۱۴۰۱ در خراسان رضوی، طلیعه پرماجرای قرن جدید

مشهد- ایرنا- خراسان رضوی در سال ۱۴۰۱، نخستین سال از قرن پانزدهم هجری شمسی، روزهای پرماجرایی را پشت سر گذاشت، ایامی که همراه با فراز و نشیب‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی برای مردم و مسوولان این استان بود.

به گزارش ایرنا، تغییر و تحولات سیاسی و اقتصادی در روابط با کشورهای همسایه، گشایش مسیرهای جدید ترانزیتی و ریلی برای تجارت با آن کشورها، برکناری شهردار مرکز استان، سرمای بی‌سابقه و شهادت سه تن از روحانیان در حرم مطهر رضوی، مهم‌ترین رخدادهای امسال خراسان رضوی بود که دامنه تاثیرگذاری آنها بسیار گسترده بود.

اگر موقعیت راهبردی خراسان رضوی در شرق کشور و وجود مضجع شریف ثامن الحجج علی بن موسی الرضا (ع) در مشهد مقدس را در نظر بگیریم، خود به تنهایی بیانگر تاثیرات گسترده وقایع در این منطقه خواهد بود، این استان از یک سو شاهراه ورود کشورهای آسیای میانه به سمت غرب و اروپا است و از سوی دیگر خیل میلیونی زائران ایرانی و غیرایرانی و همچنین اتباع افغانستانی را پذیرایی می کند.

خراسان رضوی و میراث کهن آن در بخش های مختلف فرهنگی و هنری و زیارتی، این استان را در موقعیتی قرار داده است که همواره آغازگر رویدادهای مهم ملی یا مرکز ثقل تصمیمات و تحرکات سیاسی و اجتماعی قرار گرفته است، از این منظر شروع هر اتفاق یا طرح از این استان، بخش وسیعی از عرصه ملی و حتی بین المللی را تحت تاثیر قرار می دهد.

رویدادهای مهم استان خراسان رضوی در سال ۱۴۰۱ را می توان در چند بخش تقسیم بندی کرد که در این نوشتار به مهمترین آنها اشاره می شود و چه بسا که در هر بخش، حجم وسیعی از مطالب و رخدادها و اثرات در عرصه ملی و بین المللی نهفته باشد.

نخستین اتفاق مهم سال ۱۴۰۱ برای خراسان رضوی که در نیمه نخست نخستین ماه سال رخ داد، هجدهمین سفر استانی هیات دولت بود، در قالب این سفر به دستور ریاست جمهوری ۱۸۳ مصوبه با ۲۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای حوزه های مختلف استان و همچنین سه هزار میلیارد تومان تسهیلات برای توسعه تولید، کشاورزی و صنعت در استان اختصاص یافت.

همچنین در این سفر ۲۰۰ میلیارد تومان و نیز یک ‌میلیارد و ۳۷۹ میلیون دلار برای سرمایه‌گذاری در بخش های مختلف استان در نظر گرفته شد. علاوه بر این اعتبارات در سفر هیات دولت به استان، ۳۱ هزار و ۴۴۸ میلیارد تومان تسهیلات برای بخشهای مختلف اقتصادی و زیربنایی مصوب شد که تاکنون از مجموع اعتبارات مصوب سفر رییس جمهور ۶۰ درصد به صورت نقدی تخصیص یافته است.

۱۴۰۱ در خراسان رضوی، طلیعه پرماجرای قرن جدید

برکناری شهردار دومین کلانشهر کشور

۲۹ دیماه امسال "سیدعبدالله ارجائی" شهردار مشهد به دنبال اتهاماتی که به ۲ کارمند این شهرداری وارد شد، و پرونده آنها در جریان رسیدگی است، از پست خود معلق و جواد اصغری، با پیشنهاد و رای اعضای شورای اسلامی شهر به عنوان سرپرست شهرداری این کلانشهر برگزیده شد. این در حالی است که بازگشت ارجائی به شهرداری مشهد، حتی در صورت تبرئه، به کلی منتفی و فهرستی ۲۹ نفره از گزینه‌های احتمالی برای تصدی شهرداری مشهد مطرح شده است.

امسال معابر پادگان لشکر ۷۷ نیروی زمینی ارتش در مشهد طی مراسمی بازگشایی شد. سال ۸۸ که قانون جابه جایی پادگان‌ها در مجلس شورای اسلامی مصوب شد، در مشهد پنج سال به ارتش فرصت داده شد تا پادگان را تخلیه کند که در سال ۹۳ پادگان جدید ساخته شد و ارتشیان در سال ۹۵ جابه جا شدند.

تحولات مسکن خراسان رضوی در سال ۱۴۰۱ متاثر از طرحهای ملی در این استان نیز اجرا شد، اجرای طرح نهضت ملی مسکن را می توان مهمترین اتفاق در سال جاری در استان دانست به طوری که حرکت جهادی از سوی استاندار و مسوولان مرتبط در استان شکل گرفت و زمین مورد نیاز با مشقت فراوان در ۵۰ تا ۶۰ شهر استان به روشهای مختلف از جمله الحاق یا تغییر کاربری تامین شد و سپس ساخت ۷۵ هزار واحد مسکونی در حوزه شهری و روستایی این استان آغاز شد.

تصویب طرح تحول حاشیه شهر مشهد، از دیگر اتقاقات مهم امسال بود که معطوف به توجه دادن به ساکنان در بطن برنامه ها در قالب بیش از ۲۰۰ طرح اجرایی می شود. از میان ۲۰۲ طرح سند تحول حاشیه شهر مشهد که مرداد امسال مصوب شد، تاکنون ۷۳ طرح اجرا و تکمیل شده است.

امسال همه طرحهای تفصیلی در کلانشهر مشهد بعد از گذشت ۱۵ سال بلاتکلیفی در شورای عالی معماری و شهرسازی تصویب شد. این اتفاق خوبی برای مشهد مقدس بود که با همراهی همه دستگاه های اجرایی متولی محقق شد تا دیگر شاهد ساخت و سازهای غیرمجاز در این کلانشهر نباشیم.

اختصاص بودجه زیارت و تحقق رشد اقتصادی هفت درصدی

سالانه بیش از ۳۰ میلیون نفر زائر در شهر مشهد حضور می یابند که زیرساخت های استان در بخش هایی چون تامین گاز، شبکه حمل و نقل، آبرسانی و فاضلاب را تحت تاثیر قرار می‌دهد و این می‌طلبد که نسبت به مشهد، نگاهی ملی شکل گیرد، از این رو باید بودجه مناسبی نیز برای ایجاد زیرساخت‌های لازم در نظر گرفته شود.

سال گذشته و در قالب طرح بودجه سال ۱۴۰۱ که از سوی دولت به مجلس ارائه شد، ردیف مستقلی برای موضوع زیارت تعیین نشد. امسال با پیگیری استاندار خراسان رضوی و مساعدت رییس جمهور، ٢٠٠ میلیارد تومان به عنوان بودجه زیارت به این استان اختصاص یافت.

اتفاق کم نظیری که در سال جاری در خراسان رضوی محقق شد، رشد اقتصادی به ویژه توفیق در عرصه اشتغال با وجود همه مشکلات اجتماعی و محدودیت ها در مصارف انرژی بود که در این زمینه به هدف ۷.۲ درصدی در رشد اقتصادی استان نزدیک شدیم.

فضای کسب و کار استان خراسان رضوی در سال جاری شرایط مناسبی داشت، به طوری که طبق آمار پاییز امسال مرکز آمار ایران ۱۵۰ هزار اشتغال خالص در این استان ثبت شده و خراسان رضوی با ۴.۲ درصد به پایین ترین نرخ بیکاری کشور دست یافت، در حالی که بسیاری از اشتغال ها نیز پنهان است.

تعهد امسال خراسان رضوی برای ایجاد اشتغال ۱۰۵ هزار و ۹۲۶ نفر بود که تا نیمه اسفندماه امسال برای ۱۰۷ هزار و ۹۹ نفر شغل در سامانه رصد اشتغال ثبت شد به این معنا که آن تعهد بیش از ۱۰۰ درصد محقق شده است.

این توفیقات در شرایطی به دست آمده است که سه ماه ناآرامی در کشور و به تبع آن بر خراسان رضوی حاکم بود و تعداد زائران به ویژه زائران خارجی در استان کاهش یافته و مصرف انرژی صنایع و بخش کشاورزی محدود شده بود، از سوی دیگر یک چهارم از سال با شرایط خاص در مصرف انرژی بخش تولیدی مواجه شد؛ همچنین تولید صنایع فولاد در استان نزدیک به یک ماه متوقف شده بود.

۱۴۰۱ در خراسان رضوی، طلیعه پرماجرای قرن جدید

سرمای بی سابقه و توجه به تحول در زیرساختها

سرمای کم سابقه ۱۵ سال اخیر، در نیمه دی ماه هشت هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان به کشاورزی استان خسارت زد، که بیشترین خسارت، مربوط به محصولات باغی در سطح ۱۳۴ هزار هکتار معادل ۶۷ درصد کل خسارات وارده به بخش کشاورزی استان به مبلغ پنج هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان بود.

با این حال در سالی که سپری شد بعد از گذشت ۴۰ سال، سند الگوی کشت خراسان رضوی رونمایی شد، در این سند کاهش ۶ درصدی مصرف آب معادل سه میلیارد متر مکعب، افزایش ۱۸ درصدی بهره‌وری آب، افزایش ۱۱ درصدی تولید، صرفه‌جویی ۲.۲ میلیارد دلاری ارزی، افزایش ۴.۵ میلیون تنی تولیدات دیمزارها و افزایش ۱۵۸ درصدی تولید دانه‌های روغنی هدفگذاری شده است.

همچنین طرح کاشت یک میلیارد اصله نهال توسط رییس جمهور و وزیر جهاد کشاورزی به ادارات کل منابع طبیعی استانها ابلاغ شد که هدف از آن توسعه فضای سبز و جنگلی، حفظ و حراست از محیط زیست، ترسیب کربن و کاهش آلودگی هوا به منظور اجرا طی چهار سال با کمک مردم بود، در این راستا کاشت یک میلیون و ۳۰۰ هزار اصله نهال جنگلی در منابع طبیعی استان در دستور کار قرار گرفت و انجام شد.

ورود جبهه هوای بسیار سرد در ۲۰ دی ‌ماه سال ۱۴۰۱ به کشور سبب کاهش شدید دما تا منفی ۳۰ درجه سانتی‌گراد شد. همزمان با این کاهش دما، کشور ترکمنستان، گاز وارداتی به ایران را قطع کرد و در پی افزایش مصرف گاز در کشور، شبکه خطوط انتقال گاز خراسان رضوی که در انتهای شاخه‌های خطوط هستند با شدت، وسعت و ماندگاری هوای بسیار سرد، دچار مشکل و جریان گاز بخشی از شهرهای تربت‌جام، سبزوار و نیشابور نیز دچار افت فشار و قطعی شد.

همزمان با این اتفاق، جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مدیران صنعت نفت و گاز کشور روز ۲۵ دی برای بررسی میدانی شبکه شمال شرق کشور و راهکارهای جلوگیری از افت فشار گاز و اطمینان از تداوم پایداری کامل شبکه شرق کشور به استان خراسان رضوی و شهر تربت‌جام سفر کردند که از مصوبات آن، تقویت خط انتقال گاز به تربت جام بود. کلنگ اجرای مرحله دوم ذخیره سازی گاز نیز در ۱۱ فروردین سال سپری شده در جریان سفر استانی دولت به دست رییس جمهوری به زمین زده شد.

شرکت آب و فاضلاب مشهد با مشارکت بانک رفاه کارگران در راستای سیاست‌ها و راهبردهای دولت مردمی سیزدهم در صنعت آب، ساخت پروژه تصفیه‌خانه شهر مشهد را به‌عنوان بزرگ‌ترین تصفیه‌خانه شرق کشور آغاز کرد. با اجرایی‌شدن این پروژه در مرحله نخست در هر شبانه‌روز ۲۰۰ هزار مترمکعب آب تصفیه شده در اختیار حوزه صنعت و کشاورزی قرار می‌گیرد. در مرحله بعدی مشکل آب شرب مصرفی روزانه شهروندان و زائران امام رضا (ع) برطرف می‌شود که گام مثبتی در حوزه آب و فاضلاب این شهر خواهد بود.

۱۴۰۱ در خراسان رضوی، طلیعه پرماجرای قرن جدید

سال گذشته با توجه به محدودیت های تامین انرژی در خراسان رضوی، مقرر شد، هزار مگاوات برق از طریق صفحات خورشیدی توسط بخش‌خصوصی (خانه صنعت، معدن و تجارت استان) طبق توافق انجام شده با سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق تولید شود که اقدامات اولیه در این راستا انجام گرفته است.

در راستای توسعه نیروگاه ها نیز واحد دوم بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی فردوسی مشهد با هزینه ۱۳۴ میلیون یورو در راستای افزایش تولید برق و پاسخگویی به رشد مصرف در منطقه ، افزایش راندمان نیروگاه های گازی با تبدیل آن به سیکل ترکیبی به بهره برداری رسید.

طرح فرودگاه گناباد که از آغاز عملیات احداث آن ۲۷ سال می گذرد با صرف ۲ هزار میلیارد ریال هزینه برای ساخت و تکمیل آن، آماده بهره برداری شد، از حدود ۲ سال گذشته با تلاش دولت سیزدهم روند تکمیل و احداث فرودگاه گناباد سرعت یافت به طوری که از مجموع ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال که در ۳۰ سال گذشته برای ساخت این فرودگاه هزینه شده بود، یک هزار میلیارد ریال آن در دولت سیزدهم صورت گرفته است.

تدوین و اجرای طرح تحول روستاهای استان از دیگر اتفاقات بزرگ و زیربنایی خراسان رضوی در سال ۱۴۰۱ بود، این طرح با هدف رفع عقب ماندگی‌های برنامه‌ توسعه و عمران روستاهای استان انجام گرفت که در قالب آن ۱۵ شاخص برای ۲ هزار و ۵۹۶ روستا در خراسان رضوی در دست پیگیری است.

رشد تولید و سرمایه گذاری ۷۵ هزار میلیاردی در صنعت خراسان رضوی

سال گذشته ۴۰۰ پروانه بهره‌برداری در حوزه صنعت خراسان رضوی با حجم سرمایه گذاری ۷۵ هزار میلیارد ریال صادر شد، این حجم سرمایه گذاری زمینه اشتغالزایی برای بیش از ۱۲ هزار نفر در استان خراسان رضوی را فراهم می کند. پروانه های بهره برداری مزبور در حوزه های تحقیقات پزشکی، صنایع معدنی، صنایع نساجی و پوشاک، محصولات پلاستیکی، مصنوعات و محصولات چوبی، فلزات اساسی، ماشین آلات و تجهیزات، مواد شیمیایی، مبلمان و مصنوعات آن، صنایع غذایی و آشامیدنی و تجهیزات موتوری صادر شده که عمدتا با رویکرد تقویت ساخت داخل بوده است.

با کمک حوزه پژوهش و فناوری، ۹۰ واحد صنعتی خراسان رضوی موفق شدند به عرصه دانش بنیانی ورود کرده یا ظرفیت جدیدی برای توسعه محصول خود ایجاد نمایند، همچنین تعیین تکلیف واحدهای راکد استان در دستور کار قرار گرفت که در این راستا ۳۷۳ واحد راکد تعیین تکلیف شدند که از این تعداد ۱۵۱ واحد دوباره راه اندازی و وارد گردونه تولید شدند.

ثبت ۵۶ طرح سرمایه‌گذاری خارجی به ارزش ۱۵۲.۵ میلیون دلار در استان از دیگر رخدادهای اقتصادی خراسان رضوی در سال سپری شده بود که از ۵۶ طرح سرمایه گذاری یاد شده ۴۱ طرح به ارزش ۱۴۳.۶ میلیون دلار در هیات سرمایه گذاری خارجی کشور به تصویب رسیده و ۱۵ طرح در حال اخذ مصوبه است.

همچنین با برگزاری ۲ مزایده برای واگذاری مسوولیت معادن راکد یا نیمه فعال، فعالان بخش خصوصی سکاندار مسوولیت ۱۵۰ معدن در استان شدند. در راستای شفاف سازی واگذاریها در حوزه معدن از طریق برگزاری مزایده، ۲ مرحله مزایده معدنی برای واگذاری ۴۰۰ معدن خراسان رضوی برگزار شد که طی آن ۱۵۰ معدن به فعالان بخش خصوصی دارای صلاحیت فنی و مالی واگذار شد که یکی از مهمترین واگذاریها در این زمینه مربوط به معدن سنگ آهن ققنوس در خواف بود.

برنامه ریزی ویژه ای در خصوص اکتشافات معدنی در استان و افزایش حجم آن انجام شد که در این راستا میزان اکتشاف در ۱۱ ماهه پارسال نسبت به مدت مشابه سال قبل تقریبا ۷۷ درصد افزایش یافت و در این مدت حدود ۵۰ میلیون تُن ذخایر معدنی در استان در حوزه مواد معدنی مانند طلا، مس، گرانیت و منگنز کشف شد.

۱۴۰۱ در خراسان رضوی، طلیعه پرماجرای قرن جدید

دیپلماسی اقتصادی و گشایش مسیرهای تجاری

گام مهمی که دولت سیزدهم برداشت، اتخاذ دیپلماسی و رویکرد جدید سیاسی با همسایگان بر محور تقویت مراودات تجاری و کاهش محدودیت‌هایی بود که مدتها فعالان اقتصادی منطقه و خراسان رضوی را رنج می‌داد و ایجاد فرصت‌های جدید در مرزهای این استان با کشورهای همسایه، خاصه آسیای میانه، از پیامدهای آن بود.

پارسال روابط با افغانستان بهبود یافت و صادرات به کشورهای آسیای میانه توسعه پیدا کرد به طوری که در سفر آذرماه هیات اقتصادی خراسان رضوی به هرات، تفاهمنامه ۴۷ بندی در زمینه صادرات، گمرک، تولید، سرمایه گذاری و زیرساختها و ... منعقد شد.

به دلیل تغییرات سیاسی در کشور افغانستان و سهم زیاد این کشور در صادرات کالا از خراسان رضوی، صادرات استان در ۶ ماهه نخست پارسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن روند کاهشی داشت اما از آبان ماه نشانه های بهبود در صادرات کالا از استان آشکار شد به طوری که در نهایت در بهمن ماه روند صعودی به خود گرفت.

"چانگ هوآ"، سفیر جمهوری خلق چین در ایران به مشهد سفر کرد و در دیدار با استاندار خراسان رضوی، تقویت همکاری اقتصادی، گردشگری، فرهنگی و آموزشی ۲ طرف را مورد تاکید قرار داد. سال گذشته همچنین "ثمان الغانمی" وزیر کشور عراق به منظور زیارت بارگاه امام رضا (ع)، دیدار با تولیت آستان قدس رضوی و استاندار خراسان رضوی به مشهد سفر کرد.

نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت افغانستان نیز اسفندماه در راس هیاتی اقتصادی وارد مرز دوغارون شد، بازدید از منطقه ویژه اقتصادی، گمرک، پایانه و بازارچه مرزی دوغارون از برنامه‌های سفر وزیر صنعت و تجارت افغانستان در استان خراسان رضوی بود، عزیزی همراه با نظری، استاندار خراسان رضوی، در جلسه‌ای با حضور مسوولان سیاسی و تجاری ایران و افغانستان شرکت کردند.

یکی از مهمترین توفیقات سال گذشته خراسان رضوی در حوزه تجارت مرزی ازسرگیری فعالیت بازارچه مرزی باجگیران در قوچان بود. هم اکنون وضعیت تجاری در چهار مسیر تجاری از طریق مرز دوغارون با افغانستان؛ مرزهای سرخس، لطف آباد و باجگیران با ترکمنستان رو به بهبودی است.

همزمان با دهه فجر نیز عملیات اجرایی طرح جامع پایانه مرزی و بازارچه مرزی دوغارون تایباد با اعتبار ۲ هزار و ۸۰ میلیارد ریال آغاز شد. این طرح بعد از ۲۰ سال به مرحله اجرا رسیده است و سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای استان خراسان رضوی در راستای وظایف ذاتی خود ساخت این پایانه را در امر تسهیل در صادرات و واردات استان بر عهده دارد، این طرح با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان به بهره‌برداری خواهد رسید.

عملیات اجرایی طرح جامع بازارچه مرزی دوغارون نیز بعد از ۲۳ سال به وسعت ۷۸ هزار متر مربع و سرمایه افزون بر ۹۵۰ میلیارد ریال آغاز شد که اجرای آن در طول ۱۸ ماه اشتغال مستقیم برای ۹۲۳ نفر را در پی دارد.

۱۴۰۱ در خراسان رضوی، طلیعه پرماجرای قرن جدید

حرم مطهر رضوی و یک واقعه تروریستی

حدود ساعت ۱۴ روز سه شنبه ۱۶ فروردین فردی که لباس محلی یک کشور همسایه را بر تن داشت با چاقو به سه روحانی عضو گروه های جهادی فعال در نواحی محروم حاشیه شهر مشهد، در صحن پیامبر اعظم حرم مطهر رضوی حمله کرد که متاسفانه یکی از این روحانیان، که برادر ۲ شهید نیز بود، بر اثر شدت جراحات وارده در دم به برادران شهیدش پیوست و ۲ نفر دیگر که به شدت مجروح شده بودند در بیمارستان بستری شدند که یکی دیگر از آنان نیز در بیمارستان شاهد شهادت را در آغوش کشید.

پس از وقوع این حادثه ناگوار تروریستی علیه سه تن از روحانیون جهادی، پرونده قضایی با فوریت تشکیل و تحقیقات همه جانبه و گسترده در این زمینه آغاز شد و در نهایت حکم اعدام ضارب روحانیون رمضان حرم مطهررضوی در مشهد اجرا شد. این واقعه محکومیت های گسترده ای را در سطح ملی و بین المللی در پی داشت.

اتفاق های نامیمون در ورزش خراسان رضوی

تیم فوتبال شهرخودرو در پایان لیگ هجدهم با قرار گرفتن در جایگاه چهارم لیگ برتر موفق به کسب سهمیه پلی آف لیگ قهرمانان آسیا شد و به نخستین تیم استان خراسان رضوی تبدیل شد که به مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۰ صعود کرد اما پایان رقابت های آسیایی، به نوعی آغاز روند نزولی تیم فوتبال شهرخودرو شد و با ایجاد مشکلاتی مالی برای مالک شهرخودرو، شرایط این تیم هفته به هفته با کسب نتایج ضعیف در وضعیت نامناسب تری قرار گرفت تا در نهایت این تیم در پایان لیگ بیست و یکم و پس از هشت دوره حضور در سطح اول فوتبال کشور، به لیگ دسته اول سقوط کرد.

سقوط شهر خودرو به لیگ یک، شرایط را برای این تیم مشهدی بغرنج تر کرد. پس از کش و قوس های فراوان ابتدا قرار بر این شد که امتیاز شهرخودرو به استان دیگری واگذار شود که با مخالفت مسوولان ورزش خراسان رضوی، این تیم به تنها متقاضی در استان خراسان رضوی فروخته شد، پس از واگذاری، با تصمیم مالکان جدید، نام شهرخودرو به "امید وحدت" تغییر یافت اما به دلیل ناهماهنگی های بین اداره کل ورزش و جوانان و هیات فوتبال و بسته ماندن پنجره نقل و انتقال از ادامه مسابقات انصراف داد و بعد از گذشت ۶ هفته منحل شد.

تیم ملی فوتبال ایران در ۹ فروردین ماه در ورزشگاه امام رضا (ع) در چهارچوب هفته دهم و پایانی دور نهایی انتخابی جام جهانی در قاره آسیا به مصاف تیم ملی لبنان رفت که این دیدار با برتری ۲ بر صفر ملی پوشان به اتمام رسید. اما حواشی میزبانی مشهد و رفتاری که با بانوان پشت در ورزشگاه شد ابتدا انتقاداتی را در سطح محافل مشهدی و سپس در سطح ملی ایجاد کرد به طوری که رییس جمهور، وزیر کشور را مسوول رسیدگی به این موضوع کرد.

۱۴۰۱ در خراسان رضوی، طلیعه پرماجرای قرن جدید

فرهنگ و هنر، سالی پر از افتخارات و دستاوردهای ملی برای خراسان رضوی

بخش فرهنگ و هنر خراسان رضوی در سال ۱۴۰۱ با وجود فراز و نشیب هایی که در عرصه اجرا به سبب سرما یا برخی از ناآرامی ها داشت، اما سرشار از افتخارات ملی و بین المللی در بخشهای فیلم کوتاه، عکس و انیمیشن، تئاتر و ... بود که در این نوشتار به مهمترین آنها و همچنین رخدادهای این بخش اشاره می شود.

کتابهای "عقیله" و "هشت رود" که نویسندگانشان از خراسان رضوی بودند با کسب عنوان " شایستۀ تقدیر" از چهلمین دوره انتخاب کتاب سال جمهوری اسلامی ایران این جایزه را به خراسان رضوی آوردند. در این راستا در بخش تاریخ و جغرافیا و زیر بخش مستندنگاری کتاب "عقیله" نوشته الهام امین و منتشر شده توسط شرکت به نشر آستان قدس رضوی و در بخش ادبیات و زیربخش پژوهش ادبی کتاب "هشت رود" تالیف محمدکاظم کاظمی منتشر شده توسط انتشارات شهرستان ادب شایسته تقدیر شدند.

آیین معرفی مشهد به عنوان پایتخت فرهنگ و هنر مساجد کشور همزمان با اختتامیه سومین رویداد ملی فهما (فرهنگ و هنر مساجد ایران اسلامی) با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد. در این مراسم کلانشهر مذهبی مشهد به مدت یک سال به عنوان پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران اسلامی معرفی شد.

پردیس سینمایی مهر کوهسنگی مشهد طی مراسمی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رییس حوزه هنری، رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی و جمعی از سینماگران شناخته شده کشور به بهره برداری رسید. مجموعه فرهنگی «مهر کوهسنگی» مشهد با بهره‌مندی از ۹ سالن سرپوشیده، ۳ سالن روباز و بخشهای مختلف دیگر دارای یک هزار و ۱۸۰ صندلی است که مجموع ظرفیت ناوگان سینمایی حوزه هنری در شهر مشهد را به بیش از سه هزار صندلی افزایش می‌دهد.

۲۹ اردیبهشت عثمان محمدپرست استاد پیشکسوت و دوتارنواز معروف کشور و استان خراسان رضوی در ۹۴ سالگی در بیمارستان ۲۲ بهمن خواف دارفانی را وداع گفت. این امر ضایعه بزرگی برای عرصه فرهنگ و هنر استان به شمار می رفت. نام مرحوم محمدپرست به عنوان گنجینه زنده بشری در زمینه موسیقی مقامی در میراث فرهنگی ناملموس کشور طی سنوات گذشته به ثبت رسیده بود.

شهرام عبدلی بازیگر سینما و تلویزیون نیز که برای بازی در سریال "آسوده باش" به کارگردانی حسن حجگذار در مشهد به سر می برد، ۶ اسفند به علت خونریزی مغزی در بیمارستان قائم مشهد ابتدا بستری و پس از چند روز درگذشت.

در هر صورت سال ۱۴۰۱ را می توان آغاز یک تحول در خراسان رضوی دانست، سالی که به رغم شادی و غم های فراوان و به اوج رسیدن دغدغه های اقتصادی و معیشتی مردم، امید به روزهای بهتر را در روزهای پایانی سال در دل مردم زنده کرد تا شاهد شرایط بهتری برای کشور و استان خراسان رضوی در سال جدید باشیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha