زنجان با بیان اینکه در شهر سازه های ورزشی زیادی داریم اما برای نگهداری آنها فکری نشده است، افزود: بودجه های دولتی در این خصوص محدود است و باید از ظرفیت بخش خصوصی برای نگهداری امکان ورزشی استفاده شود و انتظار می رود این بخش از حمایت مالی در این زمینه استقبال کند.
وی با بیان اینکه در استان های دیگر، بخش خصوصی از تیم های ورزشی حمایت می کند اما در این استان یک فاجعه است، اظهار داشت: با وجود درآمدی که بخشی خصوصی استان دارد اما هیچ رغبتی برای حمایت مالی از تیم های ورزشی نشان نمی دهد که این موضوع نیازمند بررسی است.
این عضو شورای شهر با تاکید بر اینکه بررسی علل این موضوع و مطالعه جامع آن می تواند راهگشا باشد، ادامه داد: شورای شهر در صورت موثر بودن حمایت از تیمی اجتناب نمی کند، اما نگران هستیم که بار دیگر داستان های گذشته تکرار شود و حمایت ها از تیم های ورزشی که باید به صورت میدانی باشد محقق نشود.
امکان حضور رشته های جانبازان و معلولین استان با هزینه کم در لیگ کشوری
رییس هیات جانبازان و معلولین استان زنجان نیز در این میزگرد با اشاره به فعالیت های هیات، ادامه داد: در حال حاضر این هیات ورزشی در ۱۱ رشته فعالیت می کند که از این تعداد ورزشکاران چهار رشته، استعداد حضور در لیگ برتر را دارند و هم اکنون ورزشکاران بسکتبال با ویلچر و فوتبال دستی مردان استان در لیگ برتر به میدان می روند.
طیب امیری با بیان اینکه ورزش های جانبازان و معلولین با سایر هیات های ورزشی متفاوت است، افزود: ما در این هیات موظفیم ورزشکار معلول را به صورت رایگان از خانه تا ورزشگاه همراهی کنیم و هزینه مربیان نیز از سوی هیات پرداخت می شود.
وی با بیان اینکه این موضوع معضلی برای این هیات ورزشی است، اضافه کرد: پیش از این، استخری در اختیار این هیات قرار داشت ولی بعد از شیوع کرونا تعطیل شد و مجددا می توانست با انجام اقداماتی به هیات اختصاص یابد که هم اکنون به یک مخروبه تبدیل شده است.
این مسوول ورزشی با بیان اینکه با وجود بازدیدهای مدیران استان، آنگونه که باید و شاید کمکی انجام نشده است، ادامه داد: این هیات ورزشی با فعالیت های درخشان خود در سال گذشته، مقام اول کشوری را در رشته بسکتبال کسب کرد و انتظار حمایت بیشتر مسوولان را دارد چون با توجه به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی ۲۱ دستگاه موظف هستند به این هیات خدمات ارائه کنند.
امیری به حضور رشته بسکتبال با ویلچر این هیات در سطح کشور و سرمایه گذاری انجام شده طی سال های گذشته اشاره کرد و افزود: صرفا این رشته استعداد حضور در لیگ کشوری را ندارد، بلکه والیبال نشسته استان در بخش مردان و زنان نیز زمینه حضور در سطح کشوری را دارد اما باید توجه داشت بسکتبال با ویلچر هزینه بر است به طوری که فقط برای تهیه یک ویلچر معلول ۲۵ میلیون تومان اعتبار نیاز داریم.
وی با بیان اینکه اعزام این تیم برای مسابقات کشوری نیز هزینه های هنگفتی دارد، اضافه کرد: برخی رشته ها استعداد حضور در لیگ های کشوری را با هزینه کمتری دارند و از طرفی این هیات ورزشکاران نام آور جهانی همانند رقیه شجاعی در رشته تیراندازی دارد که مدال های مختلفی را کسب کرده اما برای وضعیت اشتغال او فکری نشده تا جایی که این ورزشکار درصدد کناره گیری و انصراف از این رشته ورزشی است.
این مسوول ورزشی با بیان اینکه یکی از راه های حمایت از قهرمانان ورزشی در حوزه جانبازان و معلولان استفاده از سه درصد استخدام معلولان است، ادامه داد: به کارگیری این نام آوران ورزشی در شهرداری می تواند این مشکل را حل کند.
وی با بیان اینکه ورود حامیان مالی می تواند مشکلات این هیات از جمله موضوع استخر و اعزام ورزشکاران را حل کند، اظهار داشت: در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به این موضوع اشاره شده که شورای شهر و شهرداری باید مجموعه ورزشی را احداث کرده و در اختیار این هیات قرار دهند.
امیری با بیان اینکه یکی از مشکلات ورزشکاران این هیات، حمل و نقل آنها است، افزود: درخواست ما این است شورای شهر کمک حال هیات باشد چون پیش از این اتوبوس معلولان راه اندازی شده بود که اکنون در پارکینگ شهرداری خاک می خورد و اختصاص یک دستگاه مینی بوس به هیات برخی از مشکلات را برطرف می کند.
بخش خصوصی حامی ورزش استان نیست
دبیر هیات تکواندو استان زنجان در خصوص حمایت از ورزشکاران این رشته ورزشی، گفت: در حال حاضر اطلاعات ۲۲ هزار تکواندو کار زنجانی در بانک اطلاعاتی استان ثبت شده است که نمی توان گفت این تعداد ورزشکار فعالیت دارند اما اغلب آنها فعال بوده و ۱۴۰ مربی نیز در بخش زنان و مردان فعالیت می کنند.
سونا رزاقی با بیان اینکه ظرفیت های ورزشی تکواندوی در این استان بسیار بالاست، افزود: در سال گذشته چهار تیم مردان و زنان لیگ برتر فعال بودند اما متاسفانه امسال به دلیل نداشتن اسپانسر مالی، به ۲ تیم در بخش بانوان کاهش یافت و در واقع تیم ها به صورت شخصی و با حمایت خانواده ها در مسابقات حضور می یابند.
وی با بیان اینکه هیات ورزشی به دلیل نبود بودجه کافی امکان حمایت از این تیم ها و بازیکنان بنام را ندارد، اضافه کرد: تکواندوی این استان تک ستاره هایی همانند "امیر سینا بختیاری" را به جامعه معرفی کرده که در حال حاضر در شهرداری ورامین بازی می کند و استان نتوانست از ظرفیت های این ورزشکار استفاده کند.
این ورزشکار مطرح کشور با بیان اینکه تیم تکواندو مردان هزینه و قراردادهای بالایی دارد و هیات و اداره کل ورزش استان ظرفیت و توان حفظ بازیکنان مطرح را در استان ندارد، ادامه داد: به ناچار اجازه دادیم ورزشکاران مطرح استان با تیم های دیگر کشور قرارداد منعقد کنند که متاسفانه مدال کسب شده به نام استان دیگر ثبت می شود.
وی با بیان اینکه اوایل سال جاری این هیات میزبان مسابقات پومسه کشوری در بخش آقایان و بانوان لیگ دسته یک بود، اضافه کرد: در این دوره از مسابقات هیات تکواندو تلاش زیادی برای جذب حامی مالی انجام داد ولی موفق نبود هر چند اداره کل ورزش و جوانان حمایت کرد، اما نبود حامی مالی مشکلات زیادی به دنبال داشت.
رزاقی افزود: هر چند رایزنی هایی برای جذب حامی مالی انجام شد اما موفقیتی به دست نیامد و حمایت ها در حد توان ورزش و جوانان، هیات و فدراسیون بود در حالی که می توانستیم از ظرفیت شهرداری و حتی معرفی صنایع دستی استان استفاده کنیم.
این نخبه ورزشی به برگزاری مسابقات پیش روی بین المللی نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه قول هایی در حد مذاکرات خارج از گود داده می شود اما وقتی پای گود می رسیم انگار یک حلقه گمشده بین ورزش و حمایت های مالی بخش خصوصی وجود دارد که پیوند نداشتن آنها معضل آفرین شده است.
رزاقی به انتظارات این هیات ورزشی نیز اشاره کرد و اظهار داشت: اولین انتظار یک قهرمان ورزشی حمایت های مالی در دوران قهرمانی است تا دغدغه ای بابت هزینه های خود نداشته باشد و از سوی دیگر موضوع استخدام قهرمانان ورزشی است که در این میان روال جذب قهرمانان در دستگاه ها بسیار پیچیده می باشد.
وی با بیان اینکه ورود بخش خصوصی و جذب قهرمانان می تواند این فرآیند را کاهش دهد، اضافه کرد: قهرمانان ورزشی و ورزشکاران با استعدادی در ورزش تکواندو داریم اما به دلیل مشکل مالی ورزش را کنار گذاشتند و به فکر اشتغال و کسب درآمد هستند.
نظر شما